Benzema: Szeretnék Spanyolország ellen döntõzni

Benzema a Marcának nyilatkozott. A francia támadó elemezte a madridi szezonját és értelemszerûen az Európa-bajnokságról is szót ejtett. Szerinte Spanyolország játéka a legjobb, de mindenkit emlékeztet arra, hogy a futball a gyõzelemre megy.

Milyennek látod a válogatottat? Készen álltok az Eb-re az Észtország elleni fellépés után?

Úgy gondolom, hogy igen. A legfontosabb, hogy tovább javuljunk. Egyre jobban játszunk és mindannyiunknak kedve van ahhoz, hogy valami nagyot alkossunk az Európa-bajnokságon.

Laurent Blanc a te generációdra szavazott, az 1987-esekre. Te, Nasri, Ben Arfa, Menez… Talán ez a spanyol válogatott ’zsugásainak’ második kiadása?

Nem tudom. Az biztos, hogy ez egy fiatal és tehetséges csapat, szeretünk jól játszani és kezdeményezni. Nagyon jól ismerjük egymást, mert sokat játszottunk már együtt. Szeretjük tartani a labdát. Játékban Spanyolország a legjobb, de a legfontosabb a gyõzelem, ezt soha sem szabad elfelejteni.

Korábban nem nagyon lõttél gólt a barátságos meccseken, de az Észtország elleni két találatod után nem úgy tûnt, mintha zavarna a dolog. Készen állsz, hogy folytasd a remek madridi szezonodat Franciaországgal?

Remekül érzem magam. Jó érzés volt bennem a gólok elõtt és ez a fontos. Vannak lehetõségeim, részt veszek a játékban és segítek betalálni a csapattársaimnak. Tudtam, hogy a gól is jönni fog. Az elsõ találatomat az Eb-n Florentinónak és Pitinának ajánlom majd. A legmélyebb részvétemet szeretném kinyílvánítani az elnöknek, a felesége eltávozása miatt.

Spanyolország a nagy favorit?

Megmutatták, hogy õk a legerõsebbek. Az egyik legnagyobb esélyesrõl van szó, egy ellenfélrõl, akit le kell gyõzni, mindenki ezt akarja majd.

Szeretnél egy Spanyolország elleni döntõt?

Igen, szeretném, ha Spanyolországgal kerülnénk a döntõbe, nagyon szép lenne. Szeretem az országot és a játékosaikat, a spanyol bajnokságban játszom, Madridban vannak a csapattársaim és barátaim, így nagyon szép lenne, ha találkoznánk a fináléban.

Mije van a spanyol válogatottnak, ami a többibõl hiányzik?

Többek között az, hogy a csapat alapja a Real Madrid és a Barcelona játékosaiból áll, amely a világ két legjobb csapata. Hosszú ideje játszanak együtt és megnyerték a legutóbbi Eb-t és Vb-t is. Ez nem lehet véletlen.

Visszatekintve erre a szezonra, mi maradt meg a legjobban?

Talán a gyõzelmünk a Camp Nouban, mert nagyon sokat jelentett. Az örök rivális ellen egy olyan helyszínen, mint a Camp Nou. Ezen kívül az Athletic elleni meccs, ami a bajnokság megnyerését jelentette. Igazán megragadó pillanatok voltak.

És milyen emléked van az ünneplésrõl a Cibelesen?

Úgy élveztem, mint egy kisgyerek. Az emberek velünk ünnepeltek. A bajnokság az övék is, mert egész évben támogattak minket. Emlékszem a csapattársakkal, különösen Özillel és Cristianóval való viccelõdésre. Hihetetlen minden, amit a Real Madrid mozgat. Ez a világ legnagyobb klubja.

Madridban érzel nagyobb nyomást, vagy a francia válogatottban?

A válogatottal még nagyobb a nyomás. Tudom, hogy sokkal többet várnak tõlem és nem akarok csalódást kelteni. Mindent bele fogok adni.

Te vagy az a játékos, akit a francia futball keres?

Nem tudom, ezek a dologok természetesen jönnek. Az idõ múlásával majd kiderül. Az biztos, hogy mindig volt egy vezér: Platini, Zidane… Én nem ijedek meg a nyomástól, de egy roppant egységes csapat vagyunk és mindannyian húzni tudjuk a szekeret.

Lehet azt mondani, hogy a Madrid jobb, mint a Barcelona?

Idén jobbak voltunk, de a következõ szezonban újra kell kezdenünk és ismét bizonyítanunk kell a bajnokságban és Európában is.

Úgy gondolod, hogy Guardiola távozása hatással lehet rájuk?

