Egytõl egyig: Barcelona – Real Madrid

Carlo Ancelotti meglehetõsen védekezõ szellemben küldte csapatát pályára a Barcelona ellen, amelynek voltak hátulütõi az elsõ félidõt tekintve. A második játékrészben a csapat játéka feljavult, voltak helyzetei a Real Madridnak, azonban ez is kevésnek bizonyult, és végül a Barcelona 2-1-es gyõzelmet aratott hazai pályán. Megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a játékosok teljesítményét, néhány statisztikai adattal kiegészítve. Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (7,5)
Bár Ancelotti nagyon védekezõ taktikával készült a Barcelona ellen, azt gyorsan le kell szögeznünk, hogy nem volt olyan eleme a játéknak (a labdabirtokláson kívül), amelyben a Barcelona a királyiak fölé nõtt volna. Az elsõ félidõben nem mûködött igazán a gépezet, de a szünet után a fiúk képesek voltak felpörögni, valamint Ancelotti is jól nyúlt bele a mérkõzésbe. A második játékrész egyértelmûen a Real Madridé, ráadásul a játékvezetõ két büntetõtõl is megfosztotta a csapatot, és Fortuna sem állt Ancelotti fiai mellé, így összességében egyáltalán nincs okunk szégyenkezni. Idõre van még szükség, hogy igazán jól mûködjön együtt a csapat, de ami késik, nem múlik.

Barcelona (7,5)
Sikerült ugyan begyûjteniük a három pontot hazai pályán, de a Real Madrid ellen mutatott játékuk bizakodásra adhat okot. Nem volt annyira meggyõzõ a katalánok játéka, mint az elmúlt néhány idényben, sõt. Az elsõ góljukat a szerencsének is köszönhetik, a másodikban pedig López is benne volt. Ettõl függetlenül, a támadásaik után jól zártak vissza védekezni, igyekezték lezárni a területeket a Real Madrid villámgyors támadói elõtt, amivel sikeresen semlegesítették a Ronaldo-Di María párost. Minden esetre azt kívánjuk, ettõl jobb mérkõzést soha ne játszanak ellenünk.

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Daniel Carvajal (8)
A fiatal spanyol jobbhátvéd fáradhatatlanul robotolta végig az egész mérkõzést, ráadásul védekezésben is kiemelkedõt nyújtott. Rengetegszer blokkolt, valamint hét labdaszerzés is fûzõdik a nevéhez. A góltól eltekintve remekül semlegesítette Neymart, és ha mindez nem lenne elég, 97%-os pontossággal passzolt társaihoz. Jó döntés volt Ancelottitól, hogy nem Arbeloa kezdett a helyén.


 

Diego López (6,5)
Kicsit felemás a teljesítménye a Real Madrid hálóõrének, hiszen az elsõ gólról nem tehetett, volt nagyon fontos védése is, de a második gólban benne volt, hiszen (valamilyen oknál fogva) túlságosan is kint állt, így Alexis (egyébként remek meglátással) át tudta emelni rajta a játékszert. Egyre kellemetlenebb mind Iker, mind pedig López számára az, hogy egyfolytában a hibáikat figyelik, ami egyikkõjüknek sem egészséges.

Raphael Varane (7)
Varane-t is a felemás jelzõvel lehet illetni. Láthattunk tõle kristálytiszta szereléseket, remek becsúszást, de ugyanakkor szokatlanul sok hibával játszott. Érzõdik rajta a fél év szünet, játékba kell még lendülnie. Négy felszabadítás és két labdaszerzés fûzõdik a nevéhez. Biztosak vagyunk benne, hogy ettõl csak jobb mérkõzéseket fog hozni a fiatal francia.

Pepe (7)
A portugál védõ nagyon igyekezett, ennek köszönhetõen nem játszott rossz meccset, ugyanakkor könnyen nehéz helyzetbe hozhatta volna csapatát, amennyiben a játékvezetõ (jogosan) büntetõt ítélt volna Fabregasszal szembeni szabálytalansága után. Ennek ellenére eddig nem lehet panaszunk rá, megbízhatóan játszik.

Marcelo (6,5)

Nem ez volt élete meccse a brazil bal bekknek. Sokszor meggyûlt a baja a Barcelona támadásaival, sokszor jött el a baloldalon Alves vagy Messi, ráadásul a támadásokat sem tudta kellõképp segíteni tegnap este. Ugyan nem volt mérkõzést befolyásoló hibája, de védekezésben, egy ilyen kaliberû csapat ellen többet kell nyújtania.

Sergio Ramos (6,5)
Tõle szokatlan szerepkörben tûnt fel a Nou Campban, hiszen a védelem elõtt, szûrõként játszhatott. A feladatot nem oldotta meg rosszul, viszont korán begyûjtött egy sárgalapot, aminek köszönhetõen Ancelotti az 56. percben lecserélte, a biztonság kedvéért. Ezek ellenére biztosak lehetünk abban, hogy nem fog gyakran feltûnni ezen a poszton.

Luka Modric (7,5)
Carvajal mellett Modric pályázhatott még a csapat legjobbja címre. Rengeteget melózott, nagyon hajtott a horvát középpályás, ráadásul remekül ugratta ki Cristianót a második félidõben (azonban a helyzet kimaradt). Többször is hangsúlyoztuk már, hogy mennyire fontos az õ játéka a csapatnak, ez tegnap este sem volt másképp.

Sami Khedira (5)
Ugyan akaratára, lelkesedésére, és hozzáállására egyáltalán nem lehet panasz, de el kell ismerni, õ bizony kevés a középpályára. A tegnapi mérkõzés is jól mutatja, hogy támadásokban használhatatlan, védekezésben pedig nem nyújt annyit, ami elegendõ lenne a Real Madrid színvonalához. Passzainak is csak 74%-a volt pontos, egy Barcelona ellen ez megengedhetetlen.

Ángel Di María (6)
Ismét nagyon harcos volt a villámléptû argentin, azonban most nem tudott úgy érvényesülni, ahogy az elmúlt néhány mérkõzésen. Sok labdát szórt el, pontatlanul játszott. Passzainak alig több mint fele találta meg a társakat. Ahogy azt a csapatoknál már leírtuk, ebben az is közrejátszott, hogy a Barcelona remekül zárta le elõtte a területet.

Gareth Bale (6,5)
Végre mutatott valamit képességeibõl a walesi, de tudjuk, hogy ettõl sokkal többre képes. Területe ugyan neki sem volt, de volt néhány veszélyes lövése, valamint megcsillogtatta félelmetes sebességét is. Harcosan játszott, viszont õ is nagyon pontatlan volt, 57%-os pontossággal passzolt. Reméljük, hogy képes lesz beváltani a hozzáfûzött reményeket, és látunk majd tõle ettõl sokkal jobb mérkõzéseket.

Cristiano Ronaldo (7)
Nem volt jó mérkõzése a portugálnak, nem hagytak számára sem elegendõ területet, de a mérkõzés végén egy gyönyörû gólpasszt csak sikerült kiosztania Jesének. Majdnem sikerült kiharcolni egy büntetõt Mascheranóval szembe, ám a majdnem sajnos egyenértékû a semmivel. Ha kellett, védekezett, sokat küzdött, ám sajnos most ez is kevés volt.


 

Cserék

Asier Illarramendi (7)
Honfitársát, Ramost váltotta a fiatal spanyol, és szembetûnõ volt, hogy mennyivel stabilabb vele a középpálya. 35 perc jutott neki, ám ezalatt öt labdaszerzés is fûzõdik a nevéhez. Jól helyezkedett és jól mozgott, hozta a szokásos, „egyszerû” játékát. Nagyon hasznos láncszeme lehet a jövõ Real Madridjának.

Karim Benzema (7)
Csereként kapott szerepet a Real Madrid (elsõszámú?) csatára, és végre nem okozott csalódást. Nagyon jó szellemben lépett pályára, látszott, hogy nagyon akar. Ha beakadt volna az a sistergõs lökete…De sajnos nincs ha. Ettõl függetlenül, a rengeteg fekete pont után végre egy piros is kerül Karim neve mellé.

Jesé Rodriguez (7)
Di Maríát váltotta a saját nevelésû támadó, aki elsõ bajnoki gólját a Barcelona ellen szerezhette meg. Remek labdát kapott Ronaldótól, és büszkék lehetünk rá, hogy egy ilyen mérkõzésen, ilyen körülmények között sem remegett meg a lába, és sikerült (Valdes segítségével) megszereznie a szépítõ találatot. Nagy jövõ elõtt áll, csak reméljük, nem herdálja el a Real Madrid.

 

Játékvezetõ

Alberto Undiano Mallenco (1,5)
Bizonyított. Ismét bizonyította azt, hogy a spanyol labdarúgás egyik leggyengébb láncszeme a játékvezetés. A sípmester erénytelenül, sokszor zavarodottan dirigálta a mérkõzést, és három (!), teljesen nyilvánvaló büntetõt mulasztott el megítélni. A hazaiak részérõl Fabregast buktatta Pepe a második játékrészben, miközben a válogatott támadó középpályás a büntetõterületen belül helyezkedett. Ezen kívül néma maradt a sípja az elsõ félidõben elkövetett, kapu elõtti kezezésnél és Mascherano Ronaldóval szembeni buktatásánál is. Kritikán aluli teljesítmény a bajnokság egyik legjobbjának tartott játékvezetõjétõl.
 

Ne felejtsétek el, hogy ezek szubjektív értékelések. Nem értesz egyet az osztályzatokkal? Írd meg a véleményedet a fórum megfelelõ topicjában! (Van, aki már megtette.)
 

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Aki láthatatlanul vált legendává…

Toni Kroos a mai napon bejelentette visszavonulását. Eme szubjektív szösszenet ennek margójára készült, pusztán érzelmi felindulásból. Szubjektivitását ajánlott…