Casillas: Ez a díj a madridistáké is

Iker Casillas Xavi Hernándezzel együtt ma este veszi át az oviedói Teatro Campoamorban az Asztúria Hercege díjat sport kategóriában. A Real Madrid kapitánya a Real Madrid TV-nek nyilatkozott.

Úgy tekinted ezt a díjat, mint a Real Madridnál és a spanyol válogatottnál befutott karriered elismerését?
Egy olyan rangos díjról beszélünk, amit olyan sportolóknak ítélnek oda, akiknek kiváló pályafutásuk volt. Igazság szerint úgy gondolom, hogy Xavival azért kapjuk ezt a díjat, mert mind egyéni, mind csapat szinten nagyszerû dolgokat értünk el karrierünk során a klubcsapatunkban és a spanyol válogatottban egyaránt. Hálás vagyok, hogy most a Real Madridot, a Barcelonát és a spanyol válogatottat képviselõ két olyan játékosra esett a választás, akik az elmúlt évtizedben fontos szerepet töltöttek be a futballban. Hálás vagyok azoknak, akik szavaztak, és akik erre a párosra szavaztak az Asztúria Hercege Díj jelöltjei közül.

Mi a személyes véleményed errõl a díjról?
Nagyon pozitívan tekintek rá. Elégedett és boldog vagyok amiatt, hogy egy játékost, ez esetben kettõt, a karrierje alapján ismer el. Minden eddigi kollégámnak, edzõmnek köszönettel tartozom ezért a díjért, és a válogatottnak is nagyon hálás vagyok. Amikor egy nemzeti együttes eléri azt, amit mi az elmúlt években, akkor ennek köszönhetõen te is jobban elõtérbe kerülsz. Ezt nem felejtem el. A barátság mellett, ami összeköt Xavival, van még itt egy nagyszerû karrier, amire mindig büszke lehetek, és amit nagyon remélem és szeretném, hogy sokáig folytathatok. Visszatekintve az útra, amit bejártam, nagyon büszke vagyok.

A sporttörténelem nagy alakjai kapták meg ezt a díjat. Álmodoztál arról, hogy megnyered?
Igazság szerint úgy gondoltam, hogy túl nehéz lenne. A sport nagyjairól beszélünk, akiknek az eredményei mindünket lenyûgöztek. Az elismerés az általuk elért gyõzelmeknek szól, és annak, hogy boldoggá tudták tenni az embereket. Ez egy személyes, büszke pillanat, hiszen a nevem a teljesség igénye nélkül olyanok mellé sorakozhat fel, mint Arantxa Sanchez-Vicario, Fernando Alonso, vagy Rafael Nadal, akik Spanyolország és a világ elitjéhez tartoznak. Nagyon büszke vagyok erre. Mindig úgy voltam vele, hogy lépésrõl-lépésre kell haladni, és hogy egy kerékpáros kifejezést használjak, sprinteket beiktatva, a dolgok pedig olyan irányt vesznek, amire nem is gondolnál. A díjak, amelyeket eddig sikerült megnyernem, általam, a Real Madrid szurkolók által, és a körülöttem lévõk által is nagyra értékelt elismerések. Nagyon elégedett és boldog vagyok, mivel ez a díj nekik is szól.

Mit szeretnél még elérni a karriered során?
Nagyon sok elérhetõ dolog van még, amelyek különböznek az eddigiektõl. Mindenekelõtt csapatszinten szeretnék trófeákat nyerni. Mindig ambiciózusnak kell maradni, nem csak magadért, ami elõfordulhat az emberrel fiatalabb korában, hanem az emberekért. Óriási szerencsém van, hogy megélhettem a spanyol futball csodálatos és lenyûgözõ pillanatait, klub- és válogatott szinten egyaránt. Az, hogy lenyûgözhetsz egy országot és a szurkolókat, és boldogan küldheted haza õket, nagy kiváltság. Szerintem ez az ambíció inkább nekik szól, mint nekem. Természetesen én is szeretnék még bajnokságokat, világbajnokságokat, európai trófeákat, Európa-bajnokságot nyerni, de leginkább értük szeretném ezt megtenni, az emberekért. Jelenleg olyan idõket élünk, amelyekben ha összefog a spanyol társadalom, akkor sok mindenen túllendülhetünk, ahogy tettük ezt korábban is. Szerintem ha mindenki áldozatokat hoz és erõfeszítéseket tesz, akkor sokkal jobban alakul majd az ország sorsa.

Nemrég érted el négyszázadik gyõzelmedet a Real Madriddal. Ez eddig nagyon kevés embernek sikerült.
Megértem, hogy minden nagyobbak az elvárások, az emberek teszik nagyon magasra a lécet. Szeretem a kihívásokat. Ha az emberek elvárnak tõled dolgokat, az azért van, mert többre vagy képes. Boldog és elégedett vagyok, és remélem, hogy az 500 gyõzelmet is elérhetem a klubbal. Remélem, hogy továbbra is örömet okozhatunk a szurkolóinknak, akik megérdemlik ezt. Szerintem kölcsönös tisztelet alakult ki köztünk. Számomra a Real Madrid szurkolói a legszentebbek.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK