Miért nincs gólvonal-technológia a La Ligában?

A vitatott eset: Lunin kiüti Yamal lövését
kép: realmadrid.com (videó printscreen)

Bár holnap már a Sociedad ellen lép pályára a csapat, de erről a gólvonal-technológiáról érdemes egy kicsit beszélni. 

A hétvégi, Barcelona elleni meccsen történt gól/nem gól szituáció biztos mindenkinek megvan. Yamal belepörgetett a szögletből belőtt labdába, amit Lunin kiütött, de a kameraképek alapján kérdéses volt, hogy átlépte-e a gólvonalat a labda. A játék megállt. César Soto Grado, a meccs játékvezetője pedig azonnal a VAR-szobára hegyezte füleit.

“Megnézzük az összes kamerát 360-ban, mert egyelőre nem látjuk. A test takarja a labdát.” – jött az infó a szobából.

“Nem kell sietni, ez egy nagyon fontos döntés.. A legjobb, ha várunk.” – reagált Soto Grado.

“Megnéztük mindet, nincs olyan képünk, ami egyértelműen bizonyítja, hogy labda áthaladt teljesen a gólvonalon, César. Úgyhogy szöglet jön.” – zárta le a kérdést José María Sánchez Martínez a VAR-szobából.

Azért a VAR-szobára figyelt a játékvezető, mert a La Ligában, az európai top ligák közül egyedüliként, nem alkalmazzák a gólvonal-technológiát. Ennek egészen egyszerű oka van, a liga elnöke, Javier Tebas nem érzi megtérülő befektetésnek, miközben Angliában, Olaszországban, Franciaországban, Németországban és Hollandiában közel 10 éve jelen van a technológia.

Gündogan és Soto Grado
Gündogan az eset után kérdezte a játékvezetőt, hogy mit mutat az órája, mire jött Soto Grado válasza: semmit, mert nincs gólvonal-technológia.

A gólvonal-technológia szezononként kb. 4 millió eurójába kerülne a ligának, viszont Tebas szerint ennyit nem ér egy olyan technológia, amit viszonylag ritkán kell használni és míg így sem 100%-os pontosságú. A másik ok, Tebas szerint, hogy “ott a VAR, ami az esetek 99%-ban használható, hogy eldöntse a kétes szituációkat”.

Fizetésemelés: igen, gólvonal-technológia: nem

A meccs másnapján aztán olvasom, hogy Laporta a teljesen nevetséges, a szurkolói lélekmelengetésen kívül senkinek sem szóló közleményében a VAR kép- és hanganyagokat, sőt, egyenesen a meccs újrajátszását követeli a ligától. Újabb rablás, ismét őket sújtja a bíró. Mondja ezt annak a klubnak az elnöke, akik ellen bírósági ügy zajlik, mert 18 évig épp a bírói testület alelnökét kérték fel tanácsadásra. Ez tény, de biztos a spanyol bíróság is Pérez kezében van.

Laporta VAR-kritikája és Tebas álláspontja a gólvonal-technológiával kapcsolatban viszont azért is érdekes, mert 2023 októberében az első- és másodosztályú klubok egyhangúlag szavazták meg Tebas fizetésemelését. Két klub szavazott az emelés ellen: a Real Madrid és egy másik klub. Így a ligaelnök fizetése évi 3,36 millió euróról 5,4 millió euróra emelkedett.

Tebas egyébként a meccs után X-en reagált a kritikákra. Olyan régi cikkek címeit printscreenelte össze, melyek arról szólnak, hogy a gólvonal-technológia nem tökéletes, sokat hibázik, drága stb., majd annyi fűzött hozzá, hogy: kommentár nélkül. Aztán ő is belefutott abba a bizonyos erdőbe, hiszen néhány óra múlva több Közösségi Jegyzetet is jóvá hagytak a posztja alatt.

Aki nem tudná, ez annyit jelent, hogy az X-en bárki bármilyen poszthoz hozzáadhat ilyen Community Notes-ot, ha úgy érzi, hogy a poszt félrevezető, hamis állításokat tartalmaz és ezt bizonyítani is tudja. Ezt aztán több, különböző nézőpontból érkező felhasználó is értékeli, és ha átmegy a szitán, akkor odakerül a poszt alá.

Tebas is kapot ilyen kiegészítést, ami arról szólt, hogy: “A Mr. Tebas által belinkelt cikkek több évvel ezelőttiek, illetve a technológia max 4 millió euró, ami bőven kevesebb, mint Tebas úr fizetése.” Jelenleg pedig az olvasható ott, hogy a “képen egy 2018-as cikk azt állítja, hogy a Ligue 1 felfüggesztette a gólvonal-technológiát, miközben csak szolgáltatót cseréltek, és azóta is használatban van”.

A fizetés tehát nőtt, a gólvonal-technológia pedig akkor is le lett véve a napirendről a fentebb részletezett okok miatt. Az emelést, amivel Tebas munkáját ismerték el, a Barcelona is megszavazta tavaly, most mégis VAR-csalásról beszélnek.

És félelmetes, hogy ez a “rablás, csalás, mindent a Real Madrid irányít” narratíva előszeretettel terjed barcás és nem barcás körökben is. Azt nem értem, egyszer miért nem lehet a pálya állapota, a bíró, a fű magassága, Franco szelleme(!) és egyéb külső tényezők hibáztatása helyett önkritikát gyakorolni, és belátni, hogy rosszul védekeztek, egy-két játékos gyengén játszott, nem jó Xavi taktikája vagy ne adj’ isten belátni, hogy jobb volt az ellenfél. Na jó, egy ilyen kommentet olvastam, minden tiszteletem.

Mert lehet itt VAR-ozni, de a szabály, akkor is szabály: ha nincs egyértelmű bizonyíték, hogy TELJES TERJEDELMÉVEL áthaladt a gólvonalon a labda, akkor nincs gól.

Úgy látszik, pont ez volt az az 1%, amire nem jó a VAR. Az 1% viszont csak akkor ér valamit, ha a BL elődöntő 88. percében két gólos hátrányban vagy és Real Madrid hívnak.

Kellene gólvonal-technológia a La Ligába?

Eredmények megtekintése

Betöltés ... Betöltés ...
Forrás: RFEF, GOAL, El Larguero, penamadridista.hu
Komment
  1. Erről 2 hétig lehet beszélni!!! De ez csak azért mert Barca az ellenfél, Angliában elfeledett lenne, de még amerikai fociban még ennyit sem! Kikaptak, … és a szabály az szabály – ahogy az amerikai fociban is szól, ha nincs egyértelmű felvétel “ the decision on the pitch stands!!!” .

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK