Bayern München – Real Madrid párharcra készülve

2002 nyara óta minden Real Madrid szurkoló arról beszél egy-egy újabb Bajnokok Ligája sorozat elindulásakor, hogy vajon ez lesz-e a tizedik gyõzelem éve. Azzal, hogy a csapatuk sorozatban másodszor jut el az elõdöntõi, ráadásul most jobb mutatókkal, mint a tavalyi évben, a madridisták optimizmusa joggal nõtt. A Bayern München pedig a lehetõ legjobb formában van ahhoz, hogy hazai pályán begyûjtse ötödik Bajnokok Ligája gyõzelmét.

Út az elõdöntõig
Real Madrid: José Mourinho csapata ismerõs ellenfelekkel is találkozott a D csoportban, hiszen az Ajax és a Lyon az elõzõ kiírásban is a királyiak útjába került. A Dinamo Zagreb viszont ismeretlen területet jelentett a Real Madrid számára, de a spanyol gigászt ez sem akadályozta meg abban, hogy tizenkilenc gólt szerezve az ötödik olyan csapatként zárja a csoportkört, amely minden mérkõzését megnyerte. Az egyenes kieséses szakaszban újra ismeretlen csapatok következtek, a CSZKA Moszkva 5-2-es összesítéssel búcsúzott a kiírástól, az APOEL pedig két meccsen nyolc gólt kapott a Madridtól.

Bayern München: Miután a selejtezõben 3-0-s összesítéssel túljutott az FC Zürich csapatán, a Bayern a félelmetesnek tûnõ A csoportba került. Végül a németek a Napoli, a Manchester City és a Villarreal elõtt végeztek a csoport élén úgy, hogy csak egyszer veszítettek, azt is akkor, amikor már matematikailag is biztos volt, hogy csoportelsõként végeznek. Miután a szezon elején mutatott kiváló bajnoki szereplésük alábbhagyott, a téli szünet után magukra találtak, bejutottak a Német Kupa döntõjébe, a bajnokságban is jól állnak, most pedig a triplázásra is megvan az esélyük, hiszen a Basel és a Marseille legyõzésével bejutottak a Bajnokok Ligája elõdöntõjébe.

Elõdöntõk számokban
Real Madrid:
22 párharc, 12 továbbjutás, 10 kiesés. Utoljára a 2010/2011-es szezonban jutott el idáig a Real Madrid, akkor a Barcelona búcsúztatta õket (0-2 hazai pályán, 1-1 idegenben).

Bayern München:
13 párharc, 8 továbbjutás, 5 kiesés. Utoljára a 2009/2010-es szezonban jutottak el idáig, akkor az Olympique Lyont ejtették ki 1-0-s hazai és 0-3-s idegenbeli gyõzelem után.

Egymás ellen
Bár a Real Madrid huszonharmadik elõdöntõjére készül az európai hadszíntéren, ami abszolút rekord, a Bayern München ellen azonban a Real szurkolói nem õrizhetnek kellemes emlékeket. A két csapat eddig tizennyolc alkalommal találkozott, amibõl a németek tízet megnyertek, ráadásul a legutolsó négy döntõbejutásért vívott párharcból háromszor a bajorok jöttek ki gyõztesen. Jupp Heynkes csapata ráadásul idén hazai pályán játszhatja a döntõt, ami extra motivációt jelent.
A Bayern megnyerte a Real Madrid elleni utolsó párharcát a Bajnokok Ligája 2006/2007-es kiírásában, ráadásul a negyedik európai gyõzelmüket is azután szerezték meg, hogy legyõzték a spanyol együttest a 2000/2001-es szezonban. Szintén a németek nyertek az 1987-es és 1976-os elõdöntõkben, bár a legjobb négy között alulmaradtak 2000-ben.

2006/2007 UEFA Bajnokok Ligája legjobb 16
Real Madrid CF 3-2 FC Bayern München
FC Bayern München 2-1 Real Madrid CF (összesítés 4-4, a Bayern idegenben lõtt gólokkal továbbjutott)

2003/2004 UEFA Bajnokok Ligája legjobb 16
FC Bayern München 1-1 Real Madrid CF
Real Madrid CF 1-0 FC Bayern München (összesítésben 2-1)

2001/02 UEFA Bajnokok Ligája nyolcaddöntõ
FC Bayern München 2-1 Real Madrid CF
Real Madrid CF 2-0 FC Bayern München (összesítésben 3-2)

2000/01 UEFA Bajnokok Ligája elõdöntõ
Real Madrid CF 0-1 FC Bayern München
FC Bayern München 2-1 Real Madrid (összesítésben 3-1)

1999/2000 UEFA Bajnokok Ligája elõdöntõ
Real Madrid CF 2-0 FC Bayern München
FC Bayern München 2-1 Real Madrid CF (összesítésben 2-3)

1999/2000 UEFA Bajnokok Ligája második csoportkör
Real Madrid CF 2-4 FC Bayern München
FC Bayern München 4-1 Real Madrid CF (összesítésben 8-3)

1987/88 Bajnokcsapatok Európa-kupája negyeddöntõ
FC Bayern München 3-2 Real Madrid CF
Real Madrid CF 2-0 FC Bayern München (összesítésben 4-3)

1986/87 Bajnokcsapatok Európa-kupája elõdöntõ
FC Bayern München 4-1 Real Madrid CF
Real Madrid CF 1-0 FC Bayern München (összesítésben 2-4)

1975/76 Bajnokcsapatok Európa-kupája elõdöntõ
Real Madrid CF 1-1 FC Bayern München
FC Bayern München 2-0 Real Madrid CF (összesítésben 3-1)

Kulcsmomentumok

A Real Madrid nem tudott volna tökéletes csoportkört produkálni, ha a zágrábi Maksimir Stadionban tíz emberrel játszó csapatból Ángel Di María nem lõ egy gyönyörû gólt a mérkõzés második félidejében, ami végül az 1-0-s gyõzelmet eredményezte a királyiaknak.

A Bayern München hihetetlen 20 gólos hetet produkált, miután kikapott a Baseltõl és a Bayer Leverkusentõl. A bajorok 7-1-re verték a Hoffenheim, 7-0-ra a Basel és 6-0-ra a Berlin csapatát, visszatérve ezzel a versenybe.

Az edzõk
José Mourinho: „Elégedett vagyok a csapat idei és tavalyi Bajnokok Ligájában nyújtott teljesítményével. Amikor megérkeztem, a csapat sötét korszakot élt át Európában. Most sorozatban másodszor vagyunk az elõdöntõben.”

Jupp Heynkes: „A szezon elején elmondtam a játékosaimnak, hogy nagyon hálásak lennénk azért, ha a szezon ezen szakaszában mindhárom sorozatban versenyben lennénk. Végül valakinek ezüstérmet is Sok kemény meccs vár még ránk.”

Gólkirályok
Cristiano Ronaldo, aki az idei kiírás harmadik legeredményesebb góllövõje, nyolc gólt számlál, ami Madridba érkezése óta a legjobb eredménye. „Nyomot hagyok a Real Madridnál. Történelmet akarok írni. A csúcson vagyok, ki fogom élvezni ennek minden egyes pillanatát.”

Mario Gomez normál esetben vezetné a góllövõlistát a maga 11 góljával, de ez a teljesítmény most csak a második helyre elég. „Nem vagyok olyan õrült, hogy Messihez hasonlítsam magam. Õ a legjobb, talán minden idõk legjobbja. Azért lövök ennyi gólt, mert a csapatom megkönnyíti a dolgomat. Támadó focit játszunk, és én vagyok a kapu elõtt.”

A háttérbe húzódó hõsök
Kaká, akit 2009-es érkezése óta sérülések hátráltatnak, idén három gólt és öt gólpasszt számlál a Bajnokok Ligája idei szezonjában, tehát úgy tûnik, újra formában van. „Ahogy az idõ halad elõre, egyre magabiztosabb vagyok. Úgy gondolom, hogy a szezon legfontosabb szakaszában léptem elõre.”

A sérült Bastian Schweinsteiger árnyékából elõlépett Toni Kroos, aki kétszer is bombagólt lõtt a Bajnokok Ligájában, remek látásmódjával pedig sok lehetõséget teremt a csapattársainak.

Forrás: uefa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK