Egytõl egyig: Barcelona – Real Madrid

A Real Madrid csapata 2-1 arányban legyõzte a Barcelonát a Mestallában, így 19. alkalommal diadalmaskodott a Király-kupában. Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján, egy tizes skálán értékelni a játékosok és a csapatok teljesítményét. Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (9)
Egy szó jut eszembe ebben a pillanatban: boldogság. Igaz, hogy ez a boldogság határtalan jelenleg. Remek meccset hoztak le Ancelotti fiai, akik taktikailag teljesen felülkerekedtek ellenfelükön. Ennyire szervezetten rég játszott már a csapat, mint tegnap este. Nagyon okosan tervezte meg a Real Madrid olasz mestere a taktikát, hiszen sikerült kihúzni a mostanában amúgy sem túl acélos Barcelona méregfogait. A védelem remekül mûködött, egy-két megingás kivételéve. A középpálya tud ennél többet is, fõleg Modricra gondolok, de most belefért az, hogy nem villogott annyit, mint tõle megszokhattuk. Alonso eladott labdái is belefértek. Ami a támadósort illeti, Bale és Di María sebességébõl rengeteget profitált a csapat, de Benzema érdemei sem elhanyagolhatók, azonban errõl majd késõbb. Egy szó, mint száz, megérdemeltük. Nagy szükség volt már erre. Egy biztos, idén már nem maradunk trófea nélkül, azonban nagyon bízom benne, hogy ez a siker kellõ erõt ad a srácoknak, és csapatként, ha nehezen is, de sikerül majd bejutni a Bajnokok Ligája fináléjába. Várom a folytatást, és gratulálok a CSAPATNAK. Igen, nagybetûvel. Hiszen tegnap ez volt a siker titka.

Barcelona (4)
Ez már réges-rég nem az a Barcelona, amit az elmúlt szezonokban láthattunk. A játékosok talán jól laktak, talán kiégtek, nem tudom, de tény, hogy kellõen nem tudtak felpörögni a tegnapi mérkõzésre sem. Hiába tartották sokkal többet a labdát, ez igazából az esetek többségében csak meddõ mezõnyfölényhez vezetett. A védelmük egyáltalán nem mûködött jól, érezhetõ volt a kulcsemberek hiánya, azonban a Real Madrid érdemeibõl ez semmit sem von le. Úgy gondolom, hogy a katalánoknál lezárult egy korszak. Most már egészen biztos. Lélektanilag igen nagy hátrányba kerültek az elmúlt egy hétben, olyan mélyre, ahonnan idõbe telik újra visszajönni.

Játékosok

A mérkõzés legjobbja – Gareth Bale (9)
Az egész mérkõzést nézve jól játszott, nagy lendülettel. Számos jó megmozdulása volt, a legemlékezetesebb természetesen a hatalmas gólja. Megmondom õszintén, ehhez hasonló gólt én még nem láttam. Az elmúlt napokban épp azt ecseteltem néhány ismerõsömnek, hogy milyen jó lenne, ha Bale most venné hátára a csapatot. Hát megtette. Megszerezte nekünk a kupát. Arra, amit õ csinált a gól elõtt, csak nagyon kevesen lennének képesek. A gyõztes találaton kívül egyébként kiosztott három kulcspasszt is. Úgy érzem, hogy most szakadt nála át a gát. Úgy kellett neki egy gyõztes gól egy ilyen fontos mérkõzésen, mint egy falat kenyér. Véleményem szerint innentõl fogjuk majd az igazi Bale-t látni.

Iker Casillas (7)
Ha visszagondolok arra, ahogy magasba emelte a kupát, most is libabõrös leszek. Semmi bajom Lópezzel, nagyon jó kapus, tényleg. De mégis Ikerrel vertük meg idén a Barcelonát. Vele vertük meg a kupában oda-vissza az Atléticót, amit a bajnokság egyik mérkõzésén sem sikerült véghezvinni. Úgy tette a dolgát, hogy mindössze egy kapott góllal fejezte be a sorozatot a Real Madrid. Nyilván, nem csak az õ érdeme, de mégis minden más, ha õ áll a kapuban. A védelem is másképp mûködik. Az õ jelenléte sokat számít. A kapott gólról egyébként nem tehetett, a fejes jó helyre ment, szép íve volt a labdának, hiába nyújtózkodott a kapitány. A játékkal egyébként jól élt együtt, viszont túl sok védeni valója nem volt. Reméljük, a Tizediket is felemelheti még idén.

Daniel Carvajal (7,5)
Rengeteget dolgozott. Nem véletlen, hiszen Iniesta volt az embere. A gyenge bajnoki mérkõzés után most felszívta magát, aminek meg is lett az eredménye. Hét alkalommal szerelt és hétszer tisztázott a kapu elõtt, emellett az esetek többségében remekül semlegesítette Iniestát. Jó meccs a saját nevelésû játékos neve mellett, aki ha így folytatja, utazni fog Brazíliába a nyáron.

Pepe (8)
Ismét hatalmasat küzdött azért, hogy megállítsa a Barcelona támadásait, a legtöbb esetben pedig sikerült is neki. Hozta azt a formát, amit az egész szezonban láthattunk tõle, azonban egy dorgálás jár neki, hiszen a Barca gólja elõtt csúnyán elszámolta magát, aminek következtében Bartra kapura fejelhette a játékszert. Ettõl függetlenül remek mutatókkal bír (ismét), hétszer szerelt és kilenc alkalommal szabadított fel a kapu elõtt. Remélem, kitart a formája az idény végéig, nagy szükség lesz rá egy hét múlva is.

Sergio Ramos (8)
Õ is kiváló meccset hozott. Neki és Pepének nagy érdemei vannak a hátsó alakzat tegnap mutatott szervezettségében. Ráadásul külön megsüvegelendõ, hogy ezúttal lehozta lap nélkül (!) a mérkõzést. Három szerelést és hat felszabadítást mutatott be egyébként, valamint remekül szervezte a csapat védekezését. Örülök neki, hogy egy jó ideje a jobbik arcát mutatja. Ugyanazt tudom csak mondani, mint kollégája esetében, hatalmas szükség lesz rá az elkövetkezendõ hetekben.

Fábio Coentrao (8)
Bár támadásban még mindig nem az igazi, védekezésben ezúttal is odatette magát, ráadásul jó volt látni, hogy Iscóval milyen jól megértik egymást. A portugál bekk nyolcszor szerelte Messiéket és háromszor szabadított fel a saját térfelén, amivel jócskán kivette részét a védelem munkájából. Azt sem szabad elfelejteni, hogy gólpasszt adott Bale-nek, hiszen a walesi szélsõ az õ labdájából kezdett neki a 60 méteres sprintnek. Jól helyettesítette tehát Marcelót, nem okozott csalódást.

Xabi Alonso (7)
Féltem az õ játékától, hiszen kissé megkopott már, azonban szerencsére nem okozott csalódást. Néha volt egy-két hajmeresztõ megoldása, de nem lett gond belõlük. A védekezésbe igyekezett besegíteni (itt jött ki leginkább a sebességbeli hiányossága, aminek következtében sárga lapot is kapott), hat alkalommal is szerelt a középpályán. Passzainak 87%-a pontos volt, ráadásul feljegyezhettünk tõle egy kapura lövést is, amire emberemlékezet óta nem volt már példa. Remélem, hogy a Bayern ellen sem õ lesz a visszahúzó erõ (és azt is, hogy egyáltalán nem lesz ilyen).

Luka Modric (7)
Brusztolt keményen, és volt néhány szép megmozdulása, azonban nem ugyanazt a Modricot láthattuk, akit a szezon eddigi részében. Egy fokkal haloványabban játszott. Ettõl függetlenül õ adta a legtöbb passzt a Real Madridból, és átadásainak 90%-a pontosan célba is ért. A védekezésbõl õ is kivette részét, több alkalommal szerelt és tisztázott. A támadásokkal rendre felért, kiosztott egy kulcspasszt, valamint lõtt egy kapufát is. Hiába nem hozta a tõle telhetõ legjobbat, a dicséretet így is megérdemli.

Isco (8,5)
Számomra a legnagyobb pozitív meglepetése a tegnapi meccsnek. Remekül játszott. Óriásit küzdött. Ami a legfontosabb: kivette a részét a védekezésbõl, pedig mindig azért kritizálják, mert „nem tud védekezni”. Ahogy Bale esetében, úgy szerintem nála is igaz, hogy tegnap átszakadt egy gát. Lassan hozzászokik ahhoz a szerepkörhöz, amit Ancelotti szán neki. Nem lesz vele gond, én bízom benne. Az elõbbi állításaimra némi bizonyíték: Isco négy (!) kulcspasszal szolgálta ki a társait, 92%-os pontossággal passzolt és 11 (!) labdát szerzett. Remek teljesítmény, nagyon örültem neki.

Ángel Di María (8)
Õ is fõszereplõ volt tegnap este. Hihetetlen, hogy mennyit futott. Szinte minden akciónak aktív résztvevõje volt, de mindig visszaért az ellenfél támadásaival is. Három kulcspasszal szolgálta ki a társakat, tehát a nagyobb arányú gyõzelem nem feltétlen rajta múlt. Hatalmas szerepe van a csapat játékában, a legnagyobb õrültség lenne õt eladni a nyáron. Nem érdekel, milyen üzletbe vonnák be (ha igaz egyáltalán…), õt itt kell tartani.

Karim Benzema (7)
Gólpassz és három kulcspassz, nagyjából ennyit lehet elmondani róla, ezen megmozdulásokon kívül nem sokszor hallhattuk a nevét, azonban ezzel is rengeteget tett hozzá a gyõzelemhez. Az a passz, amivel kiugratta Di Maríát… Ezúttal megbocsátom neki az elpuskázott lehetõségeket, azonban a helyzetkihasználáson még mindig van mit javítani.

A cserejátékosok értékelését ezúttal feleslegesnek tartom, hiszen Ancelotti a 86. percben cserélt elõször, Illarramendi, Casemiro és Varane szinte labdába sem értek.

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Aki láthatatlanul vált legendává…

Toni Kroos a mai napon bejelentette visszavonulását. Eme szubjektív szösszenet ennek margójára készült, pusztán érzelmi felindulásból. Szubjektivitását ajánlott…