A távozása fontos tényezõ, mert nagy hatása volt a játékosokra, de a Barcelona stílusa nem fog változni, évek óta ugyanaz. Pep igen számottevõ dolgokat tett, mint edzõ, de nem gondolok sokat másokra, jobban szeretek arra gondolni, hogy a Madrid tovább fejlõdik.

A Madrid más stílusban játszott. Ez jobb, vagy rosszabb?

Más. A fontos az, hogy megvan a saját stílusunk és bárkit le tudunk gyõzni. Azt is tudjuk, hogy minden év egyre nehezebb lesz. Mindenki le akarja gyõzni a Madridot.

Már tudhatod mit jelent a Tizedik…

Természetesen. Reméljük, hogy a következõ évben el is hódítjuk. Ez a nagy célom az új idényre és tudom, hogy az egész madridizmusnak is.

Mi hiányzott a csapatból idén, ahhoz, hogy ti emelhessétek magasba a trófeát?

A szerencse hiányzott. A büntetõpárbaj tiszta lutri. Nem lehetett meg, pedig nagyon közel voltunk. Kemény volt, hogy nem jutottunk be a döntõbe, de már kár ezen bánkódni. Jövõre vissza kell térni a kerékvágásba.

Gondolod, hogy az el Clásico kivette a részét a Bayern elleni kiesésbõl?

Világos, hogy az is egy olyan meccs volt, ahol mindenki mindent bele kellett adjon. Persze, hogy éreztük a fáradtságot, de ahogy már mondtam, egy kis szerencsével továbbjuthattunk volna.

Mi változott meg, hogy ma mindenki elismeri Benzema játékát?

Észrevettem, hogy nagyon keményen kell dolgozni ahhoz, hogy a Real Madridban játszhass. Kétség kívül ez a kulcs.

Milyen téren javult Karim a Lyonhoz képest?

Elõször is fizikailag rengeteget fejlõdtem. Erõsebb vagyok és gyorsabb. Ezen kívül már nincsenek gondjaim a sérülésekkel, amelyek megakadályozták a folytonosságot. Aztán itt van a hozzáállás. A Madridnál minden nap koncentrálnod kell, nincsen haladék.

A saját erõfeszítéseden túl volt valaki, aki különösen sok segítséget nyújtott?

Elõször is a családom és a barátaim. A kezdet nagyon kemény volt. Egyedül érkeztem Madridba és nagyon fiatal voltam, soha nem voltam még egyedül távol az otthonomtól. Késõbb pedig Mourinho. Nagyon szigorú volt velem, de segített jól reagálni. Többször beszéltem vele, mert tudni akartam a velem szõtt terveirõl, innentõl kezdve pedig minden egyre jobb lett. Zidane is közel volt és támogatott, ahogyan a csapattársaim is.

A Pamplonában szerzett gólod volt a pályafutásod eddigi legszebbje?

Kétség kívül ez volt az egyik legjobb. Nagyon szép volt. Cristiano passzából született. Tudtam, hogyha erõsen meglövöm, akkor bemehet, mert már a labda is erõsen jött. A centerezés remek volt, meg kellett próbálni ellõni, ez volt a legjobb döntés. A hosszú kapufa irányába lõttem és bement.

És mit tanultál Cristianotól?

Mindenek felett azt, hogy keményen kell dolgozni. Õ egy igazi profi.

Nagyon messze látod magad Cristianotól és Messitõl?

Nem, rengeteget dolgozom, hogy egy nap majd felérhessek az õ magasságukba. Nem érzem olyan távolinak.

Az Aranylabda egy másik nagy célod. Ott lehetsz a következõk között?

Nem tudom, soha nem lehet tudni. A futballban minden lehetséges. Remek szezont produkáltam, megnyertem a bajnokságot… És még ott van az Európa-bajnokság. Még van idõm, hogy egyszer odaérjek és tudatában vagyok annak, hogy ehhez címeket kell nyerni.

Az Eb, vagy a Bajnokok Ligája? Melyiket választanád?

Mindkettõt. Nagyon nehéz lesz, de mindkettõt meg akarom nyerni.

Három év után sokkal jobban alkalmazkodtál. Jól érzed magad Madridban?

Nagyon boldog vagyok. Tetszik a város, szeretem a szurkolókat és a klubnál mindenki támogat. Élvezem itt az életet, érthetõ módon egy kicsit már madridinak érzem magam.

A Bernabéu közönsége is veled van. Így könnyebb kûzdeni?

Nem könnyû a Bernabéuban játszani, de nekem tetszik ez a kihívás. Most remekül érzem magam, szórakozom és az emberek ezért támogatnak.

Higuaín marad. Ez jó, vagy rossz hír a számodra?

Örülök neki. Nagy játékos és számunkra az a legjobb, ha marad. Igen jóban vagyunk.

Te biztosan tudod mit tesz majd Lass…

Nem tudom, de bárcsak maradna.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK