A klubalapítástól az ötvenes évekig

A Real Madrid 110 éves történelme alatt rengeteget változott. Hogyan lett a katalán testvérpár alapította Madrid FC-bõl a királyi gárda, hogyan költözött a csapat a Santiago Bernabéu (akkori nevén Chamartín) stadionba és hogyan fektették le napjaink alighanem legsikeresebb és legnépszerûbb klubjának alapjait a futball úttörõi? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ történelmi írásunkból.

A klubalapítás évei

1902-ben a Foot-ball Sky nevû madridi sportegyesület játékosai úgy döntöttek, hogy létrehoznak egy új klubot Madrid Foot-ball Club néven – bár ezt  pár éves késéssel tették meg közvetlen riválisaikkal szemben. Március 6-án be is jegyezték az egyesületet, amely elsõ ülésén eldöntötte, hogy külsõ stílusjegyeit a kor meghatározó csapatáról, a London Corinthiansról mintázza. Három nappal késõbb a Plaza de Toroson megtartották a debütáló mérkõzést, ahol a csapat tagjai mérték össze erejüket egymással. Alig két hét telt el, és a Madrid FC máris megtalálta elsõ trénerét Arthur Johnson személyében, aki március 22-én a Heraldo de Sport címû madridi lapban a jó futballista kritériumairól írt.

Április 15-én a klub alapszabályának benyújtása mellett engedélyt kértek egy XIII. Alfonz király megkoronázásának tiszteletére tartott futballtorna megrendezésére. A kupa – melyet manapság mindenki Copa del Rey néven ismer – a Concurso Madrid nevet kapta, és a Madrid FC mellett a New Foot-ball de Madrid, a Club Vizcaya de Bilbao (késõbbi tornagyõztes), az FC Barcelona, valamint a Club Espanyol vettek részt. Az elsõ Madrid–Barca párharcot a katalánok nyerték 3–1-re, így a madridiak végül a bronzmeccsen vigasztalódhattak az Espanyol legyõzésével. Egy évvel késõbb a Madrid FC már döntõbe jutott, azonban alulmaradt az Athletic Bilbaóval szemben. A csapat 1905-ben érte el elsõ tornagyõzelmét, majd ezt a sikert még sorban háromszor meg is ismételte.

A Királyi Gárda

1909-tõl kezdve az egyesület havi ezer pezetáért bérbe vette az O’Donnell stadiont, amely 1923-ig szolgált a Madrid FC otthonaként. 1912-ben 17 évesen csatlakozott a klubhoz egy bizonyos Santiago Bernabéu, ám elsõ saját, csapata ötödik kupájáig egészen 1917-ig kellett várnia. XIII. Alfonz 1920. június 29-én engedélyezte a klubnak a királyi címer és név használatát, a Madrid FC pedig Real Madridra módosította a nevét. Ez évben kezdõdött meg a nemzetközi kapcsolatok kiépítése is, a csapat Portugáliában és Olaszországban is pályára lépett.

1923-ban a klub új helyre, a Ciudad Lienalba költözött, ahol a nyitómérkõzésen 2–0 arányban verték meg a Racing Irún sztárcsapatát. Ez a stadion csak egy évig szolgálta az egyesületet. Ezután a Chamartín Stadion vált az egyesület új otthonává. A stadion avatásán a Real Madrid 8000 nézõ elõtt 3–2-es gyõzelmet aratott a Newcastle United ellen.

Indul a spanyol liga

1928-ban létrehozták a Primera División elnevezésû spanyol bajnokságot, melyben 10 csapat vett részt. A Királyi Gárda már majdnem az elsõ alkalommal elhódította a trófeát, azonban az utolsó fordulóban az Athletic Bilbao ellen elszenvedett vereség következtében az FC Barcelona állhatott fel a dobogó legfelsõ fokára. 1929-ben Bernabéu már titkárként dolgozott a klubnál, munkája során pedig több sztárjátékost is a habfehérekhez csábított. A legnagyobb igazolás egyértelmûen Ricardo Zamora volt, akiért Santiago Bernabéu százötvenezer pezetát sem sajnált. A Real 1932-ben zsebelte be elsõ bajnoki címét, ekkor veretlenül zárták az idényt, 18 meccs alatt pedig mindössze 15 gólt. Egy évvel késõbb ismételten bajnoki címet ünnepelhettek a fõvárosiak, míg 1934-ben kupagyõzelmet arattak. Egy sikertelen év után Zamora búcsúmeccsén a Real Madrid legyõzte a Barcelonát, ezzel pedig újabb kupát nyertek meg.

A jövõ megalapozása

1936-tól ’39-ig a spanyol polgárháború miatt semmilyen sporteseményt nem szerveztek. Az egyesület is megszenvedte a belpolitikai viszályt, hiszen a polgárháború a csapat mellett a stadiont is lerombolta. 1943-ban a Real Madrid 11-1-re verte az õsi riválist, azonban a negyvenes években két spanyol kupa gyõzelmen kívül szezonszintû sikert nem könyvelhetett el, ez évben például csak tízedik lett. Ugyanebben az évben ülhetett be az elnöki székbe Santiago Bernabéu is, aki megkezdte a csapat és az új stadion építését. A Nuevo Chamartín 1947-re készült el, és a legkorszerûbb stadionná vált, a Santiago Bernabéu nevet azonban csak tíz évvel késõbb vette fel. Az elnök újfajta igazoláspolitikájával ismételten sztárjátékosokat igazolt, a Királyi Gárda pedig hatalmas népszerûségnek örvendett és tömegeket mozgatott meg. Ennek ellenére Bernabéu munkájának gyümölcse regnálása elsõ évtizedében még nem érett be, mégis lefektette az alapjait egy olyan sportprojektnek, amely a következõ ötven év alatt a világ legsikeresebb, legjobb klubcsapataként pozícionálta a Real Madridot..

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK