Cristiano Ronaldo: Mindörökké madridista

Ma délután sokmillió madridista álma vált valóra: Cristiano Ronaldo 2018-ig a Real Madrid játékosa marad, és jó eséllyel a madridi csapatban fejezi be profi pályafutását. A spanyol sajtó számára állandó témát szolgáltató kérdés már bõ egy hónappal ezelõtt eldõlt (a Marca augusztus 5-én jelentette be a megállapodást), a hivatalos megerõsítésre azonban máig kellett várni. Az átigazolási szezon lezárulta, a Villarreal ellen elveszített két pont feledtetése és a jövõ hétvégi éves rendes közgyûlés hangulatának megalapozása tökéletes alkalmat biztosított az egész világot bejáró ünnepséghez.

Tekintsük át idõrendben a nagy nap eseményeit.

09:50 – Hivatalos bejelentés
Hivatalos közlemény: “Ma, szeptember 15-én, vasárnap, 13:45-kor a Santiago Bernabéu-stadion dísztermében kerül megrendezésre Cristiano Ronaldo szerzõdéshosszabbítási ceremóniája. A sajtótájékoztatón részt vesz a Real Madrid elnöke, Florentino Pérez és a játékos.”

13:45 – A szerzõdés aláírása
Cristiano Ronaldo a Santiago Bernabéu-stadion Igazgatótanácsi Termében aláírta a szerzõdéshosszabbításáról szóló szerzõdést. Az eseményen Cristiano Ronaldo mellett részt vett Florentino Pérez, a Real Madrid elnöke, az igazgatótanács tagjai, valamint Jorge Mendes, a játékos képviselõje. A portugál csatár, aki az elkövetkezendõ öt évre kötelezte el magát, a Cibeles térrõl készült replikát kapott ajándékba, majd a szerzõdés aláírását követõen a Bajnokok Ligája-trófeák elõtt fényképezkedett.

14:00 – Florentino Pérez köszöntõje

Jó napot kívánok mindenkinek!
Jó napot kívánok, Cristiano!

Nagy nap a mai a klub számára. Ma valósággá válik minden madridista álma. Cristiano Ronaldo az elkövetkezendõ öt évben a Real Madrid játékosa marad. Ma azért gyûltünk össze, hogy személyesen jelentsük be azt, amit a világon minden szurkoló kért és követelt az elmúlt hónapokban, a szerzõdéshosszabbítását.

Négy évvel ezelõtt úgy telt meg ez a stadion, hogy nem volt mérkõzés. Azon a délutánon azért érkeztek a szurkolóink a lelátókra, hogy csodálatos fogadtatásban részesítsenek egy új játékost. A Santiago Bernabéu-stadion soha senkit nem köszöntött ehhez fogható módon. Azon a napon Cristiano Ronaldo lenyûgözte a közönséget. Attól a naptól kezdve egészen máig Cristiano bizonyította maximális odaadását, határtalan profizmusát, folyamatos áldozatvállalását, saját magával szembeni magas elvárásait és mérhetetlen tehetségét, ami meghódította minden madridista szívét.

Mindennek kiváló példája a rendkívüli gólerõssége. A számok egyszerûen lenyûgözõek. Cristiano Ronaldo 203 mérkõzést játszott a Real Madrid színeiben, és ezeken 204 találatot szerzett. Nincs példa ilyen kiváló eredményekre. De Cristiano – akárcsak a Real Madrid – mindig többet szeretne. Cristiano – akárcsak a Real Madrid – mindig készen áll új kihívásokkal szembesülni. Éppen ezért Cristiano – akárcsak a Real Madrid – sosem elégszik meg az elért sikerekkel.

Hiszen, Cristiano, számos gól, siker és kupagyõzelem áll még elõtted ebben a mezben, hogy még szebbé tedd a Real Madrid legendáját. Santiago Bernabéu megtanította nekünk, hogy ebben a csapatban mindig a legjobbaknak kell szerepelniük. Ez az egyik vezérfonalunk, és Cristianóval valóban mienk a legjobb játékos.

Mindig elmondom, hogy nekünk – akiket az a megtiszteltetés ért, hogy láthattuk játszani Alfredo Di Stefanót – Cristiano ennek a kivételes dinasztiának a folytatását jelenti, azokét, akik képesek történelmet írni. Azt gondolom, hogy a mai nap egy kiváló alkalom arra, hogy megosszak egy rövid anekdotát. Nemrég tanúja voltam egy beszélgetésnek Alfredo Di Stéfano és Cristiano között, és tiszteletbeli elnökünk nagy büszkeséggel mondta Cristianónak: „Cristiano, úgy lövöd a szabadrúgásokat, mint ahogyan én lõttem.”

A történelem legnagyobb klubját olyan játékosok építik, mint Cristiano, akik nem ismerik a lemondást, akik nem hisznek a határokban. Cristiano a szurkolók nagy kedvence, mert pontosan tudják, hogy képes arra, hogy az álmaikat valóra váltsa.

A mai egy dicsõ nap a Real Madrid és minden szurkolója számára, mert a világ legjobb játékosa immáron biztosan tudja, hogy ez a klub lesz mindörökké az otthona, hogy ez a szurkolótábor fogja a legtöbbet várni tõle – de a legjobban szeretni is.

És ma, mint a Real Madrid elnöke, elmondhatatlanul büszke vagyok arra, hogy itt lehetek, és bejelenthetem, hogy Cristiano most és mindörökké madridista lesz.

Gratulálok, Cristiano.
Minden megjelentnek köszönöm a részvételt.”

14:10 – Cristiano Ronaldo köszöntõje és sajtóinterjúja

“Remélem, itt fejezhetem be a pályafutásomat. Számomra ez egy nagyon különleges nap, kiváltság, hogy azon a helyen folytathatom a munkát, melytõl már annyi mindent kaptam. Boldoggá tesz a megállapodás, amit kötöttünk, úgy érzem magam, mint az elsõ napon, mikor ide kerültem. Folytatom a munkát és kész vagyok áldozatokat hozni azért, hogy ennek a klubnak a legjobbat nyújthassam. Nagyon hálás vagyok az elnöknek és a Real Madrid szurkolóinak azért, hogy minden meccsen mögöttem állnak. Miattuk folytatom.”

Mikor a megállapodásig vezetõ útról kérdezték, a támadó igen világos választ adott: “Már a szezon végén megszületett a megállapodás, ami már véglegesnek számít, hiszen aláírtuk a papírokat. Mindketten szavunkat adtuk, ez olyasmi, amit az elnök és én is nagyon szerettünk volna. Miatta és a szurkolók miatt is, akikkel nagyon jó a kapcsolatom, végre lezárulhatott az ügy. Nem volt hosszú folyamat. Büszke vagyok rá, hogy négy évet itt tölthettem, és elégedett vagyok a szerzõdésem megújításával, hiszen ez a klub a legnagyobb.”

Arra vonatkozóan, hogy a szurkolótábor szeretete meghatározó volt-e a döntésben, a következõt nyilatkozta Ronaldo: “A Bernabéu közönsége egyedülálló. A saját stadionunkban, az utcákon és más pályákon is, ahová játszani megyünk, megmutatják, hogy szeretik azt, ahogyan játszom, és amilyen ember vagyok. Ez a legfontosabb, kulcsjelentõségû volt számomra, hiszen érzem, hogy a társaim, a rajongók, a vezetõség és az elnök is mögöttem állnak. Nem tudom, hogy 33 évesen befejezem-e a pályafutásomat. Csupán élvezni szeretném az ittlétet, elégedetté tenni a szurkolókat, miattuk akarom kihozni a játékból a maximumot.”

A Tízedik mint célkitûzés is szóba került, éppúgy, mint a csapat csúcs- és mélypontjai ezen a nyáron: “Nincs új a Nap alatt. Vannak érkezõk és távozók. Ez normális dolog ennél a klubnál. Vannak döntések, melyeket tiszteletben kell tartani. Van saját véleményünk, de ez a játékosok között marad. Tisztelni kell az elnököt, aki mindig is a legjobb játékosok leigazolására törekszik. Azért dolgozunk, hogy címeket nyerjünk, és arról álmodom, hogy elõbb vagy utóbb eljön a Tízedik is. Bárcsak most történne meg!”

Ronaldónak jó esélye van arra, hogy a klub történetének legeredményesebb játékosa legyen, és talán pályafutása legerõsebb kerete lehet az, ami most alakulóban van Madridban: “A rekordok azért vannak, hogy megdöntsék õket. Nem ez az elsõdleges számomra, és nem szabad csupán ezekre a célokra összpontosítani. A fontos az, hogy címeket nyerjünk, ezután jöhetnek az egyéni elismerések. A fõ az, hogy csapatként nyerjünk és játsszunk. Majd a szezon végére kiderül, milyen erõs a keret. Ha fontos dolgokat nyerünk, akkor tényleg ez a legjobb keret, amiben valaha megfordultam. Ezért dolgozunk. Óriási játékosaink vannak, de ezzel nem azt akarom mondani, hogy mindent meg fogunk nyerni. Sokat segít ez is, de a csapat gyõzelméhez sok munka és alázat kell.”

Arra, hogy hogyan értékelné az elmúlt négy évet, amit a klubnál töltött, a következõt válaszolta: “Jó évek voltak. Ha nem lettek volna azok, nem hosszabbítok. Mindig tudsz javulni, tanulni. Nem szabok magamnak határokat, a következõ években a lehetõ legtöbb gólra hajtok és arra, hogy a társaimat címekhez juttassam. A célom mindig az, hogy a legjobbat nyújtsam, és hogy segítsem a klubot a kitûzött célok elérésében. Minden lehetséges címet meg akarok nyerni, mint minden évben. Mindig is a maximumot akarom majd nyújtani.”

Kissé élesen válaszolt a fizetését firtató kérdésre, azaz hogy õ keresi-e a legtöbbet a futballisták között: “Nem ez a legfontosabb dolog. Vannak a pénznél lényegesebb dolgok az életben. Fontosak az anyagiak, de nem ez az elsõdleges. A jövõre vonatkozó elképzelések döntöttek, hogy a világ legjobb klubjában játszhassak. Az elnök mindig a legjobb játékosokat akarja leigazolni, ez a klub címekre hajt, úgy érzem, így ezeknek a terveknek a részese lehetek. Nagyon jól érzem magam itt. Most ez az otthonom. Úgy döntöttem, itt maradok, talán egészen a visszavonulásomig.”

Érdeklõdtek arról is, hogy megfordult-e valaha a fejében a távozás gondolata: “Sosem fordult elõ, mert nagyon jól érzem itt magam. Nagyon jól bánnak velem az emberek, és nekem ez a leglényegesebb. Mindennek jó vége lett, és ez elégedettséggel tölt el. Azt akartam, hogy a világ legjobb klubjában maradhassak. Ha elhagyod a Madridot, nem sok helyre mehetsz. Most a csapatok legjobbjában vagyok.”

Jelenlegi hangulatáról, illetve egy tavalyi nyilatkozatáról is kérdezték, mely során boldogtalanságra panaszkodott (a Granada elleni meccset követõen): “Mindannyiunknak vannak jó és rossz napjai. Azon a napon szomorú voltam, de ez természetes és emberi dolog. Nem szabadott volna ezt mondanom, de nem vagyok tökéletes. Követek el hibákat, de ez már egy lejárt lemez. Most jól érzem magam, tele vagyok álmokkal, és még sok évig szeretnék ebben a klubban maradni. A Real Madrid családjához fogok tartozni a következõ öt évben.”

Arra a kérdésre, hogy miért hagyta ki az UEFA gáláját, egyértelmû választ adott: “Nekem a Real Madrid sokkal fontosabb, mint az egyéni elismerések. Az edzõmmel arra a döntésre jutottunk, hogy a játék La Coruñában fontos része az elõszezonomnak.”

15:15 – Ünnepi ebéd
A szerzõdéshosszabbítási aktust és a sajtótájékoztatót követõen Cristiano Ronaldo Florentino Pérezzel, José Ángel Sánchezzel, Emilio Butragueñóval és Jorge Mendessel a Puerta 57 étteremben egy ebéddel ünnepelte meg a bejelentést.

Forrás: realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK