Megváltozhat a Real Madrid tulajdonosi struktúrája

Florentino Pérez
Florentino Pérez (forrás: realmadrid.com)

A klub vezetősége előre gondolkodik és próbálja felkutatni azokat a lehetőségeket a tulajdonosi struktúra megváltoztatásában, amivel megóvják a klubot a közel-keleti államoktól és a nagy amerikai vállalatoktól.

Az El Confidencial írta arról a napokban, hogy Florentino Pérez erősen gondolkodik azon, hogy újrastruktúrálja a Real Madrid jelenlegi tulajdonosi modelljét, melyben a sociók, tehát a pártolói tagok, a szurkolók a klub tulajdonosai. A stratégiai lépés célja, hogy biztosítsa a klub pénzügyi stabilitását a futballban bekövetkező kihívásokkal szemben.

Az esetleges átszervezéssel azt szeretnék elérni, hogy a klubnak ne kelljen tartani például a La Liga vagy az UEFA által hozott korlátozó intézkedésektől, fenyegetésektől. A labdarúgás napjainkban nagyon gyorsan változik, éppen ezért áll a klub proaktívan ehhez a kérdéshez, hogy ezzel is megvédjék a klubot és megőrizzék a Real Madrid rangját a sportban.

A lehetséges új felállás

A vezetőség két különböző lehetőséget mérlegel.

  1. A német bajnokságban ismert modellhez hasonlóan, részvénytársasággá alakítanák a klubot, de úgy, hogy a piaci részesdés csak 49,9%-os lenne, hogy a többségi irányítás a klubon belül maradjon.
  2. Megtartják a jelenlegi, pártolói tag-alapú tulajdonosi struktúrát, de kiterjesztik a részvényesek lehetőségeit azért, hogy úgy modernizálják a klub vezetését, hogy közben nem veszítik el a hagyományait.

Mi vezetett idáig?

Például a La Liga és a CVC megállapodás, melynek értelmében a liga a következő 50 évre eladta a közvetítési jogok 11%-át Capital Partnersnek. Ezt a Real Madrid mindvégig erősen ellenezte, és meg is erősítette a klubot abban, hogy tenni kell azért, hogy megőrizhessék autonómiájukat és megtartsák azokat a pénzeket, ami őket illeti meg. Pont az ilyen, külső behatolások ellen szeretnék Pérezék megvédeni a Real Madridot. 

Mikor történhet meg ez a váltás?

A hírek szerint Pérezék a nyári közgyűlésen tervezik benyújtani az átszervezési javaslatukat. Ekkor prezentálják az elképzelésüket és az emögött meghúzódó okokat. A vezetőség szeretné, ha a 100 ezernél is több pártolói tag egyhangúlag beállna a terv mögé annak érdekében, hogy hosszú távon is biztosítva legyen a klub, és amit eddigi történelme során a Real Madrid felhalmozott. 

A tagok szavaznak a klub 2023 novemberi közgyűlésén.
A tagok szavaznak a klub 2023 novemberi közgyűlésén. (forrás: realmadrid.com)

Bárhogyan is lesz, már az a tény, hogy ez az átszervezés felmerült, hatalmas jelentőséggel bír a hagyományokat mindeddig szem előtt tarató Real Madrid életében. Az viszont egyértelmű, hogy a klub azért is lehet a 20. század után a 21. században is a világ legnagyobb klubja, mert a vezetők megfelelően alkalmazkodtak a világban történő változásokhoz. Az új stadionnal, az igazolásokban történt felfogásbeli változásokkal, a Szuperligával pedig azt látjuk, hogy Pérez is folyamatosan alkalmazkodik a modern világ kihívásaihoz. Sőt, szeretne egy lépéssel előrébb járni.

Most a feladat nem kisebb, mint úgy megőrizni a Real Madrid hagyományait, hogy közben modernizálják is a klubot. Az új futballkörnyezetben viszont muszáj előre gondolkodni, hogy a klub hosszú-hosszú évekig stabil maradhasson.

Forrás: Managing Madrid
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK