A spanyolok razziát indítanak Cristiano Ronaldo ellen

Jobb oldalon Alvaro Arbeloa, a középpályán Xabi Alonso, a kapuban Iker Casillas, elõtte pedig Sergio Ramos. A Real Madrid kvartettje razziát indít klubtársa, Európa legjobba, Cristiano Ronaldo ellen.

Egy csapattársukat már letudták. Szombaton a Real Madridban játszó spanyolok gond nélkül hazaküldték Karim Benzemát. A francia nem létezett a pályán, a Les Bleus pedig kikapott a címvédõtõl 0:2-re. Ám most Iker Casillasra, Sergio Ramosra, Alvaro Arbeloára és Xabi Alonsora sokkal nehezebb feladat vár. Az európai futball legnagyobb csillagát kell kikapcsolniuk – Cristiano Ronaldót.

A portugál gyengén kezdte a tornát, de Hollandia és Csehország ellen bizonyította, hogy nem ok nélkül a legnagyobb esélye karrierje második „aranylabdájának” megnyerésére. Hogyha kicsit több szerencséje lenne, már nagyon nagy elõnye lenne az EURO 2012 góllövõlistájának élén. Egyelõre három gólnál jár, de ne feledjük, hogy négyszer találta el a kapufát. Ma annyira szüksége lesz a szerencsére, mint soha. Mert ilyen kvartett ellen ezen a tornán még nem játszott.

„Ne nagyon reménykedj” – olvasta Ronaldo Sergio Ramostól beérkezõ SMS-ei között. Ez két éve volt a 2010-es VB nyolcaddöntõje elõtt. „Te ne reménykedj” – írt vissza egybõl.

De Ramosnak volt igaza. Hogy milyen eredmény született azon a meccsen, jól emlékszünk. A spanyolok nyertek 1:0-ra, Cristiano pedig egy pillanatra sem tudta kibontani szárnyait. Nem engedte meg ezt neki sem Ramos, sem Alonso,sem Casillas. Semmilyen mágikus trükköt, egy sikeres cselt, egy sikeres lövést sem, mely megizzasztotta volna Casillast. Semmit. Ronaldo dühösen hagyta el a pályát, a kamerák felé köpve. Realos csapattársai még odamenni kezet nyújtani sem mertek neki.

Igaz, a portugálok visszavágtak néhány hónappal késõbb, legyõzve barátságos meccsen a spanyolokat Lisszabonban 4:0-ra, de Ronaldo akkor sem talált be (azaz lõtt egy gólt, ráadásul gyönyörût, de a bíró nem adta meg). Különben Ronaldo még soha nem gyõzte le Casillast. Hacsak nem a Real edzésein. Az említett nyolcaddöntõs meccsen Cristianóra Ramos volt „tapasztva”. Most a legnagyobb gondja a portugállal Alvaro Arbeloának lesz, akit a spanyol gépezet leggyengébb láncszemének tartanak.

 

„Ne túlozzunk. Alvaro védõ, aki mindenekelõtt védekezik, ez pedig a legfõbb feladata.” – ismétli újra és újra Vicente Del Bosque, hárítva jobbhátvédjérõl a támadásokat. „Hogy megállítsak egy ilyen kiváló játékost, minden csapattársam segítségére szükségem lesz.” – hívja fel a figyelmet Arbeloa.

Del Bosque túl elõvigyázatos ahhoz, hogy Ronaldo õrzését csak egy játékosra bízza. Arbeloát fõként Gerard Piquének és Sergio Busquetsnek kell majd támogatnia, de ismerve a portugál mozgékonyságát a büntetõterület egész területén, sok dolga lesz vele Ramosnak is. „Mindent el kell követnünk, hogy elszakítsuk õt az átadásoktól. Nem engedhetjük meg játszani. Nagy figyelemmel kell õt kísérnünk, fõleg akkor, amikor a portugálok labdát szereznek. Ellenkezõ esetben jó eredményért nagyon nehéz lesz. Egyértelmû, hogy Cristiano egyedi a maga fajtájában. Nincs még egy olyan, mint õ.” – emeli ki Del Bosque.

Vasárnap Gerard Piqué elismerte, hogy a királyiak játékosai elmagyarázták a csapat többi tagjának, milyen módon lehet megállítani Ronaldót. Azonban Custodio, a portugál válogatott középpályása, aki együtt debütált CR7-tel a Sportingban, úgy gondolja, hogy a tapasztalat nem sokat segít Casillasnak, Ramosnak, Arbeloának és Alonsonak, amikor majd szemtõl szembe kell nézniük klubbeli csapattársukkal. „Õszintén megvallva, azt, amit a Realos csapattársai tudnak Cristianóról, nem könnyít rajtuk semmit. Mi van akkor, ha tudod, mit fog csinálni Ronaldo? Õ úgyis megcsinálja, te meg nem leszel képes megállítani ebben. Ebben rejlik az ereje.” – magyarázta a Sporting Braga labdarúgója.

Kétélû kard

Részben egyetért vele José Manuel Ochotorena, a spanyol válogatott kapusedzõje. „Tény, hogy Iker és Cristiano nagyon jól ismerik egymást a Real közös edzéseirõl, elõnyös lehet, de ez árthat is nekünk. Ez két irányban mûködik, mert hiszen Cristiano szintén jól ismeri Ikert. Egyértelmû, hogy a portugál lövései után a labda irányt változtat. Törekszünk majd rá, hogy a lehetõ legkevesebbet legyen labdánál.” – ismeri be Ochotorena. „A csatárok tisztelete Iker iránt? Nincs ilyesmi. Az ellenfelek nem félnek tõle, annak ellenére, hogy kiváló kapus. Mindent megtesznek azért, hogy legyõzzék õt. Ugyan ez vár rá szerdán.” – teszi hozzá.

Iker rekordja 

Casillas nem kapott gólt három meccsen a négybõl ezen a tornán (az egyetlent eddig az olasz Antonio Di Natale lõtte neki az elsõ csoportmeccsen) és az a kapus, aki a leghosszabb kapott gól nélküli idõvel (417 perc) büszkélkedhet az Európa bajnokságok döntõinek történetében. Különben 12 meccsbõl, melyeken az EB-n védett, hétszer õrizte meg hálóját.

„Nyilvánvaló, hogy Cristiano Leo Messi mellett a világ legjobb játékosa, de nem hiszem, hogy most élete legjobb formájában játszana, mivel hihetetlen szezonon van keresztül a Realban. Nagyszerûen játszott, sok gólt lõtt, döntögette sorban a rekordokat. Még neki is szüksége van ilyesmi után egy pillanat szünetre. Hogyha osztályoznom kéne a szereplését a 2012-es EB-n, akkor a négyes plusz és ötös mínusz között kapna valamit.” – így Casillas.

A spanyol hálóõr a távoli bombákat, a híres „lehulló leveleket”, vagy a portugál más trükkjeit kívülrõl fújja a Real edzéseirõl, de CR7 erõs lövései tortúrát jelentenek minden kapus számára, akinek ráadásul minden tornán hozzá kell szoknia az új, nem mindig kényelmesen elkapható labdához. „Az EB labdának is szokatlan röppályája van. Nem olyan extrém, mint amirõl a VB-és Jabulani híres, de ha erõsen meglövik, mindig furcsa rotációt kap, ami megtéveszthet. Ezért a kapusnak fel kell készülnie mindenre.” – meséli a spanyol kapus.

Olyan mint egy vágy

A spanyol válogatott többi királyi tagja arról gyõzköd, hogy nincs elõkészítve semmilyen speciális terv klubbéli sztárjuk megállítására. „Nincs semmilyen antironáldós tervünk. Mindig a saját játékunkat játsszuk, ugyan azt a filozófiát követjük, ellenféltõl függetlenül. Ebben az esetben elemezzük Ronaldo játékát, és talán vezetünk be kis változásokat, de mindenekelõtt igyekszünk egymáshoz közel játszani, és minél közelebb az ellenfélhez, minél kevesebb helyet adva, mert ez a legjobb mód minden játékos megállítására, Ronaldót is beleértve.” – magyarázza Xabi Alonso.

„Cristianót nagyon jól ismerjük, de mindenekelõtt magunkra kell összpontosítanunk és igyekeznünk úgy játszani, mint Franciaország ellen. Vagy még jobban is.” – teszi hozzá a La Roja középpályása. A baszk emlékeztet az utolsó pontokért menõ meccsre a spanyolok és nyugati szomszédja között: „A jelenlegi Portugália nagyon hasonlóan prezentálja magát ahhoz, melyet legyõztünk a 2010-es világbajnokságon. Nem változott nagyon a keret. Tudjuk, hogy milyen veszélyes az a csapat. Csatárjaikat remekül ismerjük, ezért tudjuk, milyen nehéz meccs vár ránk.” – emeli ki Alonso.

Tehát Ronaldóval szemben Alvaro Arbeloa, középen Xabi Alonso, a kapuban Iker Casillas, elõtte pedig Sergio Ramos. Négy barát, aki a portugálról beszélve, az „ansia” szót használja (követel, vágyakozik). A góllövés iránti vágy.
 

Forrás: przegladsportowy.pl
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK