Botrányos játékvezetés a Villarreal elleni meccsen!

Az elmúlt másfél évben, mióta José Mourinho átvette a Real Madrid irányítását, számos megkérdõjelezhetõ döntés született a Királyi Gárdával szemben. A ma esti Villarreal elleni meccs után pedig méltán lehetnek felháborodva a Real Madrid hívei, hisz csapatukat a találkozó játékvezetõje szemmel láthatóan megkárosította.

Paradas Romero sípmester példaképe lehet, hogy Tom Henning Øvrebø, Wolfgang Stark vagy Massimo Busacca? A meccsnek alig volt vége, a Marca weboldalán rögtön ezek a nevek merültek fel, utalva azokra a játékvezetõkre, akik az elmúlt években olyan ítéleteket hoztak, amik láttán minden fair-play-t szeretõ futballrajongó felhördült – csak a Barcelona csapatának drukkerei néztek csodálkozva az “érdekes” bírói ítéletek láttán, s talán még õk maguk sem hitték, hogy van, akinek ennyire vastag a bõr az arcán (és talán a pénztárcáján is).

Nos, Paradas Romero úgy tûnik szeretett volna beállni e illusztris társaságba, és a ma esti mérkõzésen mindent megtett azért, hogy ez sikerüljön is neki. Döntései az egész meccs alatt a Real Madrid játékosai és szakmai stábja ellen irányultak, de amit az utolsó 15 percben mûvelt, az minden képzeletet fölülmúlt. Szégyen és gyalázat! Botrányos bírói ítéletek! Elõször Rui Fariát küldte az öltözõbe, akinek ez már a harmadik “kiállítása” idén. Mou másodedzõjén látszott a meglepettség, el sem hitte, hogy a bíró elküldte a kispadtól, összetett kézzel mutatta a bírónak, hogy téves döntést hozott, õ semmi rosszat vagy sértõt nem mondott. (Bizonyára nagyon csúnya szája lehet Rui-nak, szókincse is igen gyér lehet, sõt, szerintem a meccseket végigkáromkodja Mourinho mellett, csöppet sem törõdve a többi padon ülõ kollegával és játékossal – csak így tudom megmagyarázni, hogy háromszor is kiállították már idén…)

De a vezetõedzõnek is mennie kellett rövidesen – csak emlékeztetésképp: Mourinhót Spanyolországba érkezése után ugyanez a bíró állította ki elõször, 2010 novemberében, a Murcia elleni kupameccsen… Érdekes egybeesés. (Barcelona-szurkolók szerint bizonyára ez csak merõ véletlen, és természetesen nem kell keresni a szánt-szándékot a döntés mögött – ezt Pique is megtanulhatná már, mikor szökõévente egyszer kiszórja a bíró.)

Alig telt el pár perc, Ramos egy buta szabálytalanság után megkapta második sárgáját – ez jogos ítélet volt, Sergiónak úgy tûnt, hogy egy pillanatra elgurult a gyógyszere (lehet, hogy megfertõzi Pepe, mióta a védelem közepén együtt játszanak). De Özil, akinek a spanyol nyelvvel még mindig problémái vannak, mire kapta az azonnali piros lapot, az szerintem sok madridistát érdekelhet… (legfrissebb hírek szerint a játékvezetõ hivatalos jelentésében azt írta: “A közelemben állva gúnyosan megtapsolta az egyik döntésemet.” – igen, ez Özil kiállításának oka… Nyomós ok, meg kell hagyni.)

A bírónak pár perc alatt teljesen kicsúszott a meccs az irányítása alól, a kiállítások és a lapok csak indulatokat szûltek, mivel magyarázat nélkül érkeztek, sértõn, kritikus pillanatokban. Boxban ezt övön aluli ütésnek nevezik, fociban talán elnevezhetnénk “katalán-ütésnek”? Mindenesetre, errõl a meccsrõl sokat fognak beszélni a közeljövõben, és a “láthatatlan kéz”-elméletek biztosan újra felütik majd a fejüket Spanyolhonban… A meccset csupán négy perccel hosszabbította meg a rendes játékidõ lejárta után, annak ellenére, hogy mindkét oldalon három-három csere történt (igaz, egy közülük az elsõ félidõben), és a játék perceken keresztül állt a második félidõben, míg a bíró a meccs középpontjába szeretett volna kerülni a fentebb leírt döntésekkel. (Szerintem mindenki egyetért abban, hogy ez sikerült is neki.) Figyeltem: a hosszabbítás még le sem járt, 3 perc 54 másodpercnél jártunk, amikor a “játékvezetõ” lefújta a meccset. Angliában lehet 7-8 perceket hosszabbítani, sõt, ha ott áll a játék, akkor még azon túl is (és biza hány drámai meccs volt ennek köszönhetõen az elmúlt években!), ám Spanyolországban, Real Madrid meccsen, 1-1-es állásnál ez elképzelhetetlen…

De felhozhatnánk még Marco Ruben sárga lapját, khm, két sárga lapját… Írjuk akkor oda Paradas Romero bírói példaképei közé Graham Poll brit játékvezetõt is gyorsan!…

A Villarreal is panaszkodhat azért, hisz az elsõ félidõben Arbeloa egy szöglet után orvvul lerántotta a tizenhatoson belül a hazai csapat játékosát, amit ha a bíró észrevesz, biztos tizenegyest ítél – de a bíró ekkor még nem volt a helyzet magaslatán, és nem vette észre a madridi szabálytalanságot.

Mindenesetre a Real Madridnál jogosan lehetnek elégedetlenek a kritikán aluli játékvezetéssel, hisz Paradas Romerónak nem csak ebbe a meccsbe sikerült belenyúlnia, hanem olyan döntéseket is sikerült hoznia, amik döntõen befolyásolhatják a bajnokság kimenetelét: a Real Madridnak a következõ forduló(k)ban a zsúfolt menetrend mellett a számos eltiltott játékossal/edzõvel is számolnia kell majd. Köszönjük, bíró úr.

(A Képgalériában alább látható két kép is jól mutatja a bíró ténykedését: Pepe sárga lapot kap “renoméjára” (ez is megtörtént már nem egyszer, fontos meccseken, már szinte meg sem lepõdünk rajta…), még akkor is, ha a Villarreal játékosa szabálytalankodott ellene, és Pepe szája felszakadt az ütközés után; a második kép pedig mindent elárul, kommentár szükségtelen hozzá…)

De a reményt nem szabad elveszíteni, és siránkozni nem szabad. Sõt! A bajnokság a mi kezünkben van, a hátralevõ meccseket hozni kell, Barcelonában pedig remélem végre Mou felhúzza a kesztyût és betöm majd pár szájat…

HALA MADRID!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK