Drenthe: Ha többet játszhattam volna, talán most is Madridban lennék

Royston Drenthe megváltozott. Elege volt mindenbõl, ami a futballhoz kötõdött, azon meditált, szögre akassza-e a stoplist. Nehezére esett visszatérni, de az Alania csapatánál megjött a kedve. Vladikavkaz, ahol a nagynénjeivel él, megadja neki azt a nyugalmat, ami hiányzott neki.

Ismét tündököl Oroszországban. Hogy érzi magát?
Újra élvezem a futballt. Az Alaniában valami új kezdõdött el számomra.

Nagyon rosszul érezte magát?
Nem volt rossz, hiszen a családom és a barátaim ott voltak velem, de tény, hogy gondolkodtam a visszavonuláson.

Elég furcsán hangzik, hogy egy játékos, aki most tölti a 26. életévét, a visszavonuláson gondolkodik. Miért?
A futball nagyon szép, de sok tényezõ van, amik távolról nézve nem láthatóak, de az agyadra mehetnek.

Elkeserítette a szünet?
Nem. Sok csapat érdeklõdött irántam, én voltam az, aki semmit nem akart tudni senkirõl. Az Alania emberei egészen Hollandiáig jöttek, hogy felkeressenek, de õket sem akartam látni. Ennek ellenére azt mondták, hogy nem mehetnek el anélkül, hogy beszéltek volna velem, s öt nap várakozás után (mosolyog) sikerült meggyõzniük.

Sokat kellett fáradoznia azon, hogy újra formába lendüljön?
Igen. Kövér voltam, nem edzettem, és mikor újra sportoltam, mindenem fájt. Közel tíz hónapig nem játszottam! Keményen kellett tréningeznem, de az edzõ sokat segített. Jól kiosztott engem.

Már a legjobbját tudja nyújtani?
Kevés az a játékos, aki elmondhatja, hogy fizikailag a toppon van. Cristiano és Ramos, akiken egy szem zsír sincs, jó példák erre. De vannak jó futballisták, akiken van két-három kiló felesleg. Én jól érzem magam. Nyolc kilós túlsúllyal érkeztem ide, most 73 vagyok, és nem is akarok többet leadni, veszítenék az erõmbõl.

Valery Gazzaev amellett, hogy az edzõje, az elnöke is. Hogyan boldogulnak?
Ez egy érdekes helyzet, sosem történt még ilyen velem. Az edzõ egy gyõztes alkat, ahogy én is, és sokat vár tõlem, hiszen egyike vagyok a veteránoknak. Azt kell mondjam, ha õ nincs, nem lennék olyan állapotban, amilyenben vagyok. Mióta megérkeztem, állandó játékos vagyok. Nem hittem volna, hogy még egyszer érezhetem magam ennyire jól!

Az önbizalmát visszahozta a mesterhármas, amit múlt hétfõn szerzett a Mordovia ellen.
Igen, karrierem elsõ mesterhármasa. A pályán még nem ájultam el attól, hogy gólt szereztem, aztán otthon hirtelen megváltozott a dolog, és annyit mondtam: Pff…három gól! Egy olyan játékosnak, mint én, ez nagyon szép, nem lehetünk mind Cristianók vagy Messik (nevet).

Hazavitte a labdát?
Nem, de biztos vagyok benne, hogy CR7 sem viszi haza az összes labdát (nevet). Remélhetõleg sikerül még mesterhármast lõnöm, de a fontos az, hogy megmeneküljünk.

Egy 19 meccses nyeretlenségi sorozatnak lett vége. A túlélés nyolc pontra van, az elõrébb lépés négyre. Lesz csoda?
Öt fordulóval ezelõtt érkeztem, de biztos vagyok abban, hogy megmenekülünk. Keményen dolgozunk, minden meccs elõtt két nappal már csak a mérkõzésre összpontosítunk, és több összecsapásunk is lesz a konkrét ellenfeleinkkel.

Még a 2007-es U21-es EB Drenthéjét is láthatjuk?
Mindent megtennék azért, hogy újra az a srác legyek. A tehetségem megvan, és minden, ami a pályafutásom során történt, az én döntéseimnek köszönhetõ. Így az egyetlen ember, aki változtatni tud valamin, én vagyok.

Sokat változott?
Igen, pont ezért nem volt jó érzés, mikor a minap egy képet láttam magamról, ahogy egy Ferrariban ülök, egy évvel ezelõtt. Az Evertonban jól játszottam, de hiányzott belõlem a megfelelõ hozzáállás. Fejben máshol jártam, nem törõdtem semmivel. Mostanra visszajött a kedvem, és csak a pályával foglalkozom.

Mi hiányzott Madridban?
Mikor megérkeztem, nem voltam formában. Pellegrinivel azonban a legmagasabb szintre jutottam. Tudom, hogy nehéz volt választani közülünk, de ha több lehetõségem lett volna, talán még most is ott játszanék.

Folytatja a Madriddal?
A Madrid mindig is a szívemben marad. A világ legjobb klubja. Néztem õket, ahogy játszanak, és azt gondoltam: Én velük játszom! Kevés olyan focista van, aki elmondhatja magáról, hogy együtt öltözött Raúllal, Cannavaróval, Xabival… Sosem felejtem el a 2007/08-as bajnokság megnyerését, és a gólokat a Sevilla, a Milan ellen.

Zavarták az emberek kritikái?
Nem. A Madrid szurkolói nagy igényûek minden játékossal szemben, nem csak velem.

Mit gondol, ebben a szezonban eljön a várva várt Tízedik?
Természetesen igen. Ez nagyon egyszerû: a Madrid mindig favorit.

Meglepte az, hogy Casillas csere lett?
Nem akarom beleártani magam, mert nem látom belülrõl, nem tudom, mi történik. Mindenesetre nehéz elfogadni, hogy Iker nem kezdõ.

Forrás: Marca
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK