Elegük van Mourinhóból?

A Barcelona elleni, szerdai vereség komoly nyomott hagyott a Real Madrid háza táján. A Marca címlapján közli a hírt, hogy a Blancók csapategysége megbomlott, a játékosok Sergio Ramos vezérletével hangot adtak elégedetlenségüknek a csapat edzõjével, José Mourinhóval szemben. A feszültség tetõfokára hágott, a problémákra pedig mielõbb megoldást kell találni, különben végzetes hatással lehetnek a csapat idényére nézve.

 Az elmúlt 48 órában több összecsapás is volt Mourinho és a játékosok között, a legkomolyabb szóváltásra azonban a Clásicót követõ elsõ edzésen került sor. A portugál mester a szokásoknak megfelelõen a tréning kezdetén magához hívta a szerdai meccsen kezdõként pályára lépõ játékosokat, hogy együtt elemezzék a Barcelona elleni újabb vereség okait. A taktikai értekezlet azonban szópárbajba torkollott, Mourinho számonkérését a játékosok nem érezték helyénvalónak és ezúttal nyíltan a portugál szakember szemébe mondták saját véleményüket. A csapat több labdarúgója is kifejezte véleménykülönbségét Mourinhóval szemben, de egyértelmûen Sergio Ramos volt az, aki a játékosok oldalát képviselte a vita során, második számú kapitányként nem sokat habozott, mikor úgy érezte, hogy a portugálnak nincs igaza valamiben és több alkalommal is nyíltan szembeszállt vele.

Az elsõ komolyabb vita akkor alakult ki, amikor Mourinho védelmet kért játékosaitól a sajtó elõtt, mivel úgy érezte, hogy a vereséget kizárólag az õ nyakába akarják varrni. Ezen gondolatának a portugál már a szerdai meccset követõ sajtótájékoztatón is hangott adott, akkor így fogalmazott: „A gyõzelem mindenkié, a vereség csak az enyém”. Mourinho a játékosok -elsõsorban a spanyol különítmény- szemére vetette, hogy nem vállalták a felelõsséget a vereséget követõen, teljesen egyedül hagyva így õt a médiával szemben. „Kicsináltatok a sajtószobában” – mondta Mourinho Sergio Ramosra nézve, aki gesztusaival többször is jelezte, hogy nem ért egyet a portugál monológjával. Ramos nem késlekedett a válasszal: „Nem, Míster, Ön csak azt olvasta amit az újságok leírtak, nem pedig azt, amit mi mondtunk”.

Mourinho szerint a gárda spanyol tagjai hatalmas védettséget élveznek a médiában -ahogyan õ fogalmaz- „újságíró barátaik miatt” és fontosabb számukra a saját magukról kialakított kép, valamint a Barcelonában játszó válogatott csapattársakkal való jó viszony fenntartása, mint a csapat védelme. Ez az oka annak is, hogy a mester általában portugál játékosait küldi sajtótájékoztatóra, bennük bízik csak meg igazán. Természetesen ez nincs igazán ínyére a spanyol játékosknak, Arbeloa, Xabi Alonso, Iker Casillas és Ramos már a kezdetek óta elégedetlen a hátrányos megkülönböztetéssel. „Holnap én fogok a sajtó elé állni” – mondta Mourinho az edzésen, mire valaki megjegyezte: „Hát persze, Míster, mi nem vehetünk részt sajtótájékoztatókon és nem adhatunk interjúkat sem”. A játékosok belefáradtak már, hogy egy elõre meghatározott sablon alapján kell beszélniük azon kevés alkalommal is, mikor Mourinho engedélyezi, hogy a sajtó rendelkezésére álljanak. „Ön elégedetlen volt Ikerrel, amikor tavaly telefonon bocsánatot kért Xavitól a mérkõzést követõen, ugyanakkor támogatja, hogy Pepe egy videónyilatkozat keretében tegye meg ugyanezt?” – hívta fel valaki a portugál figyelmét az általa alkalmazott kettõs mércére.

A konfliktus másik gócpontja a Puyol gólját eredményezõ védelmi hiba volt. Bár a felvételekrõl egyértelmûen kiderül, hogy Pepe hibázott és maradt le teljesen a Barcelona csapatkapitányáról, Mourinho mégis Sergio Ramosra mutatott, a felelõs keresésekor. A meccset megelõzõ taktikai értekezleten a portugál ugyanis Ramosra bízta Puyol õrzését rögzített szituációk esetén, ám a meccs közben Pepe és Ramos úgy döntött, hogy felcserélik emberüket. Mourinho kifejezte elégedetlenségét Ramosszal szemben, a spanyol azonban ezúttal sem tûrte szó nélkül a kritikát. „Piqué és Puyol helyezkedése miatt úgy döntöttünk, hogy embert cserélünk Pepével” – állította Ramos. „Na mi az, már az edzõ is te akarsz lenni?” – kérdezte tõle cinikusan Mourinho. „Nem, de szinte minden mérkõzésen elõfordul olyan szituáció, hogy módosítani kell az emberfogás eredeti kiosztását. Mivel Ön soha nem játszott komoly mérkõzésen nem tudhatja, hogy igenis adódhatnak ilyen helyzetek”. A feszültséget ekkor szinte tapintani lehetett a játékos és edzõje között, Ramost több társa is megkérte, hogy nyugodjon meg egy kicsit. Egyikük Xabi Alonso volt, aki egyébként alig-alig szólalt meg az értekezlet alatt.

A keret néhány tagja elveszítette a bizalmát Mourinho felé a Barcelona elleni újabb vereséget követõen, mivel nem értik, hogy a portugál miért erõlteti az ultradefenzív taktikát, amikor egyértelmûen látszik, hogy az nem mûködik a katalánok ellen. A csapat az összes többi ellenféllel szemben támadó jelleggel lép fel, a Barcelona ellen azonban Mourinho mindig feladja a jól bevált taktikát és saját térfelükre irányítja játékosait, hogy a védekezésre helyezzék a hangsúlyt. Ezzel pedig a labdát és a támadások lehetõségét gyakorlatilag tálcán kínálja a Barcelonának. „Nyolc védekezõ szellemû játékossal nem lehet meccset nyerni” – hangzott el több játékos szájából is a szerdai mérkõzést követõen a Mourinho taktikáját kritizáló verdikt. Még az egyébként mindig csendes és nyugodt Benzema és Higuaín, valamint Cristiano Ronaldo is hangott adott csalódottságának az edzõ felfogását illetõen. „A Real Madrid nem állhat be védekezni egy egygólós elõny tudatában” – vallja a keret játékosainak jórésze.

A szerdai mérkõzésre kijelölt kezdõ tizenegy összeállítása sem nyerte el a játékosok tetszését. Elsõsorban Ricardo Carvalho szerepeltetésével nem értettek egyet, aki négy hónapnyi kényszerpihenõ után tért vissza a pályára, épp a Barcelona elleni, rendkívül fontos mérkõzésre. Bár Carvalhót kimondottan kedvelik az öltözõben, a játékosok véleménye szerint az, hogy hosszú sérülése ellenére Mourinho õt játszatta tiszteletlenség volt Albiollal vagy éppen Varane-nal szemben. A jobbhátvéd posztján kezdõként lehetõséget kapó Altintop jelenlétén is meglepõdtek a játékosok, de ez nem okozott ellenérzéseket bennük, hiszen a török az elmúlt pár hónapot végigedzette a csapattal, nem kellett sérülések miatt távolmaradnia, ahogy Carvalhónak.

Az említetteken kívül további viszályokat szült az is, hogy Mourinho Cristiano Ronaldót felmentette a vereség felelõssége alól, mondván, hogy a portugál csillag mindent megtett a gyõzelem érdekében. A játékosok véleménye szerint, ha nyernek, akkor csapatként nyernek, ha veszítenek, akkor pedig csapatként veszítenek, senkit nem szabad pozitívan vagy negatívan kiemelni. Mourinho tehát nem kisebb feladat elõtt áll, minthogy visszaszerezze játékosai bizalmát és megmentse az úgy tûnik szétesés szélén álló csapategységet. Mindenképpen érdemes lesz figyelni a következõ hetek történéseire, hiszen fordulópontot jelenthetnek a csapat életében, akár pozitív, akár negatív értelemben. A Barcelona elleni Király-kupa párharc visszavágóján mindenesetre sok kérdésre választ kaphatunk majd. Vajon Mourinho kitart elvei mellett és a biztos védekezésre helyezi a hangsúlyt a hátrány tudatában is, vagy hallgat játékosaira és felvállalja a nyílt támadójátékot?

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK