Egytől egyig: Real Madrid – Real Sociedad (1-1)

…avagy, hogy lehet egy ígéretesen induló, egész élvezetes meccset elcseszni. De teljesen. A szünet utáni totál káoszt kihasználva a baszkok vezetést szereztek, a Real Madrid pedig immár sokadszor idén csak az eredmény után futhatott. Az egyenlítés legalább összejött a végén, de sikerült újabb értékes pontokat elhullajtani és sikerült egy újabb nyerőnek látszó meccset elengedni. Mi ismét megpróbáljuk értékelni a látottakat egy tízes skálán, szigorúan szubjektív keretek között.

Csapatok

Real Madrid (6)
Ismét egy olyan mérkőzés, ahol a csapat teljes egészét nem könnyű osztályozni. Egy pozitívabbnak tetsző első félidő után egy borzasztó második következett. Az okokat azonban nem a hozzáállásban keresném, sokkal inkább az edzői húzások és sajnos ki kell mondani, hogy néhány esetben a visszafogottabb játéktudás eredménye az egész. Bár az én igényszintemhez mérten azért a látvány nem volt most sem a legtökéletesebb, az idei pocsolyában pancsolós kreativitáshoz képest szebb összkép mutatkozott a találkozó első felében. Viszont a formációváltás teljesen hazavágta a csapatot, a cserék sem sikerültek a legjobban, és néhány játékos (és az edzői stáb) gyengébb teljesítménye kvázi annulálta a többiek munkáját.

210302_csapat

Real Sociedad (6)
Ugyanakkor nem tudom a vendégek teljesítményét piedesztálra emelni, miután nem sokat mutattak a tálcán kínált góljukon kívül, amit az a Portu szerzett fejjel, akinek sámlira kell állnia, hogy elérje a metrón a kapaszkodót. Érdekes felvetés, hogy mi lett volna, ha a meccs eleji Case-belépőt befújják büntetőnek (nem lett volna ördögtől való), de ugye mi lett volna, ha a Tank belekortyol a célzóvízbe, vagy ha Mariano kicsit pontosabban fejel. Nem a feltételezések alapján kapják a pontokat a csapatok a bajnokságban… Ez most egy pontra volt elég tőlük, az extra terhelés alól felszabadulva pedig ismét európai kupaindulást érő helyet érhetnek el az idény végén.

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Toni Kroos (7,5)
A szerkesztőség a csupaszív, és amúgy az átlagnál jobban teljesítő Lucast látta legjobbnak, nálam Kroos végzett az élen. Középpályásunk azon kívül, hogy hozta a tőle megszokott precizitást a támadások építésénél, tőle szokatlanul dinamikusnak hatott a játéka, ügyes megindulásokkal vetette észre magát, szinte minden társával kiváló összhangot mutatva. A többiek helyzetbe hozásán kívül párszor ő maga veszélyeztethetett, de betörését követően blokkolták, távoli tekerése pedig kicsivel a kapu mellé szállt.

Thibaut Courtois (6)
A kicentizett fejessel nem tudott mit csinálni, de a második félidőben volt egy kisebb megingása, amely után majdnem gólt szerzett a Sociedad. Ezen kívül kevés igazán veszélyes próbálkozással kellett dacolnia.

Lucas Vázquez (7)
Agilisan futballozott, állandó veszélyt jelentett az ellenfél térfelén, beadásai többségében megvolt az elképzelés. Az egyenlítést érő találat előtt is ő kanyarította vissza Viniék felé a labdát, az már a szegényes támaddójátékunk kritikája, hogy az egyik legveszélyesebb emberünk a csereként bevetett jobbszélsőből kényszerjobbhátvéddé előlépő Lucas – nem először. A legjobbnak járó címet viszont nem tudom megadni, mert a megszokott és némileg bosszantó hiányosságok ezúttal is kiütköztek nála (váratlan labdavesztések, rossz döntéshozatalok, helyezkedési hibák). Bár ezeket neki könnyebben meg tudom bocsátani a pozitívumok és a hozzáállás miatt, így kerek a sztori.

Nacho (7,5)
Nálam Kroos mellett a másik legjobb egyértelműen Nacho, aki védekezésben és támadásban egyaránt jól teljesített. Felüdülés volt nézni, hogy hogy zárkózik fel egyes akciókkal, és nem a ramosi úton, befejezőként téve mindezt, hanem ténylegesen az építkezést segítve. A meccs végi varázslat tényleg csak a hab volt azon a bizonyos tortán. Emlékszem, hogy többször a keretbe nem került be, amikor mindenki egészséges volt, ő azonban nem durcázott sosem, csak dolgozott becsülettel. Ahogy ezúttal is.

210302_nacho

Raphaël Varane (7)
Rá sem nagyon lehet panasz, egyelőre folyamatosan jó meccseket hoz, ami ismerve az ő hullámvasutazását az utóbbi évekből, mindenképpen megsüvegelendő. Jól olvasta a játékot, és igyekezett vezérként funkcionálni a pályán Sergio hiányában. A meccs elején való belógását szerencsére nem vette észre a partjelző.

Ferland Mendy (4)
Ha elő lehet venni Marcelót a hibáiért, akkor bizony a franciát is illik megemlíteni, ha gyengén teljesít. Bár a gólt elsősorban az átszervezés miatti sajátosságok számlájára írnám, nem tudok elmenni amellett, hogy látszólag nem vette komolyan Portut. A teljesítményéről sajnos mindent elmond, hogy Lucas elöl és hátul egyaránt meghatározóbb tudott lenni, Mendy pedig ezúttal a játék minden aspektusában alulteljesített magához képest.

Casemiro (5,5)
Courtois kesztyűjét még elkérhette volna, mert csak kapus poszton nem szerepelt a találkozó folyamán. A legveszélyesebb játékosunk volt az este folyamán, de próbálkozásai mintha taszították volna a kaput. A meccs eleji buktatása bizony fújható eset volt, a három belső védős rendszerben pedig nem érezte igazán a helyezkedést. A hajrában már csak Benzema pozíciójában mozogva próbálkozott befejezőként villogni – ami szintén mindent elmond a madridi támadások mögötti filozófiáról.

Luka Modrić (6)
Nem volt rossz, de az ő szintjén ez egy visszafogottabb meccsnek bizonyult. Két jó próbálkozása volt, amelyek nem jártak sikerrel, a mezőnyben sokszor eltűnt, nem tudott meghatározó eleme lenni a játékunknak. Amiért mégsem kritizálnám annyira, az az, hogy ez leginkább a fáradtság jele, nem a tudással van itt a gond. Valverde visszatérése ezért is fontos, hogy levegye Luka válláról a terheket. Azért még jó az öreg a háznál, de néha ráférne egy kis pihenés.

Isco (6,5)
Gyakran (úgy érzem joggal) veszem elő a játéka miatt, ami legtöbbször nem bizonyult hasznosnak, a szép megoldások is legtöbbször céltalannak mutatkoztak. Ezúttal azonban jónak láttam őt, labda nélkül az ellenfél térfelén talán az egyik legjobban helyezkedő játékosunk, Kroosnak és Modrićnak is ügyes kulcspasszt osztott ki, összesen négy ilyen átadással zárt. Védekezésben is hozta az elvárhatót, én hibás döntésnek érzem, hogy nem játszhatta végig a találkozót.

210302_isco

Marco Asensio (5)
Az a sérülés betett neki… azóta csak árnyéka önmagának, és sajnos ezúttal is inkább lefelé lógott ki. Egy ügyes momentuma volt, amikor kicselezett magának egy lövőhelyzetet, de a védők blokkolni tudták a kísérletét. Több támadásunk is megakadt rajta, mert megállt a labdával, rossz döntést hozott. Tudjuk, hogy mire képes távoli lövésből, de mintha ehhez hiányozna most az önbizalom is. Az ő tapasztalatával folyamatosan kezdőként neki kéne a hátán cipelnie a csapatot gólokkal, gólpasszokkal, de ettől sajnos nagyon messze járunk.

Mariano Díaz (4,5)
Azon a bizonyos fejesen kívül gyakorlatilag semmi. Hajt a pályán becsülettel, de közel sem tudja azt nyújtani a csapatnak, amire Benzema képes.

Cserejátékosok

Hugo Duro (4)
Nem az ő kritikája, hogy ez nem az ő szintje. Jóindulattal egy közepes másodosztályú támadó.

Vini Jr. (6,5)
Megint nagyon vegyes érzéseim voltak vele kapcsolatban, de a gól az gól, még ha meg is pattant, ott kellett lenni, el kellett lőni. Továbbra is úgy gondolom, hogy a csapat hosszútávú jövője szempontjából inkább Rodrygo játékidejére kellene koncentrálni, ugyanakkor szorítok Viniért, hogy minden összejöjjön neki a pályán. A 100. mérkőzés azért így nem lett olyan rossz az ő szempontjából.

Rodrygo (6,5)
Nagyon örülök a felépülésének, beállásával lendületet hozott a játékba, a gyors kényszerítő utáni próbálkozása is mutatja, egészséges, éles, készen áll a játékra. Nálam előrébb van a rangsorban, mint mondjuk Asensio, nem tudom azonban, hogy a stáb miként látja ezt a kérdést.

Fede Valverde (7)
Remek játékos, bő negyedóra alatt megtöltötte a játékunkat lendülettel és dinamizmussal. Sarkazásai láttán magukhoz nyúltak a madridi cipészek, visszatérése pedig remek opció Zidane számára, hogy kicsit megkeverje a kártyákat.

210302_fede

Edzői értékelés

Zinédine Zidane (2)
Kegyelemkettes, mert ezt leginkább ő szúrta el. A formációváltással teljesen szétvert mindent, a motiváltabban kiérkező Sociedad pedig köszönte szépen, élt a lehetőséggel. Ha már három védő, akkor miért nem Mendy húzódott belülre, Vini pedig jöhetett volna balra szárnyvédőként a döcögő Asensio helyére. Így, hogy Case húzódott hátra teljesen kiürült a pálya közepe, taktikailag ez egy nagy baki, pontokba kerülő baki. Az a Hugo Duro kap fél órát, aki a bajnokság szintjét sem üti meg, miközben Jovićnak 5-6 percek jutottak anno. Modrić fáradtnak tűnik, mégis az egész jól teljesítő Isco jön le hamarabb. Egy-egy ilyen meccs belefér, de ez már a sokadik olyan mérkőzés idén, ami leginkább Zidane döntésein megy el.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK