Taktikai szemmel: Almería – Real Madrid

Ezzel a cikkel igyekszünk azoknak kedveskedni, akik szeretnek mélyebben is elemezni egy találkozót, és megérteni a játéknak egy olyan fontos elemét, mint a taktika. Míg az Egytõl egyig címû rovatunkban az egyéni teljesítményekre koncentráltunk, addig itt igyekszünk a játékosok csapatban betöltött szerepére fókuszálni. A két cikk elolvasásával remélhetõleg teljes képet kap a szurkoló arról, miért alakult úgy a meccs, ahogy.

Mindenki fokozott kíváncsisággal várta a tegnapi találkozót, és nem csak azért, mert a válogatott meccsek miatt szünetelt egy keveset a klubfutball, hanem azért is, mert sokakat elgondolkodtatott, hogy a megsérülõ Khedira hiányában mit kezd majd Ancelotti a középpályával. Szombat este megkaptuk a választ (és itt most nem személyi, sokkal inkább) a szerkezeti kérdésben, hisz láthattuk, hogy a 4-3-3 átalakult amolyan "hamis" 4-2-3-1 rendszerré. Maga a játékfelépítés menete megmaradt, de kissé megváltozott a védekezési szerkezet. Isco játékával pedig (szintén védekezésben) több pozícióváltást is láthattunk a támadás-védekezés váltakozásánál. A remek meccset lehozó fiatal csillag védekezésben kihúzódott a szélre, így támogatta Arbeloát, míg közben Ronaldo behúzódott Benzema mellé/mögé a középsõ zónába, és próbálta folyamatosan akadályozni az ellenfél labdakihozatalát. Mögöttük Illarra és Alonso kevesebb mozgással, de sokkal hatásosabban szûrt, mint amikor (Khedirával a pályán) csak egy hátrébb vont középpályás kapott szerepet (többségében Alonso vagy Illarra). Mai rajzainkkal is ezeket szeretnénk bemutatni, tehát nézzük, hogy festett ez a felállások tekintetében:

Jól megoldott személyi kérdések
Ahogy már említettük, Khedira kiesésével Ancelottinak ki kellett találnia, hogy milyen rendszerben folytassa a csapat, valamint ehhez a rendszerhez kik passzolnak igazán. Szerencsére ezt már egybõl, a tegnapi meccsen sikerült megoldani. A 4-2-3-1 irányába mozdított 4-3-3-ban Isco remekül mozgott, jót tett neki, hogy két labdabiztos és jó passzkészséggel rendelkezõ játékos segítette a középpályáról, így több használható labdát kapott és adott egyaránt, valamint nagyobb területekhez is jutott Benzema mögé beindulva. Ugyan nem állíthatjuk 100%-os bizonyossággal, hogy Ancelotti véglegesen leteszi voksát Isco mellett, sõt valószínû, hogy Modric csak pihenõt kapott, de a spanyol válogatott játékos remek teljesítménnyel hálálta meg az olasz tréner bizalmát. Isco szerepeltetése mellett meg kell jegyezni, hogy az Alonso-Illarra páros is nagyszerûen mûködött, ketten együtt jól zárták a passzsávokat és megfelelõ hátteret biztosítottak védekezésben a támadó játékosok által indított pressinghez. Ennek volt köszönhetõ a hazaiak sok eladott labdája is. Illarra próbálta a tõle megszokott precizitással a lehetõ leggyorsabban továbbítani a játékszert, ehhez Alonso biztosította a kellõ segítséget, így jól mozgatták a csapatot.

Összecsiszolódó vonalak
A középpálya jó játékáról már ejtettünk szót, de összességében is el lehet mondani, hogy az Almería ellen látható volt, hogy megértik egymást az egy vonalban szereplõ játékosok. A támadók közül Benzemát rendre kisegítette a pressingnél Ronaldo, de a gall csatár is jól dolgozott Cristiano keze alá, mikor területeket nyitott neki támadásban. Benzema az eddigieknél lendületesebben és erõszakosabban próbálta elfoglalni, majd tartani az ideális pozíciót, így teret nyitva a portugál elõtt. Egy másik remekül mûködõ vonal volt a jobb oldalon Bale és Carvajal párosa, Bale ugyan támadásban (gólja ellenére) halványabb volt, de védekezésben tökéletesen zárták a szélt Carvajallal, aki pedig a walesi befelé tolt labdáinál rendre jól csatlakozott az akciókhoz és több veszélyes támadásnak is aktív részese volt. Jó volt látni, hogy szinte minden szinten kezdenek összecsiszolódni az "alkatrészek", de valljuk be, már ideje volt.

Elhibázott hazai taktika
A hazaiak mestere azzal próbálkozott, amivel már sokan befürödtek klasszis csapatok ellen – öt védõt küldött kezdõként a pályára. A gyors madridi gól még a vártnál is hamarabb borította fel a vendéglátók elképzeléseit, de ezt követõen sem tudtak váltani, az elképzelés és az igazán nagy lehetõségek sora is hiányzott az Almería részérõl. Esetleges volt a helyzetek kialakítása, és csak akkor tudtak veszélyesebb szituációkat kidolgozni, mikor a vendégek kicsit visszavettek a sebességbõl és intenzitásból. Nem volt olyan játékos a piros-fehérek középpályáján, aki a szerzett labdákat gyorsan és pontosan továbbíthatta volna a támadók irányába, de olyan támadót sem láthattunk, aki egy-egy kontra alkalmával komolyabb feladat elé állította volna Diego Lópezt.

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK