Egytől egyig: Barcelona – Real Madrid (1-3)

Csodálatos győzelmet aratott Barcelonában a Real Madrid, ráadásul emberhátrányban. Az idegenben elért eredménynek köszönhetően meglehetősen jó helyzetben várhatja a visszavágót a királyi gárda. Értékelésünk természetesen ezúttal sem maradhat el, tudjátok, a séma a megszokott, tízes skálán pontozzuk a főszereplőket. Mérkőzés utáni szubjektív rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (9)
Ez bizony teljesítmény volt, méghozzá a javából! A királyiak kissé enerváltan kezdték az összecsapást, szokatlanul nagy területet hagyva a Barcelona játékosainak, melynek köszönhetően a katalánok több veszélyes akciót is vezettek a széleken, illetve Messi megindulásainak köszönhetően a pálya közepén. Az ellenfél helyzetei ellenére egyáltalán nem játszott alárendelt szerepet a Real Madrid, sem Piqué öngólja előtt, sem Piqué öngólja után. Néhány megingástól eltekintve végig sikerült fenntartani a koncentrációt (a tavalyi szezonban ez jó néhányszor hiányzott, elsősorban a találkozók elején), időközben pedig egyéni és csapatszinten is ellenfele fölé nőtt szeretett csapatunk. Ronaldo és Asensio találatai végleg megkoronázták augusztus 13. estéjét, és talán az sem elvetendő örömforrás, hogy mindhárom madridi találat Gerard Piqué közreműködésével született (tudjuk, gonoszak vagyunk, de mi szóltunk, hogy nem szabad szórakozni a karmával…). Szigorúan a mai mérkőzés alapján nem túlzás kijelenteni, hogy fényes szezon előtt áll a Real Madrid, mely akár hat kupával is végződhet. Ebből másfél már meg is van…
Az olvasok átlaga: 9,26

Barcelona (6)
Veszélyesen kezdték az összecsapást, de végül kizárólag egy (finoman szólva is véleményes) büntetőből sikerült bevenniük Keylor Navas kapuját. Habár összességében többet birtokolta a labdát a Barcelona, ez legtöbbször meddő fölényben nyilvánult meg a pályán, hiszen nagyon kevés alkalommal tudtak igazi veszélyt jelenteni a Real Madrid hálójára. A katalán együttes legkiemelkedőbb tagja az egyik belső védő, Samuel Umtiti volt, ez pedig sok mindent el is mond a támadóik egyéni megmozdulásairól. Hatalmas hiba lenne leírni egyetlen összecsapás alapján az idei Barcelonát és Ernesto Valverdét, az viszont egyáltalán nem túlzás, hogy tegnap este esélye sem volt a katalánoknak.
Az olvasok átlaga: 5,42

Játékosok

A mérkőzés legjobbja Raphaël Varane (10)
A francia hátvéd valódi falként üzemelt a védelem tengelyében. Öt szerelésével, hat közbeavatkozásával, egy blokkolt lövésével és három tisztázásával magasan a mezőny legjobbja volt, ráadásul szabálytalankodnia is csak egyszer kellett. Párharcot lényegében egyetlenegyszer sem veszített, magabiztos söprögetése mellett pedig a labda megjátszásával sem voltak gondjai. Sokan voltak szkeptikusak vele kapcsolatban, de nagyon úgy tűnik, hogy képes volt szintet lépni, és a Mourinho-éra után ismét azt a Varane-t láthatjuk majd hétről hétre, aki kíméletlenül megakasztja az ellenfél támadásait.
Az olvasok átlaga: 9,26

Keylor Navas (8,5)
Nagyszerű mérkőzésen van túl a Costa Rica-i hálóőr, habár a remekül funkcionáló védelemnek köszönhetően kevésszer kellett igazán nagyot alkotnia. Suárez fejesét és Denis Suárez erőtlen tekerését magabiztosan hárította, Messi bombájánál azonban kellemetlen helyre ütötte a labdát, ám mindenki megnyugvására végül nem született Barcelona-gól az akcióból. A tizenegyes szintén az ő nevéhez fűződik, ám azt hiszem, ebben az esetben kár megdorgálni csapatunk kapusát, hiszen egy enyhe szellővel felérő simításon kívül nem bántotta uruguayi kollégáját. A kirúgásain azért van még mit csiszolni, de ezen a téren is lényeges javulást mutatott a Manchester United elleni összecsapáshoz képest. Az továbbra is kétségtelen, hogy a megfelelő ember viseli a Real Madrid 1-es számmal ellátott mezét.
Az olvasok átlaga: 7,76

Dani Carvajal (7)
Az idény eleji forma talán Danin érződött a legjobban. Védekezésben jól hozta a megszokottat, ám a támadásokhoz meglehetősen keveset tudott hozzátenni, különösen az első félidőben. Igaz, a társak sem nagyon keresték őt, még annak ellenére sem, hogy gyakran nem is volt ember a tizenöt méteres közelében. Passzivitása mellett azért még így is majdnem sikerült feliratkoznia a gólszerzők közé: gólba tartó labdáját Jordi Alba blokkolta a kapu torkában. Egyelőre úgy tűnik, Danilo távozása nem feltétlenül volt pozitív hatással a saját nevelésű hátvédünkre, ám az biztos, hogy a világ legjobb jobbhátvédje továbbra is a Real Madridnak játszik. És hamarosan „régi” fényében fog tündökölni…
Az olvasok átlaga: 7,81

Sergio Ramos (9)
A kapitány nem a higgadt Klasszikusairól híres, ám ezúttal nem lehetett panasz a játékára. Nemcsak a vezényszavakban, hanem teljesítményben is a védelem vezére volt, gyakorlatilag áthatolhatatlan párost képezve francia társával. Két szerelés, öt közbeavatkozás és nyolc (!) tisztázás fűződik a nevéhez, mely több mint kiváló statisztika. És még csak ki sem állították!
Az olvasok átlaga: 7,93

Marcelo (8)
Carvajalhoz hasonlóan Marcelo sem volt olyan aktív a támadások gólra váltásában, melyet megszokhattunk tőle, ám ez minden bizonnyal edzői utasítás nyomán történt, így még véletlenül sem könyvelhetjük el hibaként. A brazil szambakirály ezúttal védekezésben jeleskedett, Aleix Vidal mindösszesen egyszer tudott elmenni mellette, 47 passzával (ezzel holtversenyben a második) pedig nagyon hatékonyan építette fel a Real Madrid akcióit, ráadásul Piqué öngólja is az ő beadásából született.
Az olvasok átlaga: 8,13

Casemiro (7)
Jó néhány barcelonai támadást megakadályozott a brazil, azonban a 20. perc környékén begyűjtött sárga lapja miatt a mérkőzés végéig hordozta magában a kiállítás veszélyét. Mindannyian ismerjük a játékát, tudjuk, hogy esetében nem jó ómen egy korai lap, hiszen szeret a tűzzel játszani. Kiosztott néhány szeretetcsomagot, de végül nem lett gond belőle. Sokkal fontosabb azonban megemlíteni, hogy hat labdaszerzéssel és három felszabadítással segítette csapatát. Passzai ezúttal nem túl szép számban értek célba, amiért jár a kisebb dorgálás, de nem panaszkodhatunk a brazil játékára, a saját szerepét ismét hozta, a tőle elvárható szinten.
Az olvasok átlaga: 7,72

Toni Kroos (7,5)
Teljesítménye némileg elmaradt az UEFA-szuperkupa döntőjében látottaktól, ám fontos megemlíteni, hogy némileg pontatlanabb passzai ellenére létfontosságú volt a német a csapat játéka tekintetében. Valverde együttese meglehetősen keményen presszionált, gyakran támadták le kellemetlenül a Madridot, ám Kroos higgadtságának és zsenialitásának köszönhetően a vendégek rendre ki tudták hozni a labdát. Nagyszerűen forgatta a játékot a német, még ha nem is teljesített olyan látványosan, mint azt sokan szerették volna.
Az olvasok átlaga: 7,34

Mateo Kovačić (8)
Nagyon erős volt védekezésben a horvát, aki majd kicsattant az energiától. Messi semlegesítése nagyban köszönhető neki, igazi, kíméletlen piócaként tapadt az argentinra. Támadásban nem tudott felnőni Modrić nagyságához, de biztos vagyok benne, hogy elsődleges feladatai közé ezúttal nem tartozott a támadásépítés. Jól látszott így is, hogy mi mindent képes nyújtani a csapat számára, és bizony ez a srác ott kopogtat a kezdőcsapat ajtaján. A sérülése az egyetlen negatívum, reméljük, hogy nincs komoly baja.  
Az olvasok átlaga: 8,04

Isco (9,5)
Brutális ez a görbelábú srác. A Real Madrid minden egyes támadásának aktív szereplője volt. Az első félidőben, amikor már kezdtünk elbóbiskolni, csak és kizárólag ő volt képes olyat húzni, amire elismerően bólogathatott az is, akit amúgy nem is érdekelt ez a meccs. Több alkalommal is hatalmas helyzetbe hozta a társait, Ronaldónak adott gólpassza pedig egyszerűen zseniális volt. Nehezen tudom elképzelni, hogy ne jutna neki hely a kezdőcsapatban a jövőben.
Az olvasok átlaga: 9,56

Gareth Bale (6)
Sokat volt játékban a walesi, aki többször is helyzetbe tudott kerülni, ráadásul két kulcspasszával a kiszolgálásból is megpróbálta kivenni a részét. Hajtott, küzdött, visszajárt szerelni, ami dicséretes, főleg ha Benzema teljesítményéhez hasonlítjuk az övét. Ettől függetlenül látszik, hogy teljesen idegen számára az új pozíciója. Az pedig egyenesen felháborító, hogy az egykoron a világ leggyorsabb játékosának titulált spílert még Piqué is megfutja, egymás után háromszor is… Szomorú.
Az olvasok átlaga: 6,31

Karim Benzema (2)
Kedvenc franciánk pontosan ott folytatta, ahol a manchesteriek ellen abbahagyta. Tizenöt átadásával és 66,7%-os passzpontosságával a kezdőcsapat leggyengébbje volt mindkét mutatóban. Bale-lel ellentétben a védekezéshez is vajmi keveset tett hozzá, mert a kocogását jó indulattal sem lehet eltökélt letámadásnak nevezni. Lustasága mellett képtelen volt a párharcai megnyerésére, labdába pedig csak jellemzően akkor ért, amikor visszalépett a felezővonalig. Pedig esetében nem arról van szó, hogy a középpályások nem szolgálják ki őt megfelelően. Azt hiszem, a gólveszélyességének TELJES hiánya már senkit sem lep meg. Ez a teljesítmény édes kevés a Real Madrid első számú kilencesétől, és mivel jelenleg nem tűnik valószínűnek egy új támadó érkezése, csak reménykedhetünk, hogy Karim képes lesz megújulni, legkésőbb a bajnokság kezdetére. A viccet félretéve azért említsük meg azt is, hogy kis híján adott egy gólpasszt, ezért járt plusz egy pont.
Az olvasok átlaga: 4,24

Cserejátékosok

Cristiano Ronaldo (8,5)
Brutál jól szállt be a meccsbe a portugál, akinek szinte minden megmozdulása ült. Külön tetszett, hogy hátrajárt védekezni is, csúszott-mászott a labdáért. Amikor pályára lépett, és hallottam a barcelonaiak füttyét, fújolását, már akkor megjegyeztem, hogy ez nem maradhat büntetlenül, tuti, hogy a karma Cristiano Ronaldo képében vágja majd arcon a 90 ezernyi gránátvörös-kéket. Így is lett, a portugál akkor gólt akasztott a hosszúba (Piquét megforgatva – plusz pont), hogy még most is zörög a háló. Tudom, hogy utána pont a gólörömért kapott felesleges sárgát, de az a pillanat mindent megért: az a gólöröm egy üzenet volt, revans a 80 ezer madridistáért, akik mind megaláztatva érezhették magukat néhány hónapja a Bernabéuban, Messi gólöröme miatt. Persze az ő mája is dagadt, hisz ismerjük, de biztos, hogy mindez közrejátszott. Szóval megérte. A második sárgája meg egyszerűen vicckategória, kár is kommentálni. Reméljük, hogy a fellebbezés sikeres lesz.
Az olvasok átlaga: 8,71

Marco Asensio (9)
Mégis mit mondhatnék? Ez a gyerek egyszerűen fenomenális. Imádom. Hát mekkora gólt lőtt? A dolog pikantériája, hogy a Barcelona is meg akarta venni néhány éve, de sokallták érte a 4 millió eurót. Jól tették. Azért nem lehet egyszerű feldolgozni mindezt. Ez a srác a jövő egyik legnagyobb játékosa lesz, de az az igazság, hogy már a jelen is nagyon fényes számára. Ez a srác ott kopogtat – mit kopogtat, üvöltve dörömböl – a kezdőcsapat ajtaján, rendre jelzi, hogy igenis helye van a Real Madridban és nem csak a padon.
Az olvasok átlaga: 9,36

Lucas Vázquez (8)
Csak a szokásos Lucas-teljesítmény. Alázat, pörgés, madridizmus. Na meg egy gólpassz Asensiónak. Csendes, alázatos harcosa ő a jelen Real Madridjának, és pont az ilyen játékosok miatt ennyire sikeres most a klub. Hiába a zongora, ha nincs ki cipelje. Madridban van. Madridban a kispad is tele van olyan játékosokkal, akik képesek és hajlandóak is cipelni.
Az olvasok átlaga: 7,76

Edzői teljesítmény

Zinédine Zidane (9)
Nehéz újat mondani a franciáról. Most épp ő lett az első madridi edző, aki első három barcelonai látogatása során veretlen tudott maradni. Szinte minden egyes mérkőzésen átad valamilyen rekordot a múltnak. Folyamatosan átírja a klub történelemkönyveit, közben pedig szép csendesen, amolyan zidane-osan emelkedik egyre magasabbra és magasabbra egyéni szinten is, ahogy egykor játékosként is tette. Zidane nem kiabál, nem keresi a reflektorfényt, nem akar kitűnni, ő egyszerűen csak győzni akar. Nem helyezi magát csapata vagy a klub elé, sőt, egynek érzi magát a játékosaival. Ez az ő sikereinek titka. Tegnap este olyan kemény Madridot rakott össze, ami még emberhátrányban is képtelen volt összeroskadni. Szinte minden tökéletes volt: a védelem, a középpálya, a táma… Ja, nem, az nem. Viszont ennek is megvan a maga szépsége, ahogy a múltkor is írtam, durva, hogy ez a csapat még ezt is elbírja. Ettől függetlenül ki lehetne próbálni egy olyan felállást, amelyben nem a híres balatonboglári pezsgő részegítené az ellenfél védőit. Egyértelműen látszott az első félidőben, hogy mennyire lefelé lóg ki a támadóduó, ez a poszt bizony változásért kiált. Nem vágyom én igazolásra, jól látszik, hogy házon belül is bőven meg lehet oldani a kérdést. Ha ettől eltekintünk, akkor viszont tízes volt Zizou mester teljesítménye, ismét. Köszönjük ezt a csodálatos estét, mester.
Az olvasok átlaga: 9,21

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK