A színfalak mögött

A Real Madrid 110 éves történelme bõven szolgál érdekesebbnél érdekesebb anekdotákkal, amelyeknek azonban csak egy kis része jut el a szurkolókhoz. Ezeket gyûjtötte össze két neves spanyol újságíró egy könyvben, amely eddig viszont csak spanyolul jelent meg. Az innen kiválogatott bennfentes sztorikból fogunk rendszeresen közzétenni egy csokrot, hogy olvasóink képet kapjanak arról, mi rejlik a színfalak mögött.

 „Micsoda ünneplés volt! Narancslével koccintottunk…”

A Real Madrid ötödik BEK-gyõzelme történelmi alkalom volt a klub életében. Az Eintracht Frankfurt felett aratott 7-3-es gyõzelem a sorozat történek az egyik legemlékezetesebb pillanata, többek között Puskás Ferenc felülmúlhatatlan teljesítménye miatt, aki egyedül mondhatja el magáról, hogy egy döntõben 4 gólt szerzett.
A játékosok öröme is nagy volt a meccset követõen. Mindenki azt gondolta, hogy azon a bizonyos 1960. május 18-i napon óriási ünneplés kezdõdik majd a skót városban (a döntõt Glasgowban rendezték), de a bajnokokat óriási meglepetés érte a vacsora után.

Santiago Bernabéu vette át szót, és emlékeztette a játékosokat, ahogy valamennyi külföldi szereplés alkalmával: „Ne feledjétek, ti Spanyolország fõvárosának a hírét viszitek a kontinensen, nem akarok botrányokat. Egy nagy dolgot vittetek véghez, ne rontsátok el azt.”

José Emilio Santamaría, az akkori csapat legendás uruguayi hátvédje így emlékezett vissza évekkel késõbb az esetre: „Az utasítás ki lett adva, és senki nem ellenkezett. Vacsora után mindenki a szálloda halljában maradt. Micsoda ünneplés volt! Bernabéuval együtt sütiket ettünk és narancslével koccintottunk…”

Filmbéli játékosok

A Real Madrid sztárjait nem egy alkalommal kérték fel bizonyos filmszerepek eljátszására és cameo-megjelenésekre a különbözõ rendezõk. Az elsõ madridi játékos, aki valamilyen filmszerepet játszott el, a híres Ricardo Zamora volt, aki az 1943-as „Bajnokok” (Campeones) c. filmben szerepelt Quincoces-szel és Gorotizával együtt (két másik egykori Real Madrid játékos). A legendás kapus szerepelt még a „Tizenegy pár csuka” (Once pares de botas) c. filmben is, ahol ezúttal Samitierrel és Alfredo di Stéfanóval együtt játszott. Utóbbi játékos maga is rákapott a mozis szerepekre, és késõbb több olyan futball-témájú alkotásban is szerepelt, mint „A Szõke Nyíl” (La Saeta Rubia) vagy „A vasárnapi csata” (La batalla del domingo).

Manapság a Real Madrid játékosai közül néhányan folytatják ezt a hagyományt. Értelemszerûen többen is szerepet kaptak a klub hivatalos filmjében, a „Real Madrid, a film”-ben (Real, la película). Zidane, Raúl és Beckham, illetve kisebb szerepben többek között Helguera és Casillas is szerepelt. Utóbbi két játékos Gutival együtt már elõtte is kipróbálták magukat az itthon is nagyon népszerû Torrente 3 c. filmben. Ikernek hosszabb szerep is jutott a „Játékon kívül” (En fuera de juego) c. filmben, ahol Martín Palermo is megjelent. A negyedik Torrente részben is szerepelt több Real Madrid játékos, ezúttal Higuaín, Sergio Ramos, Raúl Albiol és Álvaro Arbeloa. Egy korábbi csillag, Luis Figo is feltûnik cameo-szerepben a portugál "Second life" c. filmben, ahol egy rendezõt alakít. Külön említést érdemel a brazil Ronaldo, aki azon kívül, hogy szerepelt a „The Brazilian” c. moziban, megrajzolták a Simpson család egyik epizódjában. Kevés játékos mondhatja el ugyanazt magáról, Cristianót is „csak” egy reklám-snitt erejéig tették be.

Túl a szavakon

Sokszor a Real Madrid edzései sem mentesek a konfliktusoktól és egyéb súrlódásoktól a játékosok között. Kialakultak kisebb verekedések is, bár hozzá kell tenni, hogy ezek sohasem nõttek ennél nagyobbra. A következõkben három olyan fejezetet osztunk meg a Real Madrid közelmúltjából, amikor majdnem tettlegességig fajultak az indulatok:

1999 márciusában a Madrid a Dinamo Kijevet fogadta a Bernabéuban és egy szabadrúgásnál Fernando Hierro és Clarence Seedorf között alakult ki nagyobb vita. A holland játékos nem vette figyelembe a málagai védõ kérését, és õ maga végezte el a pontrúgást. Hierro nagyon zokon vette az engedetlenséget, és keményen odaszólt Seedorfnak. Az esetnek nem itt lett vége. A meccs végén a holland odament a védõhöz, és kemény hangnemben válaszolt: „Te engem nem hordasz le!”. A játékosok között ekkor szakadt el valami, és egymásnak estek, de szerencsére rögtön ott termett Raúl és a társai, hogy ezt megállítsák.

Egy másik hírhedt verekedés Tokióban zajlott le, egy nappal azelõtt, hogy a csapat lejátszotta volna az 1999-es Interkontinentális-kupa döntõjét. Az eset egyik alanya ismét Seedorf volt, aki az edzésen Iván Campóval kapott össze egy kemény belépõ után. Az edzés sajtó nyilvánossága elõtt zajlott, így sokan szemtanúi voltak annak, ahogy Jarninak, a Real Madrid akkori horvát hátvédjének kellett szétválasztania õket. Iván Campónak már magasan, ütésre készen állt az ökle…

A legújabb esett már a Mourinho éra alatt játszódott le, a Sevilla elleni Király-kupa-elõdöntõ meccs elõtti edzésen. Gago lépett be keményen Pedro Leónnak, aki ugyanilyen kemény szavakkal teremtette le az argentint. Pár perccel késõbb a spanyol játékos adta vissza a „kedvességet” Gagónak egy odarúgással, ami után már meg is volt az összekapás. Az edzés végeztével, már az öltözõben újra összeszólalkoztak a játékosok, és a csapattársaknak kellett közbeavatkozniuk. Az esetet Mourinho úgy torolta meg, hogy mindkét játékost kihagyta a Sevilla elleni meccs keretébõl.

A sorozat elõzõ részei:

 

Forrás: Las mejores anécdotas del Real Madrid c. könyv
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK