Cristiano Ronaldo, Messi és a “lettországi játékos”

Minden madridista bizonyára legmélyebb álmából felköltve is rávágná rögtön a választ a kérdésre: ki nyerte és hány góllal a tavalyi Aranycipõ díjat? Cristiano Ronaldo, 40 gól. Naná!

Mi is az a labdarúgó európai Aranycipõ?
Bizonyára minden futballrajongó tudja, hogy a labdarúgó európai Aranycipõ azt a játékost illeti meg, aki az európai bajnokságokban egy idény alatt a legtöbb gólt szerzi. Igen ám, de nem mindig számolták ugyanúgy a találatokat az idõk folyamán: a mostani rendszer 1996-ban lépett érvénybe, és a lényege, hogy az erõsebb bajnokságokban szereplõ játékosok góljainak a számát egy szorzóval beszorozzák, így akkor is nyerhet mondjuk egy olasz vagy spanyol bajnokságban játszó játékos Aranycipõt, ha 30 gólt lõtt (60 pont) egy idény során, azzal a ciprusi, walesi vagy lett bajnokságban játszó játékossal szemben, aki a jóval gyengébb színvonalú sorozatban mondjuk 50 gólt lõtt (50 pont).

1996 elõtt hat éven keresztül nem volt hivatalos díj, mivel 1990-re a díj elvesztette presztízsét: 1968 és 1991 között az európai bajnokságok egyenrangúaknak számítottak, így sok esetben nem top-bajnokságból kerültek ki a gyõztesek, hanem román, bulgár, ciprusi vagy osztrák pontvadászatokból, ahol jóval könnyebb elérni 30-40 gólt, mint mondjuk egy Premier League-ben vagy Primera Divisiónban. Történtek ugyanis érdekes esetek, amik a díj presztízsének eséséhez vezettek, ilyen volt az 1986-87-es idény, amikor a román elsõosztályban szereplõ Dinamo Bukarest játékosa, Rodion Cãmãtaru úgy lett aranycipõs, hogy 44 góljából az utolsó hat fordulóban lõtt 20-at, kiesés ellen küzdõ csapatoknak…

Így az európai Aranycipõ történetében három korszakot lehet behatárolni. 1968 és 1991 között, amikor minden bajnokság egyenlõnek számított a végelszámolásnál, olyan játékosok kapták meg a díjat, mint portugál Eusébio (az elsõ aranycipõs az 1967-68-as szezonban, a Benfica csapatával), a német Gerd Müller (Bayern München), román Dudu Georgescu (Dinamo Bukarest), a szintén portugál Fernando Gomes (Porto) (a felsorolt négy játékos kétszer is megnyerte a díjat) vagy a holland Marco van Basten (Ajax). A Real Madridból ebben a korszakban csak egy játékosnak sikerült elnyernie az Aranycipõt: Hugo Sánchez az 1989-90-es idényben 38 gólt lõtt a spanyol pontvadászatban. 1991 és 1996 között nem volt hivatalos díj, majd az 1996-97-es idénytõl az European Sports Magazines által a már említett szorzós pontrendszerben számolják a gólokat és pontokat. Érdekességképp: az új pontrendszerben az elsõ gyõztes ismerõs lesz sok madridista számára: a brazil Fenomén, Ronaldo – 1996-97-ben 34 gólt lõtt (68 pont), a dolognak csak egy szépséghibája van: ezt az õsi rivális Barcelona színeiben tette… (ezzel megelõzve a walesi bajnokságban szereplõ Tony Bird-öt, aki 42 gólt lõtt – 42 pont)

Cristiano Ronaldo
A brazil Ronaldo után egy másik Ronaldo neve is ott díszeleg az aranycipõsök nevei között: Cristiano Ronaldoé, aki már kétszeres gyõztesnek vallhatja magát. A portugál zseni elõször a Manchester Unitedben játszva nyerte el a díjat (2007-08: 31 gól – 62 pont), majd tavaly ezt megfejelte még 9 góllal, eljutva az egészen hihetelen 40 gól – 80 pontig. Elõtte még soha senki nem szerzett ennyi pontot az új rendszerben (legközelebb hozzá Mário Jardel áll, aki 1998-99-ben 36 gólt lõtt a Porto színeiben – 72 pont).

Érdekesség még, hogy az elõzõ tíz idénybõl ötször is a spanyol bajnokság szereplõ támadó nyerte a díjat. Az utolsó három gyõztes is ebbõl a versenysorozatból való, ám egyikük sem spanyol nemzetiségû: Diego Forlán (uruguayi, Atletico Madrid, 2008-09: 32 gól – 64 pont), Lionel Messi (argentin, Barcelona, 2009-10: 34 gól – 68 pont) és a már említett portugál kedvenc, Cristiano Ronaldo.

Az idei évben is szoros küzdelem várható az élen, Mourinho a Mallorca elleni bajnoki meccs elõtt úgy tûnik vetett egy pillantást a jelenlegi állásra, hisz a sajtótájékoztatón amikor Cristiano Ronaldo gyengébb teljesítményérõl kérdezték, így reagált: "Egy csatárról beszélünk, akit más csapatok csatáraival kell összehasonlítani. Ha már össze akarja vetni valakivel: vannak statisztikái másokról? Az aranycipõsrõl beszél! Csak egy lettországi játékos tudott nála több gólt szerezni." A mester úgy tûnik a futballvilág minden apró részletét figyelemmel kíséri, információi helyesek voltak: valóban, eddig csak az észt JK Trans Narva csapatában szereplõ lett Aleksandrs Èekulajevs tudott több gólt (és pontot) szerezni játékosánál: a lettországi 26 éves támadó ebben a szezonban már 46 gólnál jár (46 pont), így még õ áll az élen, a dobogó második és harmadik fokára kényszerítve Cristiano Ronaldót (21 gól – 42 pont) és Lionel Messit (19 gól – 38 pont).

(forrás: goal.com)

Az idei számításokat nehezíti még az is, hogy Oroszországban a kalendáriumi év elején kezdõdõ és a kalendáriumi év végén véget érõ bajnoki kiírásról átállnak az európai õszi-tavaszi rendszerre, tehát ott egy 18 hónapos bajnokság zajlik jelenleg. Így még kérdéses, hogy a tabella negyedik helyén álló Seydou Doumbia (aki a BL-ben a Real Madridnak is ellenfele lesz a CSZKA elleni összecsapásban) góljait miként fogják elszámolni a másfél éves oroszországi szezon végén.

Forrás: goal.com, wikipédia
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK