Egytől egyig: Real Madrid – Las Palmas (3-3)

Egy igen szerencsétlen meccsen vagyunk túl, amin gyorsan túl kell lépni, persze miután a problémákat mindenki kellően kielemezte. Bár a Barcelona ideiglenesen átvette a vezetést a tabella élén, nekünk ez sem szegte kedvünket, és megpróbáltuk egy tízes skálán értékelni a csapatok, a játékosok és Zizou teljesítményét. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (4)

Nagyon nem egyszerű egy ilyen mérkőzést értékelni. Mindenekelőtt meg szeretném jegyezni: a borzasztó csapathibák ellenére is a legnagyobb hiányzó faktor az este a szerencse volt. Persze Bale kiállítása megpecsételte a mérkőzés és a Real sorsát is, és ennek köszönhetően lavinaszerűen történtek a hibázások, a szerencse ma egyáltalán nem állt a fővárosiak oldalán. A legelején el lehetett volna már dönteni a meccset, és emberhátrányban is annyi helyzet akadt, hogy abból minimum hat-hét gólt lehetett volna szerezni. Összességében a csapatteljesítményről mégis az mondható el, hogy nagyon sok minden hiányzott itt ahhoz, hogy rendesen értékelni lehessen. A védelem a legtöbbször konkrét katasztrófa volt, középpálya egyszerűen nem létezett, támadásban meg egy idő után elfogyott az eleinte mutatott kreativitás, majd a szerencse is elpártolt a csapat mellől. Bale kiállítása ide, szerencse oda, nem lehet mentegetőzni: alapvető hiányosságok és hatalmas hibák voltak a csapatteljesítményben. Talán az első félidő elején mutatott játékot kellett volna végig játszani, csak lesek nélkül…

Az olvasók pontszáma: 4,3

Egytől egyig - Bale, Nacho, Carvajal, Sergio Ramos

Las Palmas (6)

A szigetlakók összességében jól teljesítettek, bár nekem az a megérzésem volt, hogy kissé tapasztalatlanul és forrófejűen mentek előre még biztos vezetésnél és emberelőnyben is. Persze ha az időt húzzák, akkor meg az lenne a baja az embernek, de itt szerintem ebbe buktak bele végül: túlpörögtek és nem tudtak higgadtak maradni. Mindezeken kívül szimpatikus csapat benyomását keltették, akik nem süllyedtek le az „átlag kiscsapat” szintjére, nem rugdosódtak, nem próbálták ölni a játékot (kivéve, mikor már ők is belátták, hogy itt még egy döntetlennel is jól járhatnak). A támadásaik (főleg Jesé barátunk megmozdulásai) néhol élményszámba mentek, és azt kell mondjam, eleinte remekül reagálták le, hogy eggyel többen vannak. Mégis azt mondom, a tapasztalat hiányának „köszönhették” végül, hogy nem győzelemmel távoztak, meg persze Cristianónak, aki nem egyszer jelentette már a különbséget ehhez hasonló meccseken. No, de erről később.

Az olvasók pontszáma: 6,5

Játékosok

A mérkőzés legjobbja – Dani Carvajal (7)

A legtöbben Cristiano Ronaldót választottátok a legjobbnak, nálam azonban Daninál nem volt jobb ezen a meccsen. Remélem, már mindenki tudja, hogy ennek a srácnak a szíve helyén egy hatalmas Madrid-címer dobog. Elképesztő, amit véghez vitt az este folyamán, még akkor is, ha Jesével való állandó összecsapásainak és védőtársai hibáinak köszönhetően annyira kifulladhatott a végére, hogy már csak az oxigénmaszk hiányzott róla. Ma igazából négy (sőt, kilenc) ember helyett is kifutotta magát, vállalta az összecsapásokat, a támadásokban is mindent megtett. Hatalmas madridista a srác, és még annál is nagyobb kincs. Öt cselezési kísérlet, öt sikeres labdaszerzés, három tökéletes szerelés; ezek mind-mind remek teljesítményét támasztják alá.

Keylor Navas (3)

Szegény, szerencsétlen Keylor. Egy-másfél évvel ezelőtt még a világ egyik legjobb kapusának mondhattuk, a sérülése óta azonban mintha valami megváltozott volna. Néha-néha persze most is jön egy-egy bravúr, ahogy ma is, de ezek a védések sajnos nem feledtetik velünk borzasztó hibáit. Az még csak hagyján, hogy az első gól sem volt annyira védhetetlen, de amit Boateng találata előtt csinált… Ilyet profi kapus nem tehet. Persze, lehet, hogy ilyenkor már a bekapott tizenegyes utáni frusztráltság és a „csakazértismegmutatom” mentalitás következményét láthattuk, de ez akkor is megmagyarázhatatlan. Boateng Marcelo embere volt (még ha hátrányból is indult), és Navas tökéletesen feleslegesen rohant ki fejvesztve a kapujából. Persze lehet, akkor meg egy az egy ellen veri meg őt a ghánai, ki tudja… A tizenegyesnél jó irányba vetődött, de a labda szerencsétlenül pattant befelé, amiről szerintem nem tehet. Ezenkívül azonban csak annyi tudok mondani róla: nem így tanította Zrínyi Miklós a kirohanást…

Az olvasók pontszáma: 4,9

Nacho (4,5)

Ma ő sem volt az igazi, bár még így is öt szerelést tud felmutatni. Ma nem azt a Nachót láthattuk, aki tökéletesen időzített szereléseivel egy szempillantás alatt megállítja az ellenfél támadását. Bár, jobban belegondolva, talán a középpálya teljes hiánya is közrejátszott abban, hogy nem tudta az elvárt szintet hozni. Az mindenképpen pozitív, hogy megpróbálta Bale-t megállítani, mielőtt további ostobaságokat cselekedett volna.

Az olvasók pontszáma: 5,2

Sergio Ramos (3,5)

Nem volt jó meccse a kapitánynak sajnos. Az első gólnál róla fordult le könnyedén a támadó (bár, ha hátulról szerel, a bíró lehet, a büntetőpontra mutat…), aztán később sem tudott igazán a védelem vezére lenni. És a tizenegyes… Én nem tudom, mit akart Sergio, de nagyon nem jött össze neki. A kezével lehet, hogy csupán az arcát védte, de hogy minek vetődött be a labda elé, mikor a támadó éles szögből lőtt volna kapura, az örök rejtély. Talán látta, hogy Navas ma nem biztos, hogy mindent véd… Ezen kívül volt egy kapufája az ellenfél kapuja előtt, és néhány jó mentése is akadt, de nálam ez alig ér többet most három pontnál.

Az olvasók pontszáma: 4

Sergio Ramos

Marcelo (4)

Hiába futott fel-alá egész meccsen a brazil hátvéd, többnyire mindig azért futott, mert a középpálya üres volt, és nem maradt, aki védekezzen. És valahogy Marci mindig rossz helyen találta magát. Amikor védekezni kellett, akkor valahogy mindig elöl ragadt, ha a helye üres volt, nem ért vissza időben, ráadásul segítséget sem kapott. Négy sikeres cselére persze büszke lehet, de védekezésben kudarc volt. A négy pontot az igyekezetéért kapja.

Az olvasók pontszáma: 5,2

Toni Kroos (3)

Na, a német teljesítményére nehéz szavakat találni. Főleg az első félideire. Semmilyen irányba nem volt képes elmozdítani a csapat játékát, szinte nem is mondhatjuk tényezőnek a meccsen, azonkívül, hogy néhányszor elcsípte a labdát az ellenféltől. A középpálya általa megszűnt, Kovačićcsal meg egyszerűen fogalmuk sem volt, melyiküknek hol és milyen szerepet kéne betöltenie. Casemiro hiányában a középpálya halott volt, Toni se védekezésben, se támadásban nem tudott értékelhetőt nyújtani. A szögleteket persze hatalmas lelkesedéssel lőtte, ezért kap három pontot.

Az olvasók pontszáma: 5,2

Mateo Kovačić (4)

Az élményszámba menő gólpasszán kívül sajnos kevés "kovačićos" momentuma volt. Ő sem nagyon találta a helyét a Casemiro nélküli középpályán. A támadások során legtöbbször könnyedén szerelték, vagy egy egyszerű faulttal kényszerítették megállásra. Ma ő sem tudott tényező lenni, ettől függetlenül a cseréjét egyáltalán nem éreztem indokoltnak. Egy taktikai átszervezés után, ha kissé előrébb kerül, sors- és meccsfordító szerep juthatott volna neki. A gyorsasága és kiváló passzai létfontosságúak lettek volna a végén.

Az olvasók pontszáma: 5,6

Isco (6)

Olyan jól kezdett, hogy a gólja után be is írtam a meccs emberének előre, de aztán a sors és Bale máshogy gondolták. Szerintem fantasztikus játékos a spanyol, és ma is megmutatta, hogy lefordulásaival, remek meglátásaival bizony könnyedén zavart tud okozni az ellenfél soraiban. Amit pedig különösen kiemelnék a mostani teljesítménye kapcsán az az, hogy elképesztően hajtott. Elnyomhatatlan volt, minden labdáért csúszott és küzdött, nem létezett számára lehetetlen. Az ő cseréjét is érthetetlennek érzem, bár kétségkívül a második félidőben már ő sem villogott annyira.

Az olvasók pontszáma: 6,5

Cristiano Ronaldo, Isco

Gareth Bale (3)

Jaaaaaj, mit is mondjak? Eleinte kifejezetten tetszettek az agresszív előretörései, és a játékba is jól szállt be. Aztán az agresszivitás máshogy is előjött nála. Az én véleményem az, hogy az utánarúgás mindenképpen megért egy sárgát, a kakaskodásért viszont szerintem a szóbeli ejnye-bejnye megtette volna a sporttárs részéről. Főleg, hogy azelőtt nem volt priusza a walesinek. Ettől függetlenül butaság volt tőle belemenni egy ilyen helyzetbe, és egyértelmű, hogy valamilyen szinten rajta ment el a győzelem. Nem szeretem a bíróra fogni a vereséget vagy a döntetlent. Szerintem a játékvezető is a játék része, vele is számolni kell, hogy van, amikor nem jó döntéseket hoz. Utólag nem szabad már szidni, így történt, ez van, el kell fogadni a döntését, de ettől még véleményezni lehet. Szerintem nem jól döntött, de ettől még Bale is hibás. A csapat nem fog neki most köszönetet mondani…

Az olvasók pontszáma: 2,9

Álvaro Morata (6)

Na, ő volt a szerencsétlenség csúcsa, a sok szerencsétlen momentum között a legszerencsétlenebb szereplő. Elképesztőt küzdött, volt, hogy majdnem a saját tizenhatosáig sprintelt vissza egy labdáért, látszott, hogy nagyon bizonyítani akar. És lőtt három gólt is. Csak nem adták meg őket. Lehetne vitatkozni azon, hogy melyik volt les, melyik nem, de már nem érdemes. Ő tényleg mindent megtett a pályán, és mindig próbált helyzetbe kerülni.

Az olvasók pontszáma: 6,4

Cristiano Ronaldo (5)

Nehéz helyzetben vagyok az ő értékelésénél is. Nagyon furcsa karakter, annyi szent. Gyakorlatilag 85 percen keresztül a padon hasznosabb lett volna, mint a kezdőben. De aztán jött a vége, és jött a Megmentő Cristiano is, akit már nem egyszer láttunk korábban. Ezért nem szokás őt lecserélni (pedig ezúttal indokolt is lett volna), mert bármikor képes gólt szerezni, veszélyt teremteni. Én azonban nem tudok neki öt pontnál többet adni, mert amit egész meccsen művelt (esések, reklamálások, rossz megoldások tucatjai), amellett nem lehet szó nélkül elmenni. Az tény, hogy nélküle a csapat nem lenne itt, ahol ma van, és hogy egy igazi legendáról beszélünk, de vannak dolgok, amiket nem tagadhatunk vele kapcsolatban. Én sem tagadom, pedig gyerekkorom kedvence ő, akit 8 éves korom óta imádok. Öregszik, lassul, egyre rosszabb a hatékonysága. De nem, nem vagyok képes kimondani, hogy lejárt az ideje… Egészen addig nem, amíg ilyen fontos gólokat szerez. Borzasztó nehéz róla elfogultság nélkül írni, de lassan tényleg el kell gondolkozni rajta, hogy mi az ő szerepe, és mennyire válik hátrányára a csapatnak.

Az olvasók pontszáma: 6,6

Cristiano Ronaldo

Cserejátékosok

Karim Benzema (1)

.

Nem, ez nem egy hiba, ez Karim mai egy pontja. Alapvetően nem szeretek szidni játékosokat, és nem utálok ok nélkül senkit. De amit most leművelt a francia, az arcpirító volt. Egy meccsen, ahol fel kellett volna pörgetni az iramot, volt mersze ácsorogni a pályán, és minimális erőfeszítést tenni a győzelem érdekében. A kihagyott helyzetei a "csak a szokásos" kategóriába illenek leginkább, de hogy annyi motiváció/elhivatottság/küzdés/kutyafüle se legyen benne, hogy legalább megpróbálja kihajtani a belét a húsz perc alatt, amit kap… Összesen hatszor ért labdába a meccsen. Á, hagyjuk is inkább…

Az olvasók pontszáma: 3,2

James Rodríguez (7)

Amire képes, azt szerintem megtette. Ráadásul adott egy szenzációs gólpasszt is. A játék képét ő sem tudta nagyon kialakítani, mert az tulajdonképpen nem is létezett. Egy kettészakadt pályát láthattunk, ahol hol az egyik csapatnak volt ziccere, hol a másiknak. James alapvetően jól játszott, nagyot küzdött, ezért jár neki a dicséret. Nem rajta múlott, hogy a csapat nem nyert.

Az olvasók pontszáma: 5,8

Lucas Vázquez (5)

Próbálkozott, próbálkozott ő is, de ezúttal nem tudott igazán kiemelkedő szereplővé válni.

Az olvasók pontszáma: 5,5

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (3)

Nem akarok részletesebb elemzésbe menni a korábbi edzői teljesítményével kapcsolatban, de ma a jó döntések mellett (Isco és Morata kezdetése) számtalan rossz döntést is hozott szerintem. Íme néhány a mostaniak közül: Casemiro és Mariano kihagyása a keretből (mindkettőjükre nagy szükség lett volna ezúttal), Isco és Kovačić lecserélése, Benzema beállítása, Kroos és Kovačić helyének nem pontos meghatározása, Kroos felesleges játszatása stb. Mentális trénerként kiváló a francia, és az öltözőbe is remek hangulatot hozott, de néha érthetetlen taktikai bakikat követ el. Ettől függetlenül én nem szeretném, ha a mostani vagy bármelyik korábbi hibája következtében elüldöznék őt Madridból. Én továbbra is bízom benne. Ezúttal a keretet és a kezdőt sem a legjobban állította össze, a cserék sem voltak a legjobbak… Én azt mondom, felejtsük el hamar ezt a meccset – először persze tanuljunk belőle –, és lépjünk tovább.

Az olvasók pontszáma: 3,7

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…