Özil: Kifelé csendesnek tûnök, de sokat viccelõdöm

A német válogatott és a Real Madrid középpályása az Európa-bajnokságon is jól szerepel, csapatának egyik alappillére. A „jó öreg” Mesut ezúttal az Eb-rõl, saját fejlõdésérõl, Lahmról, Cristianoról és családjáról beszélt.

Két éve vagy alapkezdõ a Real Madridban és a nemzeti csapatban. Hogyan hatott ez az önbizalmadra?
Természetesen nagyon örülök ennek, ahogy a remek Eb rajtunknak is. Én egyébként nem változtam meg. Még most is a jó öreg Mesut vagyok, aki élvezi a futballt.

A pályán változott valami? 2010-ben még nem voltál ennyire ismert, ma már szinte mindenki rád figyel.
Ez a spanyol bajnokságban így van, de a Bundesligában sem volt másképp. Egyértelmû, hogy az elõzõ világbajnokság hatására lettem ismertebb, leginkább Madridban, de a játékomon nem kellett változtatnom. Azzal, hogy most kettõ vagy három játékos akar kivenni a játékból, nem foglalkozom. Egyszerûen nem veszek róla tudomást. A Nationalelf és a Real Madrid ellen is különleges erõkkel állnak ki a csapatok.

A spanyol futballból mennyi ragadt meg benned a Real Madridnak köszönhetõen?
Fizikailag fejlõdtem, az erõnléti edzéseknek köszönhetõen körülbelül három kiló izmot építettem fel. De nem is szabad ennél többet, hogy ne menjen a sebességem rovására. Egyébként pedig a spanyol bajnokságban ugyanazok a dolgok történnek, mint mondjuk a németben. A kisebb csapatok itt is ugyanúgy nagyot akarnak alkotni az olyan együttesek ellen, mint a Real Madrid. Mondhatjuk, hogy a stílusom már a Real Madrid elõtt is spanyolos volt, ezt lehetett látni a Werderben is.

És a pályán kívül? Több reklámban is szerepeltél már.
A nagyobb cégek megkeresése természetesen megtisztelõ, de én nem igazán foglalkozom az ilyen dolgokkal, ez édesapám feladata. Én kizárólag a focira koncentrálok. Persze tudom, hogy a reklámkampányok is hozzá tartoznak ehhez az egészhez. De mindez alá van rendelve a futballnak, arra mindig kell, hogy legyen elég idõm. Egyébként pedig szívesen csinálom.

Ezen az Eb-n nagy hangsúlyt kell fektetni a védekezésre. Hogy tetszik ez egy olyan támadó felfogású játékosnak, mint te?
Az is hozzá tartozik az elképzeléseinkhez, hogy egységesek legyünk. Az egész már Gomeznél kezdõdik. Ezt az elsõ néhány meccsen már jól alkalmaztuk, meglehetõsen erõs csapatok ellen. Ma már nem megy másképp, csak úgy, ha mindenki együtt dolgozik a védekezésen. Mindenkinek ki kell vennie a részét a védekezõ feladatokból, én is ezt teszem.

És a tényleges feladatod, a támadás?
Természetesen ott nagy a szabadságom, és irányító is vagyok. Jobb- és baloldalon is tudok támadni, ahogy épp akarok – de mindig gondolnom kell a védekezésre is. De tisztában vagyok vele, hogy még sokat kell javulnom, mindenekelõtt gólveszélyesebbé kell válnom. Viszont úgy gondolom, hogy eddig nem volt rossz meccsem az Eb-n. Portugália nagyon jól védekezett, Hollandia ellen pedig nem volt szerencsém a kapufával. Biztos vagyok benne, hogy a következõ mérkõzéseken még jobb leszek.

José Mourinho szerint te vagy a világ legjobb tízese. Vitatkoznál ezzel a kijelentéssel?
Az edzõmként tisztában van azzal, hogy mit tudok, és vele inkább nem vitatkoznék.

Ha egy jó Eb-t hozol, még az év játékosa címre is esélyes lehetsz.
Mindenki errõl álmodozik, de hogy õszinte legyek, most csak a következõ meccsünkre koncentrálok.

Cristiano Ronaldo szerint elég vicces vagy. Mivel szoktad megnevettetni?
Kifelé talán csendesnek tûnök, de a válogatottban és a Real Madridban sokat viccelõdöm. Szívesen bosszantom a többieket, és a Realnál már azzal is lehet a portugálokat és a spanyolokat, hogy az Eb-n le fogjuk gyõzni õket. Persze õk is ugratnak engem, ebbõl pedig szoktak vicces párbeszédek kialakulni. Cristiano nem téved.

Az Eb alatt tartod a kapcsolatot a Realos csapattársaiddal?
Sergio Ramosszal természetesen, aki jó barátom. De nem csak neki írok SMS-t, hanem Karimnak, vagy Ronaldónak is. Mindig gratulálunk egymásnak.

Örülnél, ha Lahm a Real Madridban kötne ki?
Philipp világklasszis játékos. Nagyon sok klub számára hasznos erõsítés lenne, köztük nekünk is. Ha a Real Madridba jönne, nagyon örülnénk neki. De nem beszélgetünk errõl vele.

A családod is itt van az Európa-bajnokságon?
Igen, aminek nagyon örülök is. Bár édesapám az elsõ meccsen nem tudott ott lenni, mivel az útlevelét otthon felejtette. Egyébként mindannyian nagyon örültek, hogy a válogatott egyik meccsét a helyszínen tekinthették meg. Viszont most már hazamentek, nekik is dolgozniuk kell.

Forrás: Stern
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK