A Real Madrid újra a világ legértékesebb klubja

A Real Madrid visszaszerezte elsõ helyét a Forbes magazin idõrõl idõre elkészített listáján, amely a legértékesebb labdarúgócsapatokat taglalja. A királyi gárda megelõzte a Manchester Unitedet, vagyis tulajdonképpen helycsere történt, miután sokáig fordított volt a sorrend. A dobogó legalján a minden fronton ellenfél Barcelonát találjuk.

Bár közvetlen sportszakmai értéke nincs, a blancók egy újabb sikert könyvelhetnek el, miután ismét õk vezetik a legértékesebb csapatok listáját. A klub értéke az elmúlt évhez képest 76%-kal növekedett, így ha valakinek elméletben olyan gondolata támadna, hogy meg szeretné venni a Realt, 3 milliárd eurónál is többet, egészen pontosan 3,3 milliárdot kellene ehhez elõteremtenie. Avagy 3300 milliót. Bárhogy írjuk, embertelen összeg. A Forbes listáján mindig húsz csapat szerepel, és a szempontok között szerepelnek az infrastruktúrán kívül például olyan elemek, mint a stadion befogadóképessége, a tiszta bevételek, a szponzorok tõkeerõssége, és számos egyéb szempont is.

A lista elsõ helyéhez hozzájárult több más dolog mellett többek között a 650 millió eurós éves forgalom, valamint az ezen felül termelt 170 millió euró tiszta haszon. “A Real Madrid a súlyos spanyol gazdasági krízis ellenére a spanyol csapatok közül az egyik legkiegyensúlyozottabb gazdasági teljesítményt nyújtja, valamint a legnagyobb bevételt tudhatja magáénak.” – említi meg a Forbes, amely az elnök Florentino Pérezén kívül kiemeli az ugyancsak rendkívüli marketingértékkel bíró Cristiano Ronaldo, valamint José Mourinho szerepét is. Ronaldo egyébként a világ jelenleg második legjobban keresõ labdarúgója, alig pár százezerrel lemaradva a párizsban játszó David Beckham évi 44 millió eurós fizetésétõl. A harmadik helyen a Barcelona sztárja, Lionel Messi található valamivel több, mint 40 millió euróval.

Visszatérve a klubok listájához, a legnagyobb ellenfél ilyen téren évek óta a Glazer család által birtokolt Manchester United, nincs ez másként idén sem. A Real Madrid mögött ugyanis ismét a “vörös ördögök” találhatóak, 3,165 milliárdos becsült értékkel. Õket követi a Barcelona és az Arsenal, a top 10-et pedig a Bayern München, az AC Milan, a Chelsea, a Juventus, a Manchester City és a Liverpool egészíti ki.

Az aktuális BL-ellenfél, a Borussia Dortmund a lista második felében, vagyis a tizenharmadik helyen található, olyan klubok társaságában, mint az Inter vagy a Newcastle United.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK