Cristiano: Mourinho és köztem minden a legnagyobb rendben

Cristiano Ronaldo az AS-nek adott exkluzív interjút, amelyben olyan témákról beszélt õszintén, mint az Aranylabda, a Manchester elleni párharc, a játékostársak helyzete, illetve a csapat körüli pletykák.

Édesanyád 2008 januárjában azt mondta egy interjúban, hogy nem akar meghalni, amíg a fia nem játszott a Real Madridban. Tényleg ennyire ide akartál jönni?
Igen. Amikor úgy döntöttem, hogy elhagyom Manchestert, sok klub megkeresett. De az, amit én már gyerekként is minden másnál jobban akartam, a Real Madrid volt, és meg sem álltam volna addig, amíg ez nem sikerül. Látni azt, hogy a Bernabéuban teltház volt a bemutatásomon, nagyon fontos volt számomra. Sosem felejtem el azt az élményt.

A Bernabéu idén többször is „Cristiano, Aranylabda” rigmust zengett. Sokan úgy gondolják, hogy te érdemelted volna idén a címet.
A tavalyi nagyszerû szezon után valóban szerettem volna megnyerni, de sajnos nem így volt megírva. De nem lehet kizárólag az egyéni címekért élni, mivel akkor sosem lennék boldog. Ezért is próbálok meg minden nap jobban és jobban játszani, hogy segítsem a csapatomat és próbáljak örömet okozni a szurkolóknak.

Meglepett, hogy Messi nem említett téged a beszédében?
Nem. Sosem szavazott rám az elsõ három helyen, úgyhogy nem lepett meg ez sem.

Mit gondolsz arról, hogy Mourinho nem ment el az átadásra?
Ez az õ döntése volt, én pedig tiszteletben tartom. Úgy gondolom, hogy nagyon jó tudta, mi fog történni, talán okosabb, mint mások. Én nem láttam ennyire elõre, hogy mi fog történni, ezért is értem meg a döntését. Mindenesetre az egyéni címek nem érnek számomra semmit, kizárólag a Real Madriddal és Portugáliával akarok címeket nyerni.

Te továbbra is rengeteg gólt szerzel, Benzema és Higuaín azonban jóval kevesebbet, mint korábban. Mi történt velük?
Ez egy olyan egyéni siker, ami a csapatnak köszönhetõ. Nem egyszerû téma. Nem tudok erre egyértelmû magyarázatot adni, mivel mindketten nagyon jó játékosok, és nehéz a helyzetük, mert nem játszanak minden meccsen. Akkor láthatnám át, hogy mit éreznek, ha az én posztomon is lenne valaki, aki miatt nem játszanék mindig. Ha csak néha-néha játszhatnék, akkor nehéz lenne kezelnem a helyzetet. Mindketten top csatárok, nagyon jó csatárok, Mourinho számára is nehéz meghozni azt a döntést, hogy épp ki játsszon. De úgy gondolom, hogy mindketten jól játszanak, és biztos vagyok benne, hogy segíteni fognak nekünk megnyerni a Bajnokok Ligáját és a Király-kupát.

Gondolod, hogy fenyegetve érzik magukat attól, ha olyan ember játszik mellettük, aki 60 gólt lõ egy szezonban?
Nem csak a góljai alapján kell megítélni egy játékost. Pipita és Benzema nagyon keményen dolgoznak a csapatért. Én nem csak a góljaik alapján mondok ítéletet. Õk is olyan nagyszerû játékosok, mint Xabi, Khedira vagy Özil, akik szintén kevés gólt szereznek. Csak akkor van esélyünk nyerni valamit, ha mind együtt küzdünk.

Viszont ott van Varane, akirõl mindig dicsérõen beszélsz.
Varane rengeteget tanul játékosként és emberként is, és biztos vagyok benne, hogy a legjobb középsõ védõk között emlegetik majd. Gyors, kiváló a levegõben és nyugalmat áraszt a védelemben. Már ilyen fiatalon is sok tapasztalattal rendelkezik. Lenyûgözõ, és szerintem néhány éven belül a világ egyik legjobb középsõ védõje lesz. Nincs kétségem efelõl.

Tudod, hogy mit fog tenni Mourinho a szezon végén?
Nem tudom. Szerintem maradni fog legalább a szezon végéig, mivel olyan edzõ, aki mindig nyerni akar, és maradt még számára kihívás. Ezután eldönti, hogy mi a legjobb számára, a játékosoknak és a klubnak. De nem tudom, hogy õ vagy a klub mit gondol.

Mi történt közted és Mourinho között? Meglepõdtél a vitátokon? A szurkolók eléggé.
Ez nagyon személyes dolog, és már megoldódott, minden rendben van. Ami az öltözõben történik, az ott is marad.

Jövõ héten korábbi csapatod, a Manchester United ellen játszol. Mik a megérzéseid?
Ez egy különleges este lesz, hiszen mindenki tudja, hogy hat évig abban a csapatban játszottam, és még mindig nagyon szeretem õket. De a játék az csak játék, nem háború. Csak játszom egy meccset, amit élvezni fogok, és próbálom segíteni a csapatomat, hogy kiejtsük õket. A maximumot kell beleadnunk, ha tovább akarunk jutni. Én így készülök, hogy tökéletes állapotban legyek a mérkõzésre.

Jó barátaid, Nani és Anderson még mindig ott vannak…
Igen, beszéltem Nanival a válogatott meccs alkalmával, és viccelõdtünk egymással a párharc kapcsán. Nagyszerû európai összecsapás lesz, és nem felejtettem el azt sem, hogy Anglia jelenlegi legjobbjai ellen lépünk pályára.

Várod a találkozást Alex Fergusonnal?
Nagyon jó a kapcsolatom vele, és nagyszerû pillanat lesz mindkettõnk számára, amikor újra találkozunk. Különleges lesz a szurkolókkal való újabb találkozás az Old Traffordon, hiszen ott mindig nagyon jól bántak velem, és úgy gondolom, hogy most sem lesz ez másképp. Nagyon jó emlékeim vannak róluk.

Még nem voltál a klubnál, de mindenki arról a kétezres évek elején lejátszott meccsrõl beszél, amelyen Redondo remek megmozdulása és Ronaldo mesterhármasa is történt.
Igen, nekem is elmesélték ezeket. Nagyszerû meccsek voltak ezek a szurkolók számára. Biztos vagyok benne, hogy ez most sem lesz másképp, és emlékezetes gólok születnek majd. Két nehéz meccs lesz, és azt sem szabad elfelejteni, hogy a visszavágót az Old Traffordon rendezik, egy nagyszerû stadionban, ahol a szurkolók sosem hagyják abba játékosaik buzdítását.

Gondolod, hogy a Madrid a favorit?
Ezt nem lehet két ilyen nagyszerû klub esetében kijelenteni. Szerintem a mi csapatunk jobb, de ezt a pályán is bizonyítanunk kell.

A Madrid még mindig nélkülözni kénytelen kulcsjátékosait, Casillast és Pepét. Pepe hamarosan visszatér, de a kapitány még egy darabig távol lesz. Mit gondolsz errõl?
Pepe nagyon hiányzik, mivel nagyon fontos védõ számunkra, de bõ keretünk van, sok remek játékossal, akik kiérdemelték a helyüket a csapatban. Pepe hamarosan visszatér, és ez olyan lesz, mintha új játékost igazoltunk volna. Mindenki boldog lesz, hogy visszatér, és ez motiválni fogja a csapatot.

És Iker?
Óriási veszteség, de itt van Diego López, aki egy nagyszerû kapus, és remek munkát fog végezni.

Meglepett Sara Carbonero televíziós nyilatkozata, miszerint a Madrid öltözõjében problémák vannak az edzõ és a játékosok között?
Ezek olyan dolgok, amikrõl nem nekem kell beszélnem, de ez egy kényes szituáció, és nem gondolom, hogy helyesen cselekedett. Persze az emberek azt mondanak, amit akarnak, én mégis úgy gondolom, hogy hibát követett el, mivel ami az öltözõben történik, annak ott is kell maradnia, és ha valami a tudomásodra jut, azt nem szabad a sajtónak kiteregetned. De ismétlem, mindenkinek joga van azt mondani, amit akar.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK