Bajnokok csoportja

A Real Madrid tagja az egyetlen olyan Bajnokok Ligája csoportnak, ahol csak bajnokok találhatóak. A történelemben ráadásul még nem volt arra példa, hogy az angol, német, spanyol és holland bajnok küzdjön egymással a továbbjutásért.

A Real Madrid kedden kezdi meg a 2012/13-as Bajnokok Ligája küzdelmeit, ráadásul a legnehezebb csoportban. Az angol bajnok Manchester City, a német Bundesliga gyõztes Borussia Dortmund, a holland bajnokságban elsõ Ajax Amsterdam és a spanyol pontvadászatot megnyerõ Madrid a „D” csoportot az európai kupasorozat történelmi különlegességévé emelik. Nem csak azért, mert ez az egyetlen csoport az idei kiírásban, amelyben négy aktuális bajnok található, hanem azért is mert elõször fordul elõ, hogy Spanyolország, Anglia, Németország és Hollandia bajnokai nézzenek szembe egymással a Bajnokok Ligája csoportküzdelmei során.

Az UEFA az 1997/98-as idénytõl kezdve változtatta meg a sorozat kiírását, lehetõséget adva arra, hogy ne csak az egyes államok aktuális bajnokai vehessenek részt benne. Azóta ez a második alkalom, hogy a Real Madrid bajnokként, három másik bajnokkal küzd meg a továbbjutásért. Az elsõ alkalom éppen 1997/98-ban volt, amikor szintén a „D” csoportban kezdte meg a kupaküzdelmeket a királyi gárda. Az ellenfelek a csoportban a Rosenborg, az Olympiakos, és a Porto voltak, tehát a norvég, görög, és portugál bajnok nézett szembe a spanyollal. Érdekes módon abban az évben is játszott a Real Madrid a Borussia Dortmunddal, mégpedig a sorozat elõdöntõjében, majd a döntõt is megnyerve hetedszer ült fel Európa trónjára.

José Mourinho karrierje során már volt ilyen helyzetben, és számára a szituáció semmi újat nem jelent. 2009/10-ben az Internazionale edzõje volt, és csapatát az “F” csoportba sorsolták, a Barcelona, Rubin Kazany, és a Dinamo Kijev mellé. Az olasz bajnoknak tehát a spanyol, az orosz, és az ukrán bajnokkal kellett felvennie a küzdelmet. José Mourinho az Interrel megnyerte a Bajnokok Ligáját, és a Santiago Bernabéu-stadionban emelhette magasba a kupát.

A Bajnokok Ligájában, mióta nem csak az elsõ helyezettek indulhatnak, tizenegy alkalommal volt szintiszta “bajnoki” csoport. A táblázatban megtalálható mind a tizenegy. A Real Madriddal kezdõdik, és egyelõre a Real Madriddal fejezõdik is be ez a lista.

BAJNOKOK CSOPORTJAI A BAJNOKOK LIGÁJÁBAN

ÉVAD CSOPORT CSAPATOK
 1997/98  D Real Madrid , Rosenborg , Olympiakos és Porto
 1998/99  A Olympiakos, Croatia Zagreb, Porto és Ajax
 2000/01  D Sturm Graz, Galatasaray, Rangers, Monaco
 2000/01  G Anderlecht , Manchester United, PSV, Dinamo Kijev
 2001/02  A (2. Csoportkör) Manchester United, Bayern München, Boavista, Nantes
 2004/05  E Arsenal, PSV, Panathinaikos, Rosenborg
 2005/06  A Juventus*, Bayern München, Brujas, Rapid Viena
 2009/10  F Barcelona , Inter Milán , Rubin Kazany, Dinamo Kijev
 2010/11  D Barcelona, Köbenhaven, Rubin Kazany, Panathinaikos
 2011/12  G APOEL, Zenit, Porto, Shakhtar Doneck
 2011/12  H Barcelona, Milan, Viktoria Plzen és BATE Borisov
 2012/13  D Real Madrid, Manchester City, Dortmund, Ajax Amsterdam

*A Juventustól a bundabotrány miatt a bajnoki címet elvették.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK