Ancelotti: Nagy bátorságra vallana, ha nem Cristianónak adnák az Aranylabdát

Carlo Ancelotti a Realmadrid TV-nek adott interjút, melyben beszélt a játékosairól, a csapat eddigi szezonjáról, a jövõbeli elképzelésekrõl, célokról. A beszélgetésbõl természetesen nem maradhatott ki az Aranylabda sem, amivel kapcsolatban a tréner elmondta: „Mindenki tudja, hogy Cristiano a legjobb.”

Cristiano Ronaldo: „Nagy bátorságot igényel nem Cristianónak adni az Aranylabdát. Remélem, hogy nyerni fog, mivel megérdemli. Mindenki tudja, hogy õ a legjobb.”

Tizedik: „Meggyõzõdésem, hogy jól fogunk játszani. Versenyképesek leszünk Európában, de nem mondanám, hogy ez a rögeszménk, inkább egy komoly motiváció. Mind tudjuk, hogy a BL megnyerése nem könnyû feladat, mivel nem csak a tehetségrõl szól, hanem fontos, hogy idõben legyen jó formában az ember. Márciusban és áprilisban kell jó formát mutatni. Ha a csapat kihozza magából, ami benne van, a többi már az én problémám. Úgy érzem, hogy itt megvan a gyõzelemhez szükséges tehetség.”

Eddigi tapasztalat a Real Madridnál: „Teljesen más belülrõl megtapasztalni egy ilyen klubot, mint a Real Madrid. Ha benne vagy, máshogy látod, mint külsõ szemlélõként. Tetszik, hogy mindenki azt mondja, a Madrid a legnagyobb presztízsû klub, ami valóban igaz is. A szurkolók nagyon közel állnak a csapathoz.”

Nyomás: „A külsõ nyomás az, ami más. A szurkolók nagyon sokat várnak a játékosoktól, jó focit és kemény munkát akarnak látni. A sajtó is nagy nyomást generál. Számomra ez nem jelent problémát, mindig a napi teendõimre koncentrálok. Néha pedig a kritika motivációként hat.”

A szezon eddigi része:
„Úgy gondolom, hogy nem volt olyan rossz. Tudunk jobbak lenni, ezt megmutattuk az elõzõ meccseken. Ha meglesz az egyensúly, fényesebb jövõ vár ránk. Remek keretünk van motivált játékosokkal. A szurkolók is hajtják a csapatot, egyre jobbak leszünk. Voltak problémáink, változtattunk a játékrendszeren, de a legutóbbi néhány meccs nagyon jó volt.”

Gyermekbetegségek:
„Egy új rendszer bevezetése mindig idõigényes. Ha olyan játékosaid vannak, akik nem bevethetõk, akkor az megbonyolítja a dolgokat. Xabi Alonso az elõszezont kihagyta, Modric pedig nem a számára ideális helyen játszott. Amikor visszatértek, javultunk. Cristiano szeret baloldalon játszani, Bale a jobboldalon. Egy olyan rendszerrõl szól ez, amely jobb fedezéket biztosít, vagyis a csatároktól kevesebb védõmunkát igényel, ez pedig Cristiano és Bale esetében is változásokkal jár.”

Játékrendszerek:
„A kezdetekkor, Sacchival, mindig 4-4-2-t játszottunk. Ammikor elkezdtem edzõként dolgozni, nem tetszett ez a felállás. Amikor a Juventusnál voltam, Zidane-nal, megértettem, hogy át kell játszanom a középpályát, így kezdtem megváltoztatni a rendszert. A Milan filozófiája hasonló a Madridéhoz: csodás futballt kell játszani. A legfontosabb az egyensúly, ha pedig ezt minõségi játékosokkal sikerül megtalálnod, az még jobb. Elõször is azért, mert a játékosok hisznek benne és áldozatot hoznak érte. Fontos, hogy a játékosok jól érezzék magukat a pályán. Ha valamit be akarok vezetni, akkor tudnom kell, hogy hisznek-e benne.”

Erõlködés a gyõzelmekért: „Az a baj, hogy nem volt meg a megfelelõ egyensúly. Ha például a Rayo ellen 3-0-nál ez megvan, a meccsnek vége. Nem adhatsz esélyt a másiknak arra, hogy visszajöjjön a meccsbe. De voltak gondjaink ezzel, nem csak védekezésben, hanem összességében, mivel nem védekeztünk csapatként.”

Xabi Alonso a megoldás? „Nem csak Xabi, hanem az, hogy még egységesebb legyen a csapat, amikor védekezünk. Igaz, hogy nagyon támadószellemû csapatunk van, így nem könnyû megtalálni az egyensúlyt. De meg kell tennünk.”
Letámadás az ellenfél térfelén: „Ezt a legnehezebb megtenni. Olasz vagyok, nagyon jól tudom, hogy minél hátrébb védekezel, annál kevesebb a mögötted lévõ terület. A védõk számára a mögöttük lévõ szabad terület a veszélyes, nem az elõttük lévõ. A célunk az, hogy már az ellenfél oldalán nyomás alatt tartsuk a másik csapatot, nem hagyva idõt nekik a rendezõdésre.”

Rotáció: „Ez szükségszerû. Ezekben a nehéz idõkben, amikor ilyen sok mérkõzést kell játszani, ilyen sokat kell utazni, figyelned kell a játékosokra, hogy elkerüld a sérüléseket. Idén az ilyen esetek Valdebebason kívül történtek. Itt nem volt semmi baj, mivel jó munkát végzünk. A meccsek utáni regenerálódás is jól megy. Nem edzhetsz fáradt játékosokkal, mivel a sérülések így elkerülhetetlenek. A futball változik. Korábban akkor volt jó egy edzés, ha a végére fájtak a lábaid. Manapság már edzel rendesen és megadod a játékosoknak a lehetõséget a regenerálódásra: pihenés, étel, ital, persze nem bor…” (nevet)

Gyõzelmi kényszer:
„Az én dolgom mindig ugyanaz, trófeákat nyerni. Szerencsés vagyok, mivel minden klubnál így kezdtem. Az elsõ csapatomnál, a másodosztályban is az volt a cél, hogy nyerjünk, ezután pedig mindig. De természetesen sosem láttam sehol kilenc európai trófeát, már csak az enyém hiányzik…” (nevet)

Benzema: „Azt gondoltam, hogy nagyon nehéz dolga lesz Franciaországnak, nem hittem, hogy nyerhetnek 3-0-ra. Benzema betalált, ez pedig jó nekünk.”

Munka nagyvárosokban:
„Igen, Madrid közelebb áll az olasz jellemhez, de inkább Rómához lehetne hasonlítani, mint Milánóhoz, mivel utóbbi inkább ipari város, míg Róma történelmi. Más, mint London vagy Párizs. Az emberek is nagyon nyitottak, könnyebb barátokat szerezni és beszélgetni másokkal, mint ezekben a városokban. Madridban még nem tudtam eltévedni, a házamtól Valdebebasig megyek. Szeretem a Madridi éttermeket, most is a stábommal készülök vacsorázni, hogy kipróbáljunk egy különleges sonkát.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK