Euro 2012: Az elsõ forduló a madridisták szemével

A csoportmérkõzések elsõ fordulója után játékosszemlét tartunk; hogyan teljesítettek a madridisták, és hogy áll csapatuk a csoporton belül?

Németország – Portugália: 1–0

A portugáloknak nem sikerült jól az EB-nyitány; hajtós, végig kiélezett mérkõzést játszottak egymással Özilék és Ronaldoék, melynek végén egy góllal a németek bizonyultak jobbnak. Özil csapata egyik legjobban passzoló játékosa volt, négyszer hozta helyzetbe társait kulcsfontosságú passzokkal, azonban ezen a mérkõzésen nem õ váltotta meg a világot. Mario Gómeznek pont Khedira adta a gólpasszt, habár passza csak egy védõn megpattanva jutott a csatárig. Ezen kívül háromszor kapu mellé lõtt.

A másik oldalon Cristiano Ronaldo nem tudott csapata vezére lenni; a meccs nagy részében szürkén játszott, a végefelé azonban több jó megmozdulása is volt. Pepe akár meg is szerezhette volna csapatának a vezetést, azonban egy szöglet utáni szituációban lövése a felsõlécen csattant. Fábio Coentrão több ízben is jól iramodott meg, ám csapattársai nem bizonyultak jó partnernek.

A csoport másik mérkõzésén a dánok hatalmas meglepetésre legyõzték a hollandokat, így az elsõ kör után érik a meglepetés.


Spanyolország – Olaszország: 1–1

A spanyolok csatár nélkül, hat középpályással álltak fel, és a Real Madrid – illetve sok más csapat rajongói – számára nézhetetlen, címvédõhöz méltatlan futballt produkáltak. Az olaszok a torna eddigi pozitív csalódása, és közönségszórakoztató játékukkal meg is szerezték a vezetést. A hispánok védelme igencsak lyukas volt a meccsen, és több esetben is csak Casillas nagyszerû bravúrjai mentették meg a góltól a csapatot.

A védelem kifejezetten Arbeloa oldalán állt instabil lábakon, de Ramos is nehéz helyzetbe sodorhatta volna csapatát, ha nem sikerül utolsó pillanatban korrigálnia hibáit. Xabi Alonso stabil pontja volt a középpályának, átlagos meccset játszott. Di Natale, illetve Fabregas góljaival végül a két csapat döntetlenre végzett.

A horvátok 3–1-re verték az íreket, így a csoport élén déli szomszádaink állnak. Egy biztos, a spanyoloknak sokkal többet kell nyújtaniuk, ha meg szeretnék védeni a címüket.


Franciaország – Anglia: 1–1

A D csoport küzdelmei rögtön egy rangadóval kezdõdtek, Franciaország legjobbjai Anglia válogatottjával csaptak össze. A galloknál a kezdõcsapatban kapott lehetõséget Karim Benzema, a Real Madrid csatára. A szigetországiak a 30. percben egy szabadrúgást követõen Lescott fejesével vezetést szereztek, ám néhány perccel késõbb a franciák legaktívabb játékosa, Nasri egalizálni tudott és ezzel ki is alakította az 1–1-es végeredményt. A felek egyébként bántóan rossz meccset játszottak, egyik csapat sem küzdött igazán, látszólag teljesen elégedettek voltak a békés pontosztozkodással. Karim Benzema többször is próbálkozott kapuralövéssel, de ezek többnyire erõtlennek bizonyultak, igazi veszélyt nem tudott kialakítani a csatár, a meccs végére pedig már õ is teljesen beleszürkült a mezõnybe. 

A csoport másik találkozóján Ukrajna Shevchenko duplájával nagy meglepetésre legyõzte az elõzetesen jóval esélyesebbnek tartott, ráadásul Ibrahimovic góljával még néhány percen keresztül elõnyben is futballozó Svédországot, és így vezeti csoportját az elsõ kört követõen.

Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK