Özil: A Real Madrid a BL esélyese

Özil
Mesut Özil (forrás: marca.com, video screenshot)

A Real Madrid korábbi középpályása a MARCA újságírójával beszélgetett.

Már eltelt egy év azóta, hogy úgy döntöttél, felhagysz a futballal. Nagyon hiányzik?

Hogy őszinte legyek, még nem érzem így. Nagyon büszke vagyok a karrieremre és minden nagy klubra, amelyben játszottam. De az egy évvel ezelőtt meghozott döntésemet alaposan átgondoltam, pontosan tudtam, hogy mit akarok. Maximálisan kiélvezni az életet a családommal Isztambulban. Nagy öröm látni a gyerekeimet felnőni, velük lenni minden nap. Lett volna lehetőségem folytatni a karrieremet, vagy akár visszatérni még egyszer, voltak ajánlataim Katarból, Szaúd-Arábiából és más bajnokságokból, de nem akartam és nem bántam meg ezt.

Mivel töltötted az idődet az elmúlt egy évben?

Nem lehetsz eleget a családoddal. Minden percét élvezem. Aztán vannak üzleti ügyeim, hobbijaim, szinte minden nap az edzőteremben vagyok, de az egyik legújabb hobbim a lovaglás. (nevet) Nagyon élvezem, igazán jó szórakozás.

Látjuk, hogy nagyon megerősödtél az edzőteremben. Mi a célod?

Nincs különösebb célom. Nem várok ajánlatra a WWE-től. (nevet) Kizárólag magamért csinálom, hogy fitt maradjak. Jól érzem magam közben. Van egy saját termem a házamban és egy személyi edzővel dolgozom.

Még mindig kapcsolatban vagy a futballvilággal, vagy eltávolodtál?

Nagyjából középen vagyok. Néha még nézek meccseket, különösen a Real Madrid, az Arsenal és a Fener meccseit. De ha nem vagyok olyan hangulatban, akkor nem igazán követem. Telefonon kapcsolatban vagyok korábbi csapattársakkal, akikkel barátok lettünk.

Gondolod, hogy láthatunk majd edzőként, sportigazgatóként dolgozni a jövőben, vagy ez elképzelhetetlen?

Sosem lehet tudni, de jelenleg nem tudom elképzelni. Tetszik az, ahogy a dolgaim most alakulnak. Még nem unatkozom, néhány év múlva meglátjuk.

Láttad a Manchester City elleni BL-meccset?

Igen, fantasztikus küzdelem volt. A City megmutatta, hogy miért nem akar ellenük játszani senki. Szinte az egész visszavágót végig dominálták. De a Real nagyon okos volt, ahogy mindig. Elképesztően jól védekeztek. Toni Rüdiger büntetője után ordítottam, hogy „Hala Madrid!”. Nagyon izgalmas volt. Most a Real Madrid a nagy esélyes. Biztos vagyok benne, hogy meg tudják nyerni a trófeát.

A hétvégén jön a Clásico. Milyen emlékeid vannak a Barcelona elleni meccsekről?

Akkoriban a világfutball legnagyobb meccsei voltak. Sajnos nekünk vélhetően minden idők legjobb Barcája jutott. Pep Barcája más szintet képviselt, mint a jelenlegi. Manapság inkább a Liverpool – Manchester City, vagy valamilyen más angol meccseken van a fókusz. A Clásicókon már nem annyira. De ez nem a Real Madrid hibája, ők egyértelműen a világ egyik legjobb csapata. A Barca veszített az erejéből.

Nézd velünk Te is az El Clásicót!
Te mindig jól játszottál a Barca ellen, emlékszel a Nou Campban lejátszott kupameccsedre? Ha a kapufás lövésed beakad…

Igen, ha rákeresel a Google-ben arra hogy „Özil legjobb pillanatai”, előbb vagy utóbb szembe fog jönni. (nevet) Mindig 200%-osan motivált voltam a Barca ellen. A média teljesen megőrült azok előtt a meccsek előtt. Ezek különleges alkalmak voltak.

A Mourinho – Guardiola párharc volt számodra a történelem legjobbja?

Azt mondanám, hogy igen. Még manapság is sokan hiányolják azt az időszakot, a futball csúcsát.

Beszéljünk a Clásicóról. A Real Madrid az esélyes?

Egyértelműen igen. A Barcelona szenved. Jó játékosaik vannak minden posztra, de túl sok sérülésük volt az idény során, és talán kicsit magukba kellene nézniük, nem pedig mindig a játékvezetők miatt kellene panaszkodniuk. Ez nem segít rajtuk. A Real fantasztikus idényt fut. Nem vártam ezt Karim távozása után. De olyan jól teljesítenek.

A Clásico megnyerése a bajnokság megnyerését jelenti?

Szerintem igen. A Real nem fog sok meccset elveszíteni sorozatban. Nagyon erősek.

Szeretnéd megnézni a Clásicót a Bernabéuban? Mikor fogunk veled találkozni ott? Megérdemelnéd az elismerést.

Nagyon szeretném a jövőben meglátogatni az új Bernabéut. Először azt gondoltam, hogy sikerül ott lennem a vasárnapi meccsen, de valami közbejött.

Mit gondolsz Bellingham idényéről?

Az idényének első fele csodálatos volt, mindenki tátott szájjal figyelte. Az elmúlt hetekben kissé fáradtnak tűnt, de ha megnyeri a LaLigát, a BL-t és az Eb-t, akkor esélyes lehet az Aranylabda megnyerésére. Elképesztő, hogy még mindig mennyire fiatal.

A Madrid mely játékosa nyűgöz még le téged?

Antonio Rüdigernek világklasszis idénye van. Úgy értem, hogy melyik védő játszik jobb idényt nála Európában? Ő jelentette a különbséget a City elleni meccseken is. Nem játszott a második meccsen az előző idényben, kikaptak 0-4-re. Ezen a héten az Etihadban Haaland mindig Nacho felé mozdult, megpróbálta elkerülni a párharcot Tonival. Nem is kell mást mondani. Haaland pedig egyértelműen világklasszis. Toni mentalitása elképesztő.

Ismered Arda Gülert, mit gondolsz róla?

Nagyon jól ismerem, amikor a Fenerben játszottunk, olyan volt nekem, mintha az öcsém lett volna. Mindenki tudja, hogy mennyire tehetséges, ezért sem akarom túlságosan dicsérni és ezáltal még nagyobb nyomás alá helyezni őt. Ezt nem könnyű kezelni, különösen akkor, ha egy olyan ország nagy reménysége vagy, amely annyira imádja a futballt, mint Törökország.

Láttuk, hogy nagyon tehetséges, de alig játszik. Mit tanácsolnál neki?

Legyen türelmes. El fog jönni az ideje. Ez biztos. Még nagyon fiatal. Rengeteget tanulhat minden egyes edzésen. És világklasszis játékosok állnak előtte.

Gondolod, hogy Gülernek megvannak a képességei ahhoz, hogy csodás karriert fusson be Madridban?

Igen. Lehet, hogy nem ebben vagy a következő idényben, de van ideje. És ha nem működik, még mindig ott van előtte Odegaard útja. Mindenki kritizálta, amikor nem játszott nagyon fiatalként, de néhány évvel később egy másik európai top klub, az Arsenal vezére lett.

Most lesz 10 éve, hogy világbajnok lettél. Hol tartod a medálodat?

A házamban van, nagyon jól védve. Csodás emlékeket idéz.

Láttam a madridi múzeumban a döntőben viselt mezedet. Mit jelent számodra, hogy itt van kiállítva?

Nagyon jó, hogy még megvan a kapcsolat a Real Madriddal. Még mindig nagyon sok üzenetet kapok a Real Madrid szurkolóitól a közösségi médiában, pedig már több mint egy évtizede elhagytam a klubot. Nagyra értékelem ezt, ez is azt mutatja, hogy milyen különlegesek a Real Madrid szurkolói.

Mely csapatokat látod a legerősebbnek az Európa-bajnokság tekintetében?

Az angol és a francia együttes elképesztő. Nem csak a kezdőcsapataik, hanem a keretük mélysége is. Lenyűgöző mindkettő. De az Eb és a vb mindig a szerencsén is múlik, nem olyan, mint egy egész idény. Egy kapufa, egy büntetőpárbaj, egy bírói döntés meghozhatja a különbséget, és lehetetlen minden meccsen 90 percen át dominálni. Ezért is van esélye olyan csapatoknak a döntőbe jutni, mint Spanyolország, Portugália, Németország.

Forrás: MARCA
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK