Egytõl egyig: Athletic Bilbao – Real Madrid

Nem úgy játszott Ancelotti csapata tegnap este, ahogy azt mindenki várta volna, és ez a teljesítmény most csak egy döntetlenre volt elég, amihez a körülmények is hozzájárultak. Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján egy tizes skálán értékelni a csapatok és a játékosok teljesítményét. Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (5)
A vendégcsapat elsõ félidei teljesítménye nemes egyszerûséggel értékelhetetlen. Ancelotti fiainak szinte nem is volt kapura tartó lövésük, ám hozzá kell tennünk, hogy mindehhez azért hozzájárult a hazai gárda is, hiszen ez részben az õ érdemük. A második játékrészre aztán feljebb kapcsolt a Real Madrid, de még mindig nem tudta hozni saját játékát. Érdekes, hogy 90 perc alatt összesen csak 10 alkalommal próbálkoztak kapura lövéssel, ami az elmúlt hetek statisztikáihoz képest nagyon alacsony szám. Ami ennél is rosszabb, hogy Gorka Iraizoz, a hazaiak kapusa mindössze három alkalommal kellett, hogy közbeavatkozzon. Ancelottinak változtatnia kellett volna, hiszen már a szünetben egyértelmû volt, hogy ez a taktika nem ül a Bilbao ellen, azonban formációbeli váltásra nem került sor, amiért most jár egy fekete pont a trénernek. Ha pedig a szívünkre tesszük a kezünket, akkor elismerhetjük, hogy tegnap nem is érdemelt három pontot a Real Madrid. Összességében azonban örülhetünk az egy pontnak is, hiszen egy kõkemény ellenféllel szemben megszerzett egy pont még nagyon sokat jelenthet a végelszámolásnál (ahogy a két elhullajtott is, de most maradjunk pozitívak).

Athletic Bilbao (7)
Ritkán látni annyira szervezettnek egy csapatot, amilyen tegnap volt a baszk csapat. Annyira szûken védekeztek, valamint olyan jól oldották meg a letámadásokat, hogy gyakorlatilag semmi területet nem hagytak a Real Madrid játékosainak, amely általában eladott labdákban, vagy labdaelvesztésekben tükrözõdött vissza. A meccs egészét tekintve jóval többet birtokolták a labdát, 58-42 volt a százalékok megoszlása a hazaiak javára. A Bilbao kilenc alkalommal próbálkozott kapura lövéssel, Lópeznek háromszor kellett közbeavatkoznia. Azt kell mondanunk, hogy teljesen megérdemelten negyedik a baszk gárda a bajnokságban, hiszen ilyen szervezett játékkal bármely másik klub dolgát képesek megnehezíteni.

Játékosok

A mérkõzés legjobbja – Sergio Ramos és Pepe (8)
Ilyet még nem csináltunk, de most nem tudtunk dönteni a két játékos között, így kettejüket választottuk a mérkõzés legjobbjának. Az az igazság, hogy tegnap este nélkülük a Real Madrid egy kisebb zakóba is belefuthatott volna. Örülhetünk, hogy jelenleg ilyen formában vannak, mondom ezt annak ellenére, hogy Ramos kifejelt labdájából született az egyenlítõ gól. Egészen elképesztõ teljesítményt nyújtottak, amit a számok is alátámasztanak. Ketten együtt 11 alkalommal szerelték az ellenfél támadóit (Ramos öt, Pepe hat szerelés), valamint 12-szer tisztáztak a kapu elõtt (Ramos kilenc, míg Pepe három alkalommal). Mindketten igyekeztek segíteni a labdakihozatalokat, az már más kérdés, hogy a középpálya ehhez mennyire tudott hozzájárulni. Köszönjük meg tehát a középsõ védõpárosunknak az egy pontot.

Diego López (6)
A gólról ugyan nem tehetett, valamint volt bravúros védése is, tegnap mégis többször hozta ránk a szívbajt, mint az elmúlt egy évben összesen. Két alkalommal is megpróbálta csellel (!) becsapni az ellenfél támadóját, amivel majdnem megjárta a csapat. Nem szabad ilyesfajta kockázatot vállalnia, hiszen ez nagyon rosszul is elsülhet.

Daniel Carvajal (7)
A fiatal spanyolnak most esélye sem volt hozzátenni a támadásokhoz, hiszen a csapat nagyon kevés alkalommal jutott át a Bilbao térfelére, de a védekezõ feladatait nagyszerûen látta el. Öt labdaszerzés és hat tisztázás fûzõdik a nevéhez, amivel nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a hazaiak a szélekrõl ne tudjanak helyzeteket kialakítani.

Marcelo (6,5)
Nagyjából ugyanaz igaz rá, mint Carvajalra. A támadásokhoz nem tudott érdemben hozzátenni, ha részt vett egy offenzívában, akkor is gyakran volt pontatlan vagy körülményes. A védekezéshez azonban rengeteget tett hozzá õ is a tegnap este folyamán, hiszen négy labdaszerzés valamint hét tisztázás fûzõdik a nevéhez. Ez is jól mutatja, hogy mekkora veszélyt jelentett a Bilbao, hiszen máskor három meccsen összesen sincs ennyi védekezõ feladata, mint a San Mamésben volt tegnap este.

Xabi Alonso (4)
Egyszerûen nem értem, hogy játszhatta végig mind a 90 percet. Elõször is rengeteget szabálytalankodott, nagyon sok elkésett belépõje volt, így elég meredek húzás volt végig a pályán tartani. Másodszor pedig, körülményessége és lassúsága akkora gondokat okozott a csapatának, hogy már a szünetben le kellett volna cserélni. A csapatnak nem volt középpályája, ami nagyban köszönhetõ Xabi teljesítményének. Ha õ nem játszik jól, más nem képes pótolni a pályán lévõ játékosok közül. Hiába volt sokat játékban, passzai pontatlanok voltak, védekezésben pedig nem tudott kielégítõ teljesítményt nyújtani. Szépen lassan be kellene illeszteni Illarrát ebbe a csapatba, mert Alonso hosszú távon, a jobb csapatok ellen már nem lesz a legjobb megoldás (sajnos).

Luka Modric (6)
Jól mutatja a középpálya teljesítményét, hogy Modric összesen 33-szor ért a labdához, igaz, passzainak 88%-a pontos volt. A csapat játékának õ sem tudott fazont szabni tegnap este, ráadásul a védekezésbõl sem tudta kellõképp kivenni a részét. Nem feltétlen kell az õ számlájára írni azt, hogy a középpálya egy átjáró ház volt, hiszen két játékos munkáját kellett volna egy személyben ellátnia.

Ángel Di María (6)
A kis argentin rengeteget melózott tegnap este. Megpróbált védekezni Ronaldo és Alonso helyett is, igaz, több-kevesebb sikerrel. Amit fontos megjegyezni, hogy passzainak 81%-a pontos volt, ez az õ esetében egészen jó mutató. Igyekezett segíteni a csapat (kis számú) támadásait is. A kemény munka azonban tegnap sajnos nem hozta meg gyümölcsét, a hozzáállásáért viszont mindenképp dicséretet érdemel.

Jesé Rodríguez (6)
Ismét megkapta a lehetõséget Ancelottitól, és ismét bizonyított. Hála neki, a csapat nagyon fontos egy pontra tett szert, de fontos megjegyezni, hogy a többi támadó játékoshoz hasonlóan õ sem játszott jól, de ez is a középpálya számlájára írható, hiszen nem kapták meg a megfelelõ támogatást. Jesé 94%-os pontossággal passzolt tegnap este, ráadásul bekotorta Cristiano Ronaldo középre lõtt labdáját, megmutatva Benzemának, hogy hogyan kell egy támadónak a kaput támadnia. Ronaldo eltiltásával valószínûleg ismét lehetõséghez fog jutni.

Cristiano Ronaldo (5)
Õ is keveset volt játékban, aminek az okait az elõbb már kifejtettem. A gólhoz nagyban hozzájárult, hiszen önzetlenül középre tette a labdát, ami egy pontot eredményezett. A piros lap, amit kapott, bár jogtalan volt, de nem szabadna okot adnia arra, hogy kiállítsák. Ettõl függetlenül érthetõ is a viselkedése, hiszen a mérkõzés egészén faragták, valamint a játékosok és a közönség is inzultálta. Reméljük, gyorsan elfelejti ezt a mérkõzést.

Karim Benzema (3)
Az igaz, hogy kevés labdát kapott, de ha hozzá került a bogyó, az a támadás végét eredményezte. Ismét egy borzalmas meccs a neve mellett, pedig elvileg már kilábalt a válságból, amit az önbizalomhiánya okozott. Reméljük, hogy a következõ meccseken nem ezt a „suta” Benzemát láthatjuk, hanem fogja hozni az elmúlt hetekben nyújtott teljesítményét.

Cserejátékosok

Asier Illarramendi (-)
Növelte egyel a pályára lépéseinek számát. Összesen öt alkalommal találkozott a labdával, így nehéz lenne értékelni a teljesítményét.

Álvaro Morata (-)
Egyszer ért labdába, így újra nem tudjuk értékelni a teljesítményét.

Raphael Varane (-)
Pontosan kétszer annyi labdaérintése volt, mint Moratának. Értékelni ugyan nem fogjuk, de örülünk, hogy újra láthattuk a pályán, még akkor is, ha ilyen rövid idõ erejéig.

Játékvezetõ

Ayza Gámez (0)
A spanyol játékvezetés beteg! Nem elõször és sajnos több mint valószínû, hogy nem is utoljára igazolódik be ezen megállapítás a Real Madrid mérkõzésein. Ayza Gámez sporttárs már az elsõ percektõl látványosan zavarban volt, mezõnybeli tévedések tömkelege jellemezte ténykedését, de ezen hibák mellett sárgák sora is kiosztatlanul maradt. Majd elérkezett a Ronaldo féle kakaskodás és meghozta a védhetetlen és magyarázhatatlanul rossz döntést, kiállította a portugált, míg a másik fél két-három kakaskodója közül összesen egy kapott lapot, õ is sárga kártyát. Ugyan nem ez volt az utolsó súlyos tévedése a dirigensnek, de véleményem szerint felesleges is tovább szaporítani a szót, értékelhetetlenül gyenge produkció…

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK