A Real Madrid történetének francia játékosai

Zidane
Zidane (forrás: realmadrid.com)

Kylian Mbappé a 21. francia, aki megfordul a Real Madridnál játékosként.

Szomszédos országokról lévén szó, talán nem olyan óriási meglepetés, hogy a spanyol Real Madridban a francia játékosok a harmadik helyen állnak, ha a blancók külföldi országokból érkező futballistáinak számát sorba rendezzük. A franciák a brazilok és argentinok után helyezkednek el a rangsorban.

A legújabb francia igazolás, aki átkel a Pireneusokon, nem más, mint Kylian Mbappé. Van néhány olyan francia, akik legendává váltak a klubnál, néhányan nem tudtak maradandót alkotni, volt, aki alig kapott lehetőséget, sőt, egy olyan is akadt, aki pályára sem lépett.

A Real Madrid francia játékosai érkezési sorrendben (zárójelben a pályára lépéseik száma):
 • Rene Petit (8)
 • Manuel Anatol (-)
 • Louis Hon (41)
 • Jean Luciano (17)
 • Raymond Kopa (101)
 • Lucien Muller (92)
 • Christian Karembeu (82)
 • Nicolas Anelka (33)
 • Claude Makélélé (145)
 • Zinedine Zidane (227)
 • Lassana Diarra (116)
 • Karim Benzema (648)
 • Raphaël Varane (360)
 • Theo Hernández (23)
 • Luca Zidane (2)
 • Enzo Zidane (1)
 • Alphonse Areola (9)
 • Ferland Mendy (170)
 • Eduardo Camavinga (145)
 • Aurelien Tchouaméni (88)
 • Kylian Mbappé

A klub 121 éves történetében összesen 21 francia játékos fordult meg a Real Madrid keretében, mint az első csapat leigazolt játékosa. Voltak még még, akik rövid időre érkeztek, fél éves vagy egy éves kölcsönbe, de a cikk inkább azokat emeli ki, akik már beírták a nevüket a klub történelemkönyvébe és már nincsenek a klub kötelékében.

Zinédine Zidane (2001-2006)

Az első Pérez-éra második galaktikusa, aki mind játékosként, mind edzőként legendás alakja volt a klubnak. Zizou Franciaország vitathatatlanul legjobb exportcikke, aki megfordult a Chamartínon. 29 évesen érkezett a Juventustól, akkor világrekordnak számító 73 millió euróért, 2001. július 9-én, nyolcadik franciaként a blancók történetében.

Elegáns, karizmatikus, technikás, kreatív… Mintha a világ is megállt volna egy pillanatra, amikor megkapta a labdát a Bernabéuban. Örökre emlékezetes lesz a 2002-es BL-döntőben szerzett kapásgólja, de az itt eltöltött 5 idényében méltatlanul kevés trófeával gazdagodott. Ezt aztán alaposan bepótolta, amikor néhány évvel később edzőként tért vissza.

Karim Benzema (2009-2023)

Egy újabb klublegenda, Karim a leghosszabb ideig a klub által foglalkoztatott francia, aki ráadásul a legtöbb mérkőzéssel rendelkező külföldi játékos rekordját tartja a maga 14 idény alatt lejátszott 648 mérkőzésével. 2009 nyarán érkezett a Lyontól, hogy Raúl utódja legyen a játékos utolsó idényét követően.

Azonban a kezdetek nem voltak a legegyszerűbbek számára, és a Lyonban robbanékonyként megismert játékos leginkább őrszemként működött, területet biztosítva és gólpasszokat osztva Cristianónak, ahelyett, hogy a saját találatainak számát gyarapítsa. Volt néhány felejthetetlen pillanata, ki ne emlékezne az Osasuna elleni kapáslövésére… Benzema legendája nem csak abból áll, amit a pályán alkotott, hanem olyan apróságokból is, amelyek észrevétlenek maradtak, ráadásul 354 gólja, amellyel túlszárnyalta Di Stéfanót és Raúlt is, elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy a klub történetének második legeredményesebb játékosa legyen.

Benzema és Pérez
Benzema és Pérez (forrás: realmadrid.com)
Claude Makélélé

Az első Pérez-éra egyik első igazolásaként érkezett Madridba 2000 nyarán a Celta Vigótól, 14 millió eurónak megfelelő pezetáért. Ő adta a középpályának az izmot és az erőt abban a támadó szellemű csapatban. Claude volt az, aki mindig takarított, ha a csapat bajba került, de mivel a legkevesebbet kereső játékos volt az együttesben, hamar belefáradt, hogy ő végezze a piszkos munkát. Magasabb fizetést követelt a klubtól, ám végül a Chelsea-nél kötött ki 2003 nyarán. Azonnal megérezték a hiányát, a Madridnak több idény kellett, hogy felálljon ebből a helyzetből és felépítse a középpályás védekezést.

Raphaël Varane

Megbízható, sziklaszilárd, villámgyors, tudatos… Varane a Bernabéuban töltött időszakában ezekkel a tulajdonságokkal bírt. Egyértelműen helye van ezen a listán, de nem csak a 360 mérkőzése miatt, hanem az elképesztő mennyiségű trófea miatt, melyek begyűjtésében nagy szerepe volt.

Nicolas Anelka

Lorenzo Sanz utolsó igazolásainak egyike. A Madrid bankot robbantott a megszerzése érdekében, de a tehetséges játékos sosem tudott igazán beilleszkedni. A szurkolókkal és a médiával való rossz kapcsolat sem segített ezen. Számára a Bayern München elleni, BL-ben szerzett csodálatos fejesgólja volt a mentőmellény, amelynek segítségével a csapat bejutott a Nyolcadik megnyerését eredményező döntőbe.

Christian Karembeu

Egy újabb Sanz-igazolás. A Barcelona orra elöl szerezték meg 450 millió pezetáért. Lehet, hogy futballtudás szempontjából nem volt a többiek szintjén, de rendkívül fontos gólokat szerzett, mint például a Borussia Dortmund elleni találata, amely a Hetedik megnyeréséhez vezető döntőbe juttatta a csapatot. Érdekesség, hogy Bellingham előtt ő volt az egyetlen játékos, aki első 3 BL-meccsén betalált a blancók színeiben, védekező középpályásként.

Raymond Kopa

Ha még tovább megyünk vissza az időben, Kopa volt a Madrid első francia szupersztárja. A „kis Napóleon” becenéven ismert francia is tagja volt az 50-es évek félelmetes Madridjának többek között Di Stéfano, Puskás, Gento és Rial mellett. Agilis játékos volt, aki ellen nagyon nehéz volt játszani. 30 gólt szerzett 101 mérkőzésen, emellett ő volt az első francia, aki Aranylabdát és BEK-et nyert.

Kiegészítés: Az eredeti cikkben az AS “valamiért” megfeledkezett Julien Faubert-ről, ahogy mi magunk is. Tehát a helyes szám: 22.

Forrás: AS
2 komment
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK