Chendo: Mourinho különleges

„Gyorsabban! Tudnod kell, mit fogsz csinálni a labdával! Tedd ki szélre! Lõj!”. 20 óra, a santa anai srácok lövõgyakorlatokat végeznek. Az edzõ csoportokra bontja õket – azokra, akik a szélrõl adják be a labdát, és a lövõkre. A ritmus gyors, a tréner pedig még nagyobb pontosságot vár el. A foglalkozás vezetõje állandóan jegyzetel valamit és energikusan kiabál. Nem enged hibázni.

Õ Miguel Porlán Noguera, Chendo, a Real Madrid egykori játékosa, jelenleg pedig az elsõ csapat vezetõje. Õ dolgozik órák után a 17 évesekkel. A Marca felfedezte ennek az embernek a másik arcát, aki már 35 éve van kapcsolatban a Real Madriddal – elõször játékosként, majd Mourinho jobbkezeként. Chendo tréneri licenszét három éve szerezte ugyanúgy, mint Karanka, Pochettino vagy Hierro. Természetesen a királyiaknál elvégzendõ feladatai nem engedik teljesen kiélni ezt a szenvedélyét. Munkáját Carlos Galbatival osztja meg. A srácok edzéseire háromszor jár egy héten, hogyha nem zavarják meg az utazások vagy Mourinho csapatának találkozói.

Chendo elsõ edzõi lépéseit teljes szenvedéllyel teszi, átadva tudását és tapasztalatait az új játékosoknak. Az edzést beszéddel kezdi. Mappájában vannak információk a saját és az ellenfél futballistáiról is. Szétrakja a bójákat és a jelölõket, igazgatja a labdákat. Mindezt nagyon pontosan. Profin. Látszik, hogy edzõi tanulmányait a legnagyobbaknál végezte. Beismeri, hogy néhány év múlva a Primera Divisiónban szeretne edzõsködni. Nem áll másfél órán keresztül, „ez Chendo, szuperaktív, aki labdarúgóként sikereket ért el. Új trénerünk nõ”.

Mint ad önnek a 17-évesekel való munka?
Örömet okoz nekem a fiatalok tanítása. Amikor látom õket focizni, elõjönnek az emlékek. A reményük és játékakaratuk gyönyörû. Én ehhez a tudásom próbálom hozzátenni, melyet a sokévnyi futballban töltött idõ alatt szereztem, ezt mind meg kell mutatniuk a pályán. Ez a célom. Szeretem a labdarúgást és ezért szereztem meg az edzõi licenszet.

Mikor fogjuk önt a Primera kispadján látni?
Nem tudom. 2016-ig van szerzõdésem a Real Madriddal. Tetszik a vezetõi pozícióm is, fontos, és mint a klubban mindegyik, igényes. Sok feladatom van a Real Madridban. Ezen kívül most tanulok is Mourinho mellett. Santa Anában szerzem meg az edzõi végzettséget. Ez egy kiindulási pont.

És mit ad önnek Mourinho edzõként?
Õ egy elsõ osztályú profi, aki minden részletre figyel a pályán és azon kívül is. Érdemes csak a játékosok hozzáállását megnézni, amit kihoz belõlük, és ahogy teljesíti a célokat. Mindent megnyert, és nem pihen. Õ különleges. Sokat tanulok azzal, ohgy mellette vagyok, és figyelhetem. Végül is az edzõnek döntéseket kell hoznia. És amikor sztárokat vezetsz, jól fel kell készülnöd erre.

Milyen az ön játékfilozófiája, amit bevezetne a csapatnál?
A labdarúgásban a legfontosabb egy szilárd csapat birtoklása, amely gyorsan játszik és gólokat lõ. Nekem, mint mindenkinek, a jó játék tetszik. De be kell tartani a taktikai egyensúlyt is. Ideális lenne egy olyan csapatot birtokolni, melynek van játékötlete, tud mozogni és hosszú idõn keresztül a másikra tudja erõltetni stílusát, játszva a labdával.

Santa Anában két fia van. Az ön házában csak a fociról beszélnek?
Így van, de a feleségem már hozzászokott. Az idõsebbik fiam, Óliver, már a tercerában játszik kapusként. A fiatalabbik még a junioroknál kezd. Amikor csak tehetem, eljárok õket megnézni. És persze, hogy sokat beszélünk a fociról. Nem pihenek. De ez az életem. Ezt szeretem a legjobban.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK