Saját városának szolgája

Michael Essien országának élén áll. De nem a válogatottban lejátszott 52 mérkõzése miatt, melynek csapatkapitánya, vagy Ghána híresebbé tétele a lyoni majd a Chelsea-nél eltöltött idõszaka miatt. Szülõvárosának gondozásáról van szó, Awutu Brekuról, mely 50 kilométerre található Akrától, a fõvárostól.

Michael 2009-ben létrehozott egy alapítványt, saját nevével ellátva, melynek feladata „az alapvetõ szociális szolgáltatások elõsegítése, és lehetõségek teremtése különbözõ projektek és tevékenységek által”.Az alapítvány egyik vezetõje Francis Kweku elmagyarázta a Marca-nak, hogy mi motiválta Essient a cselekvésre: „Michael bátyja tragikusan hunyt el, amikor elment vizet hozni a kútból. Essien akkor még nem volt ezen a világon, de nem akarta, hogy ez bárki mással elõfordulhasson, ezért vízszivattyút hozott létre falujában. Az elején Michael a társadalomnak szeretett volna segíteni az alapszolgáltatások, vagy az ivóvíz biztosítása által”.

Az egyesület logoja

A MEF – Michael Essien Foundation – számos projektet vitt végbe Awutu Brekuban. Essien gyakran jár oda szabadidejében, hogy találkozzon családjával és felügyelje a munkálatokat. Nyáron, az utolsó látogatáskor, a középpályás rekreációs teraszt nyitott volt iskolája tanulóinak. Csúszdák, hinták, egy egész kis terület, különbözõ játékokkal a szabadidõhöz. Essienhez társult Stephen Appiah is. Ajándékokat sorsoltak ki a játékosok. Michael, az említett szivattyú és játszótér mellett nyilvános fürdõket is nyitott, a könyvtár és az orvosi centrum tervben van.

Essien csapata azonban nem csak az alapszükségletekre koncentrál, hanem az oktatásra és a ghánai gyerekek jövõjére is. Két éve a játékos készített egy tervet, mely az egész országnak segítene az olvasástanulásban. Ezen kívül megszervezte az Essien kupát, melyen helyi csapatok vettek részt. Eddig a legnagyobb megrendezett esemény egy 2011 májusi meccs volt, melyet 40 ezer nézõ tekintett meg. A pályán megjelent többek között Drogba, Adebayor, Kanu vagy De Jong. Ami érdekes, Essien nem hagyja figyelmen kívül a nõket sem, valamint az õ taníttatásukat. Ez tisztelgés az anyjának, aki pékként dolgozott egész napokat azért, hogy biztosítsa családjának a létet. Fia ezt soha nem felejtette el…
 

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK