Butragueno: Ez a legjobb csapat a történelmünkben

Emilio Butragueño csak néhány órát töltött El Salvadorban, miután pályára lépett Guetemalában egy latin-amerikai csillagok elleni mérkõzésen, majd részt vett egy hondurasi futballiskola avatásán. Mielõtt elhagyta volna El Salvadort, és visszautazott volna Madridba, interjút adott a Diario de Hoy nevû lapnak. A beszélgetés az alábbiakban olvasható.

Rövid, de annál tartalmasabb az ittléte…Hogy érezte magát Közép-Amerikában?
Nagyon jól. Hétfõn érkeztünk, kedden játszottunk Guatemalában, szerdán Hondurasba utaztam, majd néhány órára El Salvadorba, végül pedig Madridba megyek. Az egész nagyon gyors, de ugyanakkor hasznos és szórakoztató volt. Most elõször jártam El Salvadorban, de semmit sem volt idõm megnézni.

Gondolkozik azon, hogy késõbb hosszabb idõre visszatérjen El Salvadorba a Real Madrid Alapítvány által mûködtetett iskolák miatt?
Mivel vannak itt intézményeink, valószínû, hogy jövünk még ide. Minden a Real Madrid Alapítványtól függ, de reméljük, hogy így lesz.

Beszéljük a Real Madrid jelenlegi helyzetérõl a bajnokságban. Folyton azt ismételgeti, hogy még nem nyerték meg. Miért?
Nagyon sûrû a menetrend. Szerdán játszunk a Bajnokok Ligájában, és reméljük, továbbjutunk a legjobb 16-ból. Ha így lesz, nehéz április elé néznünk. Igaz, hogy jelentõs elõnyünk van, de még mindig sok mérkõzés áll elõttünk: 12 meccs és 36 pont sorsa vár eldöntésre, a Barcelona pedig egy nagy csapat, amely nem fogja megadni magát. Kemény utazások várnak ránk. Ellátogatunk a Villarrealhoz, megyünk Pamplonába, idegenben játszunk az Atlético Madriddal, a Barcelonával, a Bilbaóval…mind nagyon nehéz lesz. Óvatosnak kell lennünk.

Nyilvánvaló, hogy ha a bajnokság elõtt azt mondták volna, hogy ebben a szakaszban ilyen elõnyük lesz a Barcelonával szemben, aláírták volna…
(Nevet). Abszolút. Igen, mert a Barcelona remek sorozatot mutat az utóbbi években. Váratlan pontokat hullajtottak el, mi pedig kihasználtuk a lehetõséget.

Mi a kulcsa a Madrid szereplésének a bajnokságban?
Nagyon komplett csapatunk van, valószínûleg a legjobb a történelmünkben.

A történelemben?!
A csapatot tekintve azt hiszem, igen. Itt van például Higuaín. Nem játszott, pedig õ a világ egyik legjobb csatára, az utóbbi hetekben mégsem szerepelt annyit, amennyit akart volna. Benzema visszatért, és gólokat szerez. Ez egy nagyon komplett csapat képét mutatja, és Mourinhónak nagyon sok elsõ osztályú lehetõsége van, amelyekkel alakíthat rajta. Szinte minden játékosunk válogatott futballista. Mindezek mellett van még egy elem, ami nagyon fontos, ez pedig a motiváció. Mourinho ebbõl a szempontból egy specialista: az együttes minden meccset nagy intenzitással, magas szintû koncentrációval és jó egyéni teljesítményekkel hoz le. Támadásban nagyon veszélyesek vagyunk, bármelyik percben gólt lõhetünk. A számok magukért beszélnek: 25 mérkõzésen 85 szerzett gól (a Betis elleni találkozót nem számítva – a szerk.), ami igazán meglepõnek mondható. Ezek a tényezõk mind közösen eredményezik a Barcelonával szembeni elõnyünket.

Ez a Madrid a Barcelonával szemben is képes megteremteni a különbséget?
Majd meglátjuk. A bajnokság 38 mérkõzésbõl áll, így oda kell figyelnünk minden összecsapáson, hisz mindegyiken három pont a tét. Mi kevesebb hibát követtünk el, mint a Barcelona. Õk olyan meccseken veszítettek pontot, ahol õk sem számítottak rá, mi viszont nagyon masszívak vagyunk. A csapatunk sok gólt szerez, és keveset kap. Ez a helyzet.

A csapatról beszélünk, de milyen szerepe van Mourinhónak mindebben?
Õ egy olyan edzõ, aki bebizonyította, hogy a legjobbat hozza ki a csapatából, és aki négy különbözõ országban nyert trófeákat. Világos, hogy egy ilyen világban, ahol ennyire fontos a verseny, õ egy mesésen jó szakember.

És mi a helyzet Cristiano Ronaldóval?
Rá is ugyanez igaz. Messivel együtt õk a világ legjobbjai. Mentálisan nagyon erõs, és kifogyhatatlan ambíciókkal rendelkezik. Mindig a legjobbat akarja nyújtani, mindig több gólt akar lõni, és mindig azt akarja, hogy nyerjen a csapat. Az az igazság, hogy ebbõl a szempontból mindenki számára példaértékû.

Beszéljünk a Bajnokok Ligájáról. Hogy várják Madridban a CSZKA elleni visszavágót?
Ebben a sorozatban nagyon figyelmesnek kell lennünk, hisz egyetlen hiba sem csúszhat be. A csapat jó formában van, és remélem, hogy a saját közönségünk elõtt, a szurkolóink segítségével képesek lehetünk továbbjutni.

A BL egy nagyon különleges dimenziót képvisel, különösen a Real Madridban.
Ez a nagy verseny, amely a legnagyobb presztízst adja a klub számára, ráadásul óriási mérkõzésekrõl van szó, amelyeken minden játékos részt akar venni.

Az El Salvador-i Fundamadrid elnöke, Henry García Prieto madridi vezetõkkel beszélt arról, hogy a csapat esetleg itt játszhatna barátságos mérkõzést. Lát esélyt arra, hogy ez konkretizálódhat?
Nem tudom, mert ez nem ilyen egyszerû. Az egyik fõ kérdés a szûkös menetrendünk. Tíz hónap alatt végig vasárnap-szerda ritmusban játszunk. Másfelõl a távolság is fontos szempont. Kaptunk ajánlatokat Közép-Amerikából, és ez a két faktor befolyásolhatja a döntésünket. Nem elképzelhetetlen.

Forrás: www.elsalvador.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK