New Yorkban jártunk, madridistákat találtunk

A Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület, azaz a Peña Madridista Húngara elnöke, Dévai Márk Sebastian New Yorkban járt, ahol személyesen találkozott a helyi szurkolói egyesület, a Peña Madridista New York City tagjaival, az egyesület alelnökével pedig lehetõsége volt interjút készíteni, amit most a penamadridista.hu olvasói elé tárunk.

Szia. Kérlek, hogy mutatkozz be röviden.
Sergio Carrascónak hívnak, a Peña Madridista New York City alelnöke vagyok.

Kérlek, mutasd be röviden az egyesületeteket. Miért jöttetek létre, hogyan alakultatok meg?
Az egész 2007-ben kezdõdött, egy kisebb, 5-6 fõs baráti körrel, akik egy bárban gyûltek össze, ahová az európai foci rajongói jártak (Barca drukkereket is beleértve). A kezdetekben még elég kevesen voltunk és nehéz volt jó körülmények között meccset nézni, mivel gyakorlatilag gyõzködnünk kellett a bárokat, hogy inkább az európai sportágakat közvetítsék. Épp ezért jó ideig nem is volt kialakított törzshelyünk.

Hogyan sikerült végül megtalálni ezt a remek helyet (Mr. Dennehys Irish Pub), ahol most vagytok?
Ezt a helyet mi választottuk ki magunknak, sok keresés után végül õk ajánlották nekünk a legjobb feltételeket (kialakított helyek, több tv biztosítása a meccs idõpontjára, kedvezmények, stb.) Mivel az Egyesült Államokban az amerikai foci, a kosárlabda, a jéghoki és a baseball mindig is a soccer (ahogyan mi itt nevezzük) elõtt álltak ezért nem volt valami könnyû helyzetünk. De végül sikerült megtalálnunk ezt a helyet, ahol rendesen tudjuk nézni a Madrid meccseket.

Mit gondolsz? Fog változni a jövõben az európai foci megítélése?
Szerintem az elõbb felsorolt amerikai sportágakat nyilván soha nem fogja a soccer felülmúlni, viszont nagy örömünkre az európai foci egyre nagyobb és nagyobb közönséget vonz itt is. Még anno a 94-es Világbajnokság hozta meg igazán a népszerûséget, azóta pedig folyamatosan növekszik a rajongók száma.

Milyen szerepet tölt be nálatok az egyesület, milyen programokat, közös eseményeket szerveztek az egyesületen keresztül?
A legfõbb tevékenységünk a közös meccsnézések, de ahogy te is tapasztalhattad, ez már baráti összejövetelekkel és különbözõ emberek megismerésével is jár. A meccsek után általában még egy jó ideig itt maradnak az emberek, sokat beszélgetünk, mulatunk, táncolunk, stb. Ahogy említettem, alig öt fõvel kezdtünk, most pedig már több, mint négyszázan vagyunk, amelybõl százhúsz fõ hivatalos klubtag is. Õk azok, akik fizetik az egyesület harminc dolláros éves tagdíját.

Ha jól értettem, összesen százhúsz hivatalos tagja és kétszáznyolcvan szimpatizánsa van az egyesületeteknek.
Igen, nálunk kétféle tagság létezik. A szorosabb követõk azok, akik tagdíjat fizetnek, õk vannak százhúszan. Emellett vannak még a szimpatizánsok, akik nem rendelkeznek tagságival, nem fizetnek tagdíjat, viszont Real Madrid szimpatizánsként regisztrálva vannak nálunk.

Gondolom elég vegyes a társaság.
Igen, szinte minden országból érkezett emberek vannak nálunk. A társaság egyharmada spanyol származású, de sokan vannak Dél-Amerikából, Afrikából, Európából és Ázsiából is. Ami viszont nagyon érdekes adat: a tagjainknak kicsit több, mint a fele nõ.

Hogyan mûködik nálatok a belépés? Nálunk a jelentkezõknek egy megadott formanyomtatványt kell kitölteni, illetve be kell fizetniük az éves tagdíjat.
Igen, van egy nyilatkozatunk, amit a honlapunkról le lehet tölteni, illetve aki rendes tag akar lenni, annak a tagdíjat is be kell fizetnie.

Miket kapnak a hivatalos tagok a tagdíjért cserébe?
Egy, az egyesület által gyártott pólót, továbbá a fontosabb meccseken (pl. Barca, Atletico Madrid, vagy Sevilla ellen), amikor túljelentkezések vannak, ezek a tagok elõnyben részesülnek és számukra külön kialakított helyet biztosítunk nekik a bárban. Az El Clásicón például kénytelenek vagyunk vendéglistát készíteni, mivel a bárban maximum háromszázan férnek be, és általában körülbelül száz embernek sajnos más helyszínt kell találnia, hogy láthassa szeretett csapatát.

És minden meccset megnéztek? Minden alkalommal összegyûltök ebben a bárban?
Minden hétvégi fordulót itt nézünk, a hétközi meccsek viszont jóval komplikáltabbak ebbõl a szempontból, mivel az idõeltolódás miatt mi hat órával korábban vagyunk, így az emberek vagy dolgoznak, vagy iskolában vannak a meccsek idején. De ha valamilyen fontosabb összecsapásról van szó, mint például egy kupadöntõ, akkor természetesen ugyanúgy megtelik a bár, mint a hétvégi meccseken. Egyébként pechünkre kezdenek Spanyolországban is elterjedni az angol bajnokságban népszerû korai idõpontok. Például amikor az Osasuna ellen játszott a csapat Madridban délben, akkor nálunk reggel hat óra volt, vasárnap pedig nem kellemes ilyen korán felkelni. Néhány fanatikus szurkoló le sem feküdt a szombati buli után, inkább megvárták a meccs kezdését. (nevet)

Jártatok már közösen Madridban?
Igen, szerencsére többször is sikerült eljutnunk a Bernabéuba. A legutóbbi alkalommal a Tottenham elleni Bajnokok Ligája meccsen voltunk, illetve a másik találkozó, amit láttunk, az a… Hogy is hívják azt a csapatot, aminek Preciado volt az edzõje? Megvan, a Sporting Gijón elleni találkozót láttuk még, de ott sajnos kikapott a csapat. Lehet, hogy ezért nem emlékeztem a nevükre. (nevet) De természetesen ennek ellenére is egy szép élményben volt részünk.

Milyen kapcsolatot ápoltok a Real Madrid szurkolói szakosztályával?
Csak pozitívan tudok róluk beszélni, nagyon sokat segítettek abban, hogy az egyesület megvalósuljon, akárcsak a ti esetetekben, nekünk is megadtak minden segítséget, amire csak szükségünk volt. Kifogástalan bánásmódban volt és van részünk. Mindig éreztették velünk, hogy fontosak vagyunk a számukra, fõleg azt becsülik bennünk, hogy a távolság és az idõeltolódás ellenére is töretlenül szurkolunk a csapatnak és igyekszünk minden meccset követni.

Amikor a Real Madrid az Egyesült Államokba látogat, szoktatok valamilyen eseményeket szervezni, esetleg személyesen is találkoztok a csapattal, a vezetõkkel?
Az itteni meccsekkel kapcsolatos szervezési feladatokat mindig egy külön cég végzi, velük szoktuk felvenni a kapcsolatot. Viszont a meccsek elõtt a csapat hoteljében van lehetõségünk találkozni az utazó kerettel és a velük tartó szervezõkkel. Ezek körülbelül egy órás események, ahol tudunk pár szót váltani a játékosokkal és a szervezõkkel egyaránt, ami mondanom sem kell, hogy egy fantasztikus, felejthetetlen élmény számunkra.

Ti jóval szerencsésebbek vagytok, mint mi, mivel szinte minden évben ide utazik a csapat, várhatóan a következõ nyáron is. Gondolom most is igyekeztek majd felvenni velük a kapcsolatot.
Bárcsak megint jönnének… Igen, természetesen igyekezni fogunk, fõleg, ha a keleti partra jönnek. Ha nyugatra jönnének, akkor is megpróbálunk majd ott lenni, de sajnos ebben az esetben kevesebben jönnének a nagy távolság miatt.

Ápoltok kapcsolatot más amerikai Real Madrid szurkolói egyesületekkel?
Ismerjük a los angelesi illetve a chicagói penákat.

Ha jól tudom, ti vagytok a legnagyobb és legnépszerûbb Real Madrid szurkolói egyesület az Egyesült Államokban. Ez valóban így van? Én személy szerint sokat hallottam már felõletek, többször is megjelentetek már a Real Madrid honlapján különbözõ események alkalmából.
Igen, nem csak a Real Madrid, hanem az AS illetve a Marca honlapján is megjelentünk már az egyesületi hírek között. Valóban eléggé népszerûek vagyunk. (nevet) Ha jól tudom, akkor az öt legnagyobb külföldi egyesületben benne vagyunk.

De úgy akartad mondani, hogy szigorúan a Peña Madridista Húngara után. Igaz? (nevet)
Igen, természetesen. (nevet)

Van valamilyen kapcsolatotok a Real Madriddal?
Igen, van. Például az egyik klubtagunk épp Afrikában van, egy libériai árvaházban dolgozik a Real Madridnak köszönhetõen, mivel az árvaház egyik fõ támogatója a Real Madrid Alapítvány. Az egyesületünk is sok pólót adományozott már az ottani gyerekeknek.

Ez egy nagyon szép és nemes gesztus a részetekrõl, büszkék lehettek rá.
Köszönjük, azok is vagyunk. (nevet)

Mi jut eszedbe, ha azt mondom neked, Magyarország?
Az igazat megvallva nem nagyon ismerem Magyarországot, még nem volt szerencsém arra járni, de ha ki kell emeljek valamit, akkor természetesen egy híres Real Madrid játékos, Puskás Pancho neve jut eszembe, aki olyan nagy nevekkel alkotott legendás csapatot, mint Di Stefano és Gento, és ha jól emlékszem, még itt az Egyesült Államokban, Kaliforniába is megfordult.

Így igaz, 1967-ben a San Francisco Golden Gate Gales edzõje volt. Minden tiszteletem a tiéd, hogy még ezt is tudod. (nevet) Végül pedig üzennél valamit a magyar Real Madrid szurkolóknak?
Igen, ezúton szeretnék üdvözölni minden magyar madridistát, illetve kitartást kívánok nekik. Mi is tudjuk, hogy milyen nehézségekkel jár, ha a kedvenc csapatod nem a saját országodból való, de hiszem, hogy ezáltal még ragaszkodóbb a klub iránti szeretetünk. Mi madridisták mind azonos értékrenddel rendelkezünk, azonos hófehér szívvel. (nevet) Mind egy közös célért szorítunk, ez pedig szerintem nagyon szép dolog. Sziasztok (ezt magyarul mondta [a szerk.]) és Hala Madrid!

Sergio, nagyon szépen köszönöm a lehetõséget, kérlek, hogy mindenképp szólj, ha esetleg Magyarországon járnál. Téged, vagy bármelyik klubtagotokat hasonló szeretettel látjuk kis hazánkban, mint ahogy ti is fogadtatok engem.
Ugyan már, részemrõl a megtiszteltetés. (nevet)

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK