Mourinho módszerei

José Mourinho sajátos módszereket alkalmaz a játékosoknál: nem a mérkõzés után beszél velük, hanem másnap, illetve a késõbbi edzéseken, és rendkívül nagy figyelmet fordít az ellenfél elemzésére.

Gyakorlatilag ugyanaz a forgatókönyv ismétlõdik minden meccs után. Egy vagy két nappal a mérkõzést követõen kifüggesztik a játékosok szekrényére, hogy milyen hibákat követtek el – akár a góloknál, akár akciónál, melyek nagyon nem tetszettek az edzõnek. Néhány képet akasztanak ki egymás mellé, bemutatva, hogy ki, és hogyan tévedett. A portugál nem enged semmibõl. Mou állítólag ebben az idényben sokszor hívta fel a figyelmet az ellenfél kontratámadásaira, melyek gyakran bekapott góllal végzõdtek. A játékosok néhány napig nézegethetik, hogyan helyezkedtek a védekezésnél, és hogyan értek vissza.

Mourinho Sevillában elmondta, hogy nem szereti rögtön a meccs után megtartani a csapatmegbeszéléseket. Ezt másnap teszi meg, már az említett képekkel a falon. Ha viszont a játékosok túl sok hibát követtek el, a rövid magyarázatok hosszú elbeszélgetésekké válnak. A tréner jobban szereti, ha a játékosok átgondolják a meccset és a hozzá kapcsolódó dolgokat, ahelyett, hogy felfokozott idegállapotban vitatkoznának.

A napilap informál Mourinho noteszérõl is. A portugál folyton ír bele valamit, és feljegyez mindent  az egyéni hibáktól a következõ félidõre vonatkozó lehetséges felállásokig. Utána mindezt felhasználja például az edzéseken, amikor magához hívja az adott játékost, és beszélget vele a „hetedik percben elvesztett labdáról, mely egy felelõtlen csel miatt történt a saját térfélen”. Ily módon akarja elkerülni a hibák megismétlõdését. A szezon elején sok munkája volt az edzõnek, de a csapat már kezd egyenesbe jönni.

Emellett a Marca foglalkozik a The Special One TV-üggyel is. 2010. augusztus 23-án, hat nappal a Mallorca elleni meccset, és egyben Mourinho debütálását megelõzõen, a valdebebasi edzõközpont minden tévéjén Laudrup csapatának akcióit játszották. Amikor a videó véget ért, a film újrakezdõdött. Mallorca az edzõteremben, az öltözõben, az orvosi teremben, a kávézóban, Mallorca mindenhol. 48 órával a meccs elõtt a Real játékosai mindent tudtak a Mallorca játékáról, talán még többet is, mint maga Laudrup. Az elején mindez meglepte õket, mert Pellegrini a scoutingra szinte semmi figyelmet nem fordított. A The Special One TV, ahogy az újságírók elnevezték, szintén része a meccs elõtti elõkészületeknek. Mourinho így nyilatkozott ezzel kapcsolatban: „Hogyha a játékosok együtt nézik a filmet a foglalkozásokon, akkor a végén dekoncentrálódnak, és nem figyelnek eléggé. De hogyha mindig van videó a tévében, és a játékos látja reggeli közben, az edzõteremben, és az öltözõben is, akkor tudat alatt is elkezdi jobban megismerni az ellenfelet”.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK