Az ember a hang mögött: Farkas Norbert

Folytatódik a penamadridista.hu „Az ember a hang mögött” címû cikksorozata. Az aktuális epizódban a Farkas Norberttel folytatott beszélgetésünk harmadik, egyben utolsó része olvasható, melyben a Sport TV kommentátora a Real Madriddal kapcsolatos kérdéseinkre válaszol.

Az interjú elsõ része ide kattintva elolvasható.

Az interjú második része ide kattintva elolvasható.

Nos, akkor beszéljünk egy kicsit a Real Madridról is. Voltak olyan játékosok a csapat történelmében, akiket valamiért különösen kedveltél?
Puskás mindenekelõtt, õ a „Number One”, és Guti. De ott volt Gento, Di Stefano, Velazquez, Butragueño, Valdano, Ronaldo, Zidane, Casillas… Még sokáig sorolhatnám. Rengeteg kiváló játékos fordult meg a klubnál.

A mostani keretbõl melyik játékost tartod a legfontosabbnak?
Ezt lehet mérlegelni, hiszen sok meghatározó játékos van a csapatban. Casillas ugye egy kapus, minden idõk egyik legjobb kapusa, minden idõk legjobb spanyol kapusa. Õ egy emblematikus figura, és most azon gondolkozom, hogy ha õ befejezi a pályafutását, és nem lesz még egy Casillas, akkor milyen komoly problémái lehetnek a Real Madridnak. A Barcelonában is volt Zubizarreta után egy hatalmas ûr. Próbálkoztak sok kapussal, de egyik sem vált be. Most Valdes úgy tûnik, hogy igen. De Casillas utódjának nem lesz könnyû dolga, hiszen az új srácot majd mindenki hozzá akarja hasonlítani. És ne felejtsük el a klubhûséget sem. Õ tizenhat éve a klubnál játszik. Ronaldo rugdossa a gólokat, ezért õ is fontos, de ha egyetlen játékost kellene mondani, akkor Iker Casillas.

Benzema vagy Higuaín?
Ez jó kérdés. Benzema kezd belelendülni, bár nehezen indult. Ha választani kell, akkor Higuaín. Benzema egyre hasznosabb csapattag, persze ehhez kellett egy Mourinho is, hogy gatyába rázza. Emlékszem, hogy volt egy sztori errõl is. Mourinho egyszer a következõt mondta neki: „Figyelj ide. Ha kilenckor edzünk, akkor álmos vagy. Ha tízkor, akkor az a baj, hogy túl friss vagy. Ha délben, akkor éhes vagy. Te mikor akarsz edzeni?” Aztán innentõl kezdve összekapta magát, és elkezdte bizonyítani, hogy õ egy remek futballista.

Marcelo vagy Coentrão?
Ez azért nehéz kérdés, mert a portugál bajnokságban nekem Coentrão volt a kedvenc futballistám. Nekem még egy Rio Ave meccsen tûnt fel, amit egyébként Várhidi Petivel közvetítettünk ketten, mert annyira kevesen nézték a portugál meccseket, hogy ezzel kicsit fel akartuk kelteni az érdeklõdést. Örültem, amikor a Real Madridhoz került. Láttam az utolsó meccsét a Benficában, ahol szintén nagyon jól játszott. Õ egyébként egy nagyon univerzális játékos, rengeteg poszton bevethetõ, bár szerintem egy balhátvéd, és kész. (nevet) Tehát kötõdési szempontból nekem Coentrão. Nem lebecsülve Marcelo képességeit, sõt. Õ is egy klasszis futballista, lehet, hogy még jobb is, mint Coentrão, aki egyébként eredetileg támadó szellemben futballozó középpályás volt a Rio Ave és a Zaragoza csapatában is. Queiroz csinált belõle balhátvédet, aztán kiderült, hogy erre született.

Ha már a hátvédeknél vagyunk, mi a véleményed Varane-ról?
Tizennyolc évesen így játszani egy Real Madridban, ilyen határozottan, magabiztosan, elegánsan… Úgy, hogy a francia bajnokságból jött, ahol alig játszott. Emlékszem, Florentino Pérez azt mondta, hogy rendben, jöhet, ha leérettségizik. Megcsinálta, és jött. De egyébként nagyon fontos a tanulás manapság a fociban. Ha megnézed a Valencia keretét, rengeteg a diplomás játékos. De visszatérve Varane-ra, elõször egy barátságos meccsen láttam a Real Madridban, el sem hittem, hogy így játszik. Aztán egy bajnokin bekerült a kezdõbe, és azóta hiba nélkül játszik, gólokat szerez. 18 évesen… Úgy látszik, hogy Zidane-nak jó szeme van.

Visszatérve a vagy-vagy kérdésekre, Cristiano vagy Messi?
Két teljesen különbözõ játékosról van szó, szerintem össze sem lehet õket hasonlítani. Én mindkettõt nagyon nagy futballistának tartom. Cristiano Ronaldo például az egyik kedvencem, és a labdarúgás történetének egyik legjobb játékosa, ahogy a számok is bizonyítják. Gyakorlatilag minden létezõ rekordot megdöntött. A világ legjobbja lenne, ha nem lenne Messi. Õ az a futballista, aki olyan, mintha egy emberbe belesûrítenénk a világ összes kiválóságának a legjobb tulajdonságait. Mintha benne bujkálna Cruyff, Maradona, Van Basten, Albert… Gerard Lopez mesélte nekem legutóbb, hogy Van Gaal szólt neki egy Shaktar elleni barátságos meccs elõtt, hogy felhoznak a B csapattól egy argentin gyereket, majd figyeljen rá, mert elõtte fog játszani. Meccs elõtt odament hozzá, megkérdezte tõle, hogy hívják. Elcsukló hangon azt mondta neki, Leo. Honnan jössz? Argentínából. Mit játszol? Csatár vagyok. Rendben, nyugodj meg, majd lepasszolom a labdát, nyugodtan játssz. Aztán elkezdõdött a meccs, leadta neki, majd többet vissza sem kapta. Csak azt látta, hogy cikázott össze vissza. (nevet) Összenéztek Xaviékkal, hogy ez meg ki? Honnan került elõ? Biztos valami földönkívüli gyerek. Én azt mondom, hogy ha nem lenne Messi, akkor Ronaldo lenne a világ legjobbja, és ha nem lenne ez a Barcelona, akkor a Real nyerne mindent.

Casillas vagy Valdes?
Igazából nem tudom megítélni a kapusokat, nem látom, hogy mitõl jó vagy rossz kapus valaki. Casillasnak komolyabb a történelme, bravúrok sokaságát mutatta be, én úgy gondolom, hogy egy lépcsõfokkal Valdes felett áll.

Mourinho vagy Guardiola?
Mourinho helyzete sokkal nehezebb volt, mint Guardioláé. Utóbbi ismerte a Barcelona történelmét, õ ott játszott, ott nõtt fel, ott nevelkedett, ott volt labdaszedõ. Sokkal könnyebb helyzetben volt, hiszen neki nem kellett azonosulnia egy teljesen új dologgal, õ maga a Barcelona, hatalmas katalán, Barcelona szurkoló. Mourinho nem tudta mi az a Real Madrid, nem itt nõtt fel, nem ismerte ezt a környezetet, és mégis… Közülük nem tudok választani, ha elnézed ezt nekem. Annyit tennék hozzá, hogy a Real Madridot nem tudom elképzelni Mourinho nélkül, a Barcelonát pedig Guardiola nélkül.

Mit gondolsz a csapat idei szereplésérõl? Jelenleg 6 pontos elõny a bajnokságban, magabiztos Bajnokok Ligája szereplés, hajszálon múló kupabúcsú a Barcelona ellen.
Egészen elképesztõ a Real Madrid idei éve. Szerintem a kupameccseken is sokkal jobb volt a csapat, mint a Barcelona. Barcelonában is elismerik, hogy a Real kiválóan játszik, az idegenbeli meccseken sokkal élesebb volt, sokkal komolyabban vette, mint a Barcelona. Voltak kisiklások, de zsinórban nyerik a meccseiket.

Szerinted elbukhatja innen a Real a bajnokságot? A tíz pontos elõnybõl már csak hat maradt, kisebb formahanyatlás vehetõ észre a csapaton. (Az interjú március 30-án készült, azóta a csapat elõnye 4 pontra csökkent, majd újra 7 pontra nõtt. A szerk.)
Úgy gondolom, hogy nem. Szerintem a Real Madrid már nem fog pontot veszíteni a bajnokságban, az egyedüli kérdés számomra az idegenbeli El Clásico. A Barcelona a Real ellen mindig nagyon felszívja magát. Lehet, hogy egy Osasuna ellen nem, de itt igen.

A héten lezajlott a Bajnokok Ligája negyeddöntõinek elsõ mérkõzése, ezek alapján talán nem túlzás azt állítani, minden tisztelettel az APOEL és a Marseille csapatai irányába, hogy Bayern München – Real Madrid elõdöntõt láthatunk. Szerinted milyen esélyekkel indul a két csapat? Ki lesz a továbbjutó? (Az interjú március 30-án készült, azóta mindkét csapat továbbjutott, érvényesült a papírforma. A szerk.)
Azt mondom, hogy 60%-40%, vagy inkább 55%-45% a Real javára. Ott van Robben, aki játszott a Realban, Ribery-t pedig rengetegszer szóbahozták a csapattal. Ez mindkettõjüknek extra motiváció.

Van olyan csapat a világ futballjában, amely megállíthatja a két spanyol gigász menetelését?
Szerintem nincs. A világ két legjobb csapatáról beszélünk.

Ha Mourinho helyében lennél, mit változtatnál a csapaton?
Semmit nem változtatnék. Florentino Pérez idehozta a létezõ legjobb edzõt, és azokat a játékosokat, akik a legjobbak voltak a piacon. A következõ feladat az új Messi megtalálása. Rengeteg játékos-megfigyelõjük van világszerte, tehát meg is találhatják.

Nem mehetünk el szó nélkül a spanyol bajnokság bíráinak tevékenysége mellett. Általánosságban mi a véleményed a spanyol bírókról? Kis túlzással szinte nincs olyan hét, hogy ne kerülne a spanyol lapok címlapjára valamilyen komoly bírói tévedés.
Gyenge, de nem gyengébb, mint az összes többi bajnokságban. Rengeteg a rossz ítélet, túl sok a sárga. Vannak, akik lapokkal vezetik a meccseket. Vannak, akik nem érzik a játékot. Olyan szituációkat húznak be, amiket egyszerûen nem lehetne.

Te támogatnád a videóbíró bevezetését?
Nem. Semmit nem támogatok, ami a tradíciók ellen szól. Gondold el, megállítjuk a játékot, nézik a videót, várunk, döntenek. Mirõl fogunk másnap beszélni? Mirõl fogunk írni? Épp az az érdekes a futballban, hogy mindig van mirõl beszélni.

A Barcelona drukkerei és a katalán lapok szerint az idei évben a bírók a Real Madridot segítik, azonban a „királyiak” szurkolói ezt nem gondolják így, fõleg az utóbbi néhány mérkõzésen, illetve a korábbi években történt események miatt. Mi a véleményed errõl? Szerinted jogosak bármelyik oldal kritikái?
Ez szerintem butaság. Nem tudom elképzelni, hogy így lenne. Egyszerûen tévednek ide is, oda is, de hogy szándékos lenne, én kizárnám.

Néhány hónap múlva újra itt az átigazolási szezon. Szerinted kik azok, akiknek nincs helyük a Real Madridban, illetve kit látnál szívesen habfehérben a következõ szezon közvetítései során?
Nem mondanám, hogy nincs helyük a Realban, de Sahin például nem biztos, hogy itt folytatja majd. Egyszerûen nem tudta megmutatni, hogy mire képes. No meg Altintop? Minek? Albiol valószínûleg elmegy, õt Mourinho nem szereti. Pepérõl sokat beszélnek, az újságírók nagyon komoly kampányokat indítottak már ellene. Például amikor rálépett Messi kezére, én nem éreztem azt a helyzetet annyira komolynak. Jó, rálépett, nem gondolom, hogy szándékosan, mégis kiállt, és bocsánatot kért, persze ebbe is belekötöttek. Vele egyébként az a baj, hogy mindig ki kell állnia és elnézést kell kérnie. Egy futballistának ne kelljen ezt tennie. Menjen oda a meccs után, kérjen elnézést, és ennyi. Én remek futballistának tartom, kiváló hátvéd, kemény, odalép és középpályásként is kiváló.
Nem hiszem, hogy hoznék bárkit, mivel most a piacon található játékosok nem sokat tudnának hozzátenni ehhez a csapathoz. Jobbhátvéd problémák persze vannak, de most az egész világon hiány van ezen a poszton. Nem könnyû, hiszen mindenki Roberto Carloshoz és Daniel Alveshez hasonlítgatja a szélsõ védõket. Arbeloa lehozza, amit le kell.

Tudtad, hogy a „királyiaknak” van hivatalos magyarországi szurkolói klubja, a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesület, aminek a hivatalos honlapja a penamadridista.hu? Mi a véleményed az effajta kezdeményezésekrõl?
Igen, tudtam, hogy van. Meg is foglak említeni benneteket valamelyik közvetítésemben. Az, hogy valaki társadalmi munkaként üzemeltet egy honlapot, idõt szán arra, hogy a Real Madriddal foglalkozzon, az minimum ennyit megérdemel. Szintén becsülendõ, hogy vannak emberek, akik összeállnak, a Real Madrid nimbuszát, históriáját dédelgetik, ez az életük része. Vagy az, hogy egyáltalán szurkolnak, figyelnek rá, foglalkoznak vele. De mindegy, hogy milyen csapattal vannak így, ez egy nagyon szép dolog.

Szerinted lenne helye a Real Madrid Magyar Szurkolói Egyesületnek a Fiesztában?
Miért ne lenne? Szívesen látunk benneteket egyszer.

Üzensz valamit a magyar madridistáknak?
Óriási megtiszteltetés, hogy megkérdeztetek engem a Real Madridról. Számomra minden egyes pillanat, amikor a Real Madridról beszélek, felemelõ. Nagyon tisztelem a klubot, a históriáját. Noha a Barcelonára mondják, hogy több mint egy klub, szerintem a Real Madridra is tökéletesen ráillik ez a jelzõ. A Real Madrid egy intézmény. Ha mondjuk kimész az utcára, lobogtatsz egy fényképet, és megkérdezel egy járókelõt, hogy ki van a képen, valószínû, hogy megmondja, Cristiano Ronaldo, még ha nem is néz focit. Viszont ha egy híres költõrõl mutatsz képet, könnyen lehet, hogy nem fogja tudni. Puskásról mindenki tudja, hogy Real Madrid.

Még egyszer köszönjük a beszélgetést, további sok sikert kívánunk az életben és a munkádban egyaránt, és várjuk a Fieszta újabb részeit.
Én is köszönöm, nektek is sok sikert és kitartást a továbbiakra.

Norbert befejezésül még aláírta a penamadridista.hu olvasóinak szánt címeres üdvözlõlapot, és egy rövid üzenetet is írt: „Nagyon sok szeretettel a Peña Madridista számára, sok sikert nektek és a Real Madridnak, amelyhez megannyi emlék fûz.”
A penamadridista.hu „Az ember a hang mögött” címû sorozatának következõ részében a Sport TV másik ismert kommentátorával, Horváth Ferenccel ismerkedhetünk meg közelebbrõl.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Toni Rüdiger
Tovább

A Real Sociedad elleni keret

Carlo Ancelotti az alábbi játékosokat nevezte a péntek esti bajnoki mérkőzésre. A hírek szerint Bellingham és Mendy is…