Capello: Meglepett, hogy Guardiola nem bírta a nyomást

Fabio Capello, a Real Madrid és az angol válogatott korábbi edzõje eltöltött néhány napot Spanyolországban, mielõtt Lengyelországba utazott volna, ahol az Európa-bajnokságot fogja megtekinteni. Ebbõl az alkalomból nyilatkozott a mister a Marcának többek közt a spanyol ligáról, Guardioláról, Mourinhóról és az arabok pénzérõl.

Tervezi, hogy újra felveszi a melegítõt?
Ha találok valami érdekeset, ha egy klub jó sportprojekttel és kilátásokkal rendelkezik, ismét edzõsködni fogok. Ez nem pénzügyi kérdés. Ha nem így lesz, akkor a közeljövõben szakkommentátorként fogok dolgozni.

Hogy látta a spanyol bajnokság végkifejletét?
A Real Madrid nyert, mert neki volt a legjobb csapata. Biztos voltam benne, hogy triplázhatnak, szerintem megvolt hozzá a csapatuk. Végül fantasztikus módon hódították el a trófeát, pont- és gólrekorddal, mesés mutatókkal…Remek szezont produkáltak, bizonyítva, hogy nagy csapatuk van.

Az egyik kedvenc játékosa, Higuaín elhagyhatja a Real Madridot. Gondolja, hogy hiba lenne?
Nem hiszem, hogy távozni fog, mert a Real Madridnak két minõségi csatárra van szüksége ahhoz, hogy versenyképes biztosítékokkal rendelkezzen az összes sorozatban. Benzemával és Higuaínnal ez megvan neki. Ha Higuaín elmegy, gyorsan igazolni kell valakit, aki helyettesítheti az argentint és a góljait.

Meglepte Guardiola távozása?
Ami meglepett, az az, hogy nem tudta elviselni a nyomást. De ez van. Ezt a munkát igen intenzíven éli meg az ember, mindazt, ami körbeveszi a futballt…Én azt tapasztaltam, hogy az edzések és a mérkõzések után a barátaim, akik nem a labdarúgásban tevékenykedtek, nem beszéltek róla, és ez sokat segített.

Most Guardiola megy, Tito Vilanova pedig marad. Egy jó másodedzõbõl lehet jó vezetõedzõ?
Persze! Ha õt választották, az azért van, mert ismerik, és tudják, hogy megéri-e, vagy sem. Az õ korában én is másodedzõ voltam, aztán elõléptem, és egyáltalán nem ment rosszul.

De nagyon magas a léc Tito számára.
Ha a Barcelona igazgatósága úgy döntött, hogy õ vegye át a csapat irányítását, az azért van, mert úgy gondolják, jó képességekkel rendelkezik ahhoz, hogy vezetõedzõ legyen.

Mourinho nemrég hosszabbított 2016-ig. Mit gondol errõl?
Jó döntés. Ez fontos ahhoz, hogy nyugalom uralkodjon a klubnál és a játékosok körében. Így õ is nyugodtabban dolgozhat.

Épp most lett vége a szezonnak, és bár még hónapok vannak hátra, máris az Aranylabdáról beszélnek. Cristiano, Messi…vagy Drogba?
Messi és Cristiano mesés idényt zártak, fantasztikus mennyiségû góllal. Emiatt meg kellene nyerniük az Aranylabdát, de amit Drogba csinált a Bajnokok Ligájában, az lenyûgözõ volt. Majd meglátjuk, ezúttal mit értékelnek, a spanyol bajnokságot, vagy a BL-t.

Helyesli Raúlnak azt a döntését, hogy Katarba igazolt?
Igen. Õ egy profi, és ha így határozott, az azért van, mert úgy gondolja, ez sokat adhat neki.

Úgy tûnik, az arab pénz behatolt az európai fociba.
Az eurózónában pénzre van szükség, ha pedig onnan jön, hát legyen. A válság miatt finanszírozási formulákat kell találnunk, hogy fenntarthassuk ezt a játékot. Friss pénzre van szükség, ami segíti a klubokat, és ennek a pénznek azért kell dolgoznia, hogy a futball abban a formában maradjon fenn, ahogy ismerjük.

Meg fogja nyerni Spanyolország az Európa-bajnokságot?
Õk a legnagyobb esélyesek. Fantasztikus csapatuk van, briliáns edzõvel és játékosokkal.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK