Szemtõl szemben: Real Madrid – Bayern München

Folytatódik interjúsorozatunk, melynek lényege, hogy egy-egy nagyobb jelentõségû összecsapás vagy párharc elõtt megkérdezzük a rivális csapatok szurkolóit, miként vélekednek a közelgõ mérkõzésekrõl, hogy látják csapatuk közelmúltját és közeljövõjét. A Real Madrid szurkolókat ezúttal Sarlós Márton, oldalunk egyik alapítója és a Vasas SC nõi röplabda szakosztályának technikai vezetõje képviseli, míg a Bayern München drukkerei közül ezúttal Lugosi Márk, korábbi PFLA-játékos, a Haladás VSE NB1-es futsal csapatának kapusa, illetve a SZOESE nõi futsal csapatának kapusedzõje válaszolt a kérdéseinkre.

Mielõtt belekezdenénk, ismerkedjünk meg veletek is egy kicsit. Mióta szurkoltok kedvenc csapatotoknak? Hogyan kezdõdött a rajongás?
Sarlós Márton:
A 2001/2002-es, Bajnokok Ligája gyõzelemmel végzõdõ szezon volt az elsõ, melyet már tudatosan végigkövettem. A rajongás Roberto Carlosnak köszönhetõ, akit a brazil válogatottban szúrtam ki magamnak, és hamar az elsõ számú kedvencemmé vált. Innentõl kezdve már csak egy lépés volt, hogy a klubcsapatának a meccseit is elkezdjem nézni, ami történetesen épp a Real Madrid volt. Ekkor kezdõdött a szerelem, a labdarúgást tekintve azóta számomra csak a blancók körül forog a világ.

Lugosi Márk: 2001 óta vagyok Bayern-szurkoló, akkor láttam a csapatot elõször játszani. A kapuban Oli Kahn állt, aki azóta is a kedvenc kapusom, a csapat játéka pedig nagyon megtetszett.

Mit csináltok egy átlagos meccsnapon? Van esetleg egy jól bevált módszeretek, szokásotok, amit alkalmaztok a mérkõzések elõtt?
S.M.: Nincs semmiféle rituálém, bár gyerekként minden meccset Roberto Carlos vagy Ronaldo mezében, lila Real Madrid sállal a nyakamban néztem végig. Azóta ezt a szokást már elhagytam, de a mérkõzéseket természetesen most sem hagyom ki. Amikor idõm engedi, el szoktam járni a Sugár Bowling & Pubba szervezett, kiváló hangulatú közös meccsnézésekre, ahol több szerkesztõtársammal és klubtaggal együtt szorítunk a csapat sikeréért.

L.M.: Nem szoktam külön készülni egy meccsre, ami még belefér ebbe a kategóriába, az talán egy kis sör meg szotyi.

Volt szerencsétek már élõben megtekinteni kedvenc csapatotok mérkõzéseit?
S.M.:
Szerencsére több alkalommal is. Kétszer jártam az irdningi edzõtáborban, ahol felkészülési meccset is játszott a csapat, ott voltam a Linz elleni meccsen, jártam az Allianz Arénában is a Bayern München elleni barátságos meccs alkalmával, valamint természetesen a magyar ligaválogatott elleni találkozót is a helyszínen tekintettem meg. Két évvel ezelõtt a Dinamo Zagreb elleni meccsre is elutaztunk, a találkozó után pedig személyesen is találkoztunk, fotózkodtunk Florentino Pérezzel, aki kimondottan barátságos volt. A legnagyobb élmény azonban a fájó végeredmény ellenére is a tavalyi Bajnokok Ligája elõdöntõ odavágója, Dortmundban. Félelmetes atmoszférával rendelkezik a Signal Iduna Park, rengeteg a fanatikus szurkoló.

L.M.: Sajnos még élõben soha nem láttam Bayern-meccset, de a 2012-es döntõt Münchenben néztem egy sörkertben. Errõl az estérõl nincsenek jó emlékeim. (nevet)

A Real Madrid meglehetõsen nagy szurkolótáborral rendelkezik Magyarországon, sõt a magyar madridistáknak van hivatalos szurkolói klubja is hazánkban. De ugyanez elmondható a Bayernrõl is. Ti is tagjai vagytok saját csapatotok szurkolói egyesületének? Mi a véleményetek az effajta kezdeményezésekrõl?
S.M.:
A kezdetektõl fogva tagja vagyok a Peña Madridista Húngara szurkolói egyesületnek, sõt anno az alapításában is részt vettem, támogattam. Ezt figyelembe véve a második kérdésre azt hiszem, válaszolnom sem kell. (nevet)

L.M.: Igen, én is tagja vagyok az FC Bayern Hungary Fanklubnak, velük voltam a már említett döntõ alkalmával Münchenben. Jó dolognak tartom ezeket a kezdeményezéseket, mivel a közös utazások vagy meccsnézések kicsit közelebb hozzák egymáshoz a szurkolókat.

Térjünk is át a klubokra. Milyennek értékelitek csapatotok idei szezonját?
S.M.:
Jót tett a csapatnak Carlo Ancelotti érkezése. Sokkal élvezhetõbb a csapat játéka, mint a Mourinho-korszak alatt, valamint személy szerint örülök, hogy végre nyugalom veszi körül a klubot. Egyelõre „jó” jelzõvel illetném a csapat szezonját, de sok múlik a bajnokság végkimenetelén, valamint a Bayern München elleni Bajnokok Ligája párharcon. Egyértelmû kudarc lenne zsinórban negyedszerre is elbukni a döntõ kapujában, igaz a Bayern a lehetõ legkeményebb ellenfél. A spanyol bajnokság már az Atlético kezében van, és véleményem szerint sajnos nem fognak már hibázni. Csapatunk a tizenkét megszerezhetõ pontból mindössze egyet gyûjtött be a Barca és az Atleti elleni meccseken, ennek fényében nem meglepõ, hogy nem a mieink vannak az élen… A Király-kupa-gyõzelemnek természetesen nagyon örültem, különösen azért, mert a Barcelonát sikerült legyõzni a döntõben.

L.M.: A tavalyi tökéletes év után kicsit féltem, hogy nem leszünk annyira éhesek a sikerre, de szerencsére a szezon elején látott nehézségek ellenére egyre jobban játszunk és kíváncsian várom a hátralévõ mérkõzéseket.

Amennyiben követitek, hogyan értékelitek az ellenfél szezonját?
S.M.:
A Bayern München gyakorlatilag nevetségessé tette a Bundesligát, hihetetlenül könnyen lettek bajnokok, ami jól mutatja a csapat erejét. Guardiola érkezésével kevésbé látványos már a németek játéka, mindenki Pepje Münchenben is a szokásos Barca-sémát alkalmazza. Amennyiben a Bayern Münchennek szurkolnék, biztos nem örülnék Guardiola focijának, de szerencsére ez nem az én problémám. Mindettõl függetlenül pokolian erõs csapat az ellenfelünk, véleményem szerint Európa legjobbjai, nagyon nehéz lesz az a bizonyos, hõn áhított döntõbe jutás…

L.M.: Csak annyira követem, hogy megnézem az eredményeket.

Elõzetesen mely csapatokat tartottátok az idei BL favoritjának, és most, a legjobb négy között – véleményetek szerint – kinek van a legnagyobb esélye magasba emelni a serleget?
S.M.:
A Bayern Münchent, és továbbra is úgy gondolom, hogy õk az idei kiírás elsõ számú esélyesei. Persze nagyon bízom benne, hogy tévedek, és Casillas emelheti majd magasba a kupát.

L.M.: Elõzetesen a Barcát, a Realt, a Bayernt és a Unitedet vártam a legjobb négybe, a mostani négyesbõl azonban úgy gondolom, hogy aki ezt a párharcot nyeri, az lesz a végsõ gyõztes.

Ti kit szerettetek volna kapni az elõdöntõben ellenfélként, és mely csapatot szerettétek volna mindenképp elkerülni?
S.M.:
A Gyirmót mindenképp jó lett volna, de sajnos õk a fair play szabályait betartva el sem indultak. (nevet) Mourinho visszatérésének örültem volna ellenfélként, az idei Chelsea verhetõ csapat, bár a portugál miatt kétségkívül pikáns párharc lett volna. Talán majd a döntõben. A Bayern München a lehetõ legerõsebb ellenfél, jó lett volna elkerülni õket.

L.M.: Itt szerintem már mindegy, hogy ki ellen kell játszani, hiszen a végsõ sikerhez mindenkit le kell gyõzni. Igaz, hogy én jobban örültem volna, ha a két csapat csak a döntõben találkozik.

Amióta Bajnokok Ligájának hívják a legrangosabb európai kupasorozatot, egyetlen csapat sem tudta két egymást követõ évben magasba emelni a trófeát. Mi lehet ennek az oka? Idén is folytatódhat a sorminta?
S.M.:
Ilyen a futball. (nevet) Állandóan változnak a játékoskeretek, valamint egy gyõzelem után talán a motiváció is csökken valamelyest. Kívánom, hogy folytatódjon a sorminta, egészen jövõ nyárig, amikor a Real Madrid megvédi majd idén elhódított címét. A Bayern Münchennek egyébként reális esélye van a címvédésre, ha õk jutnak a döntõbe, sikerülni is fog nekik.

L.M.: A BL a legerõsebb sorozat a világon, mindig a legjobb csapat nyeri meg, vagyis az, akinek a legjobban kijön a lépés és mellé áll a kellõ szerencse is. Egyszer minden sorozat megszakad, remélem, hogy idén a címvédéssel kapcsolatos átok is, így pedig a Bayern lesz az elsõ csapat, amelyik meg tudja védeni bajnoki címét.

A Real Madrid utoljára 2002-ben, a Bayern München pedig tavaly nyerte meg a Bajnokok Ligáját. Mit gondoltok, mi kellene ahhoz, hogy a két csapat közül az egyik legyen az idei gyõztes?
S.M.:
Egyszerû a képlet, meg kell nyerni az elõdöntõt. A másik ágon is két kiváló csapat mérkõzik egymással, de úgy gondolom, hogy aki ezt a kõkemény párharcot megnyeri, az a végsõ gyõzelmet is behúzza majd.

L.M.: Teljes koncentráltság, szerencse és hit.

2012-ben az elõdöntõben már összecsapott egymással a két csapat, amely végül a Bayern továbbjutásával végzõdött. Milyen emlékeitek vannak arról a párharcról?
S.M.:
Ramos elindul a tizenhatos felé, én felállok és kisétálok a Sugárból. Néhány másodperccel késõbb óriási szitkozódások közepette özönlenek ki mellettem az emberek, Ramos kihagyta, kiestünk. Nem túl szép emlék.

L.M.: Jó emlékeim vannak, hiszen továbbjutottunk, ráadásul drámai körülmények között, a Bernabéuban harcoltuk ki a továbbjutást, így pedig még többet ért a siker.

Milyen elvárásaitok vannak a csapatotokkal szemben az idei szezonra vonatkozóan?
S.M.:
Ahogy korábban is mondtam, a bajnokság szerintem már elúszott, de a hátralévõ meccseket meg kell nyerni, és bízni kell abban, hogy az Atléti nem bírja a kettõs terhelést. A Bajnokok Ligájában pedig természetesen a gyõzelem a cél, a Real Madrid nem elégedhet meg kevesebbel.

Jelenleg mik a csapatotok erõsségei és gyengéi?
S.M.:
A csapat erõssége a félelmetes sebességû kontrajáték, valamint a sokat emlegetett „BBC”. A sebezhetõ pont most is, mint már évek óta a középpálya középsõ része. Xabi Alonso már nem a régi, sokat lassult a játéka, Illarramendi negyvenmilliós vételárától pedig a mai napig sokkot kapok, abszolút középszerû játékosnak tartom. Modric révén ugyan végre van egy klasszis is a középpályán, de nyugodtabb lennék, ha lenne még a csapat keretében egy Vidal, egy Pogba vagy egy Yaya Touré…

L.M.: A csapat erõssége a sokoldalúság és a játékosok minõsége, a gyengénk talán a halványodó német mentalitás.

Mindkét csapatnak új edzõje lett idén. Mennyire illenek bele az új trénerek a klubok filozófiájába? Miben jobb az egyik és miben a másik, illetve vannak gyengeségeik?
S.M.:
Az edzõkérdést már korábban kiveséztem, Ancelotti jót tett a Real Madridnak, Pep munkásságát pedig ítéljék meg a Bayern drukkerei. Stabilabb lett a Bayern, de a gyönyörû focijuknak búcsút mondhattak.

L.M.: Jobban örültem volna, ha Heynckes marad, de sajnos elment, így Peppel folytattuk. Maradjunk annyiban, hogy amíg jönnek az eredmények, addig minden rendben. A Realnál kellett a váltás, hiszen Mourinho szerintem rossz irányba vitte a Madridot, ezzel szemben Ancelotti sokkal visszafogottabb és szerényebb, mégis úgy tûnik, hogy eredményesebb. Bár ez majd nagyjából egy hónap múlva derül ki.

Mi a véleményetek a két csapat nyári átigazolási politikájáról?
S.M.:
Bale leigazolását nem tartottam feltétlenül szükségesnek, pláne nem ilyen horror áron. Mindenesetre gyengébb nem lett vele a csapat… (nevet) Illarra baklövés volt, Isco fõnyeremény, a többiek pedig a kellemes középszert testesítik meg. A Bayern München Götzével jól járt, remek játékos, Thiago a sérülései miatt pedig egyelõre nem igazán tudott bizonyítani. Lesz még rá lehetõsége, úgy gondolom.

L.M.: A Bayern nem híve a nagy költekezésnek, átgondoltan igazol, a Real pedig ha valakit nagyon akar, akkor meg is szerzi, a pénz nem számít. Manapság már mindegy, hogyan igazolsz, csak legyen eredménye.

Ki a csapatotok legjobb játékosa?
S.M.:
Hatalmas dilemma, Khedira, Morata és Cristiano Ronaldo között nehéz volt döntenem, de végül a portugál mellett tettem le a voksom. (nevet)

L.M.: A keretünkben sok jó játékos van, de talán Ribéry, Neuer és Schweinsteiger azok, akik rutinjukkal kiemelkednek a többiek közül.

Van olyan játékos a saját csapatotokban, akin mindenképpen túladnátok a következõ átigazolási idõszakban?
S.M.:
Hiába rendelkezik kiváló gól/perc mutatóval, Morata soha nem lesz igazi klasszis, õt nem marasztalnám, valamint Khedirát vinné állítólag a Chelsea, neki sem állnék az útjába.

L.M.: Rafinháért nem sírnék, ha elmenne.

Ki az a játékos az ellenfél csapatából, aki a legnagyobb veszélyt jelentheti kedvenceitek kapujára?
S.M.:
Ribéry.

L.M.: Ronaldo és Bale.

Van olyan focista az ellenfél keretébõl, akit szívesen látnátok saját csapatotokban?
S.M.:
Többen is, Kroos lenne az elsõ számú választásom, de Alaba és Lahm is erõssége lehetne a csapatunknak. Mandzukic pedig vérbeli befejezõ, igazi alternatívája lehetne Benzemának. Az õ érkezése nagymértékben bõvíthetné Ancelotti taktikai repertoárját.

L.M.: Az elõbb említett két játékost el tudnám képzelni.

Ki az, akivel legkevésbé szimpatizáltok a másik oldalról? Mi ennek az oka?
S.M.:
Ribery. Soha sem kedveltem. Kiváló játékos, de rémesen antipatikus.

L.M.: Ramost nagyon nem kedvelem, hiszen nagyképû, arrogáns és szerintem nem is Real-szintû játékos.

A két csapat eddigi mérkõzései során melyik volt a legemlékezetesebb a számotokra? (Pozitív és negatív értelemben is írjatok 1-1 példát!)
S.M.:
A 2003/2004-es nyolcaddöntõre szívesen emlékszem vissza, az idegenben elért döntetlen után hazai pályán Zidane góljával nyert a csapat és így továbbjutott. Negatív értelembe véve pedig a már emlegetett, három évvel ezelõtti párharc az elõdöntõben.

L.M.: Pozitív a 2012-es párharc, negatív pedig az, amikor Robi Carlos szabadrúgását Oli Kahn bevédte, mi pedig ki is estünk. Pontosan már nem emlékszem, hogy ez melyik évben volt.

A Real – Bayern párharc kapcsán meg kell, hogy kérdezzük, mit gondoltok az idei Aranylabdáról. Jogosan kapta meg Ronaldo, vagy esetleg Ribérynek kellett volna nyernie?
S.M.:
Teljesen jogosan kapta meg Cristiano Ronaldo. Az Aranylabda egyéni díj, tavaly pedig Ronaldo volt a legjobb. Érdekes lett volna számomra, ha Ribéry megnyeri, Robben pedig az ötben sincs. Nem volt közöttük ekkora különbség, ráadásul a Bayern csapatként ért a csúcsra tavaly, nem éreztem ennyire komolynak Ribéry szerepét.

L.M.: Szerintem Ribérynek kellett volna nyernie, mivel rengeteget tett a Bayernért, amit pedig lehetett, azt megnyerte.

A Real Madrid a Király-kupát, míg a Bayern München a német bajnokságot nyerte már meg. Mennyit számítanak ezek a sikereket a két csapat mostani párharca kapcsán?
S.M.:
Gyakorlatilag semmit. A Bayern Münchennek talán nem jön jól, hogy ilyen hamar megnyerte a Bundesligát, hiszen rég játszottak igazán kiélezett mérkõzést, kissé visszább vettek a tempóból.

L.M.: Önbizalom terén biztos sokat, de a meccsre olyan nagy hatással nem lesz. A BL teljesen más, mint a kupa vagy a bajnokság.

A Bajnokok Ligájában és a kupában Iker Casillas, a bajnokságban Diego López védi a Real Madrid kapuját. Hogyan vélekedtek Ancelotti kapus-rotációjáról? Mennyit számít az a bizonyos Iker-faktor?
S.M.:
Sokat. Diego López is kiváló kapus és maximálisan megérdemelte, hogy szerepet kapjon, ám jövõre remélem, Iker visszatér a bajnokságban is. Meglepõen jól mûködött egyébként az idény során a rotáció, több konfliktusra számítottam ennek kapcsán. Példaértékûen kezelte a helyzetet mindkét fél.

Cristiano Ronaldo hetek óta izomproblémával küzd és fennáll a lehetõsége annak, hogy kihagyja az elõdöntõ odavágóját. Szerintetek milyen mértékben befolyásolná a meccset Cristiano hiánya?
S.M.:
Cristiano Ronaldo hiánya nagyon érzékenyen érintené a Real Madridot, még is csak a csapat legjobb játékosáról beszélünk. Szerencsére az utóbbi napokban már minden jel arra mutat, hogy Cristiano ott lesz a pályán holnap este, bár elképzelhetõ, hogy csak csereként száll majd be.

L.M.: Nem bánnám, ha Ronaldo nem játszana, hiszen a puszta jelenléte is idegességre ad okot, ráadásul minden helyzetbõl képes gólt lõni.

A bajor szurkolóknak is lesz miért aggódniuk, hiszen Neuer is sérüléssel bajlódik és erõsen kérdéses a játéka. Mennyit számít az õ jelenléte a pályán?
S.M.:
A világ egyik legjobb kapusa, amennyiben hiányozna, jelentõsen nõnének a Real Madrid esélyei. De nem fog.

L.M.: Neuer a legbiztosabb pontunk. Megnyugvást ad, ha õ a pályán van.

Milyen játékot vártok és mi az, ami eldöntheti a meccset, illetve a párharcot?
S.M.:
Kiélezett párharcot várok, reményeim szerint madridi továbbjutással. Sok múlik majd az egyéni teljesítményeken, illetve a két csapat védelmén is.

L.M.: A szokásos labdabiztos játékot várom. Szerintem az egyéni megmozdulások fogják eldönteni a párharcot.

Milyen kezdõvel küldenétek ki a pályára saját csapatotokat?
S.M.:
Casillas; Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo; Xabi Alonso, Modric, Di María; Cristiano Ronaldo, Benzema, Bale.

L.M.: Neuer, Lahm, Boateng, Dante, Alaba, Schweini, Martinez, Ribéry, Robben, Götze, Müller.

Hol fogjátok nézni a rangadót? Van esetleg valamilyen törzshelyetek?
S.M.:
A már korábban emlegetett Sugár Bowling & Pubban, állandó törzshelyünkön, remélhetõleg a kupadöntõhöz hasonló hangulatban.

L.M.: Haverokkal, kollégiumban nézzük majd.

Végezetül mondjatok egy tippet – gólszerzõkkel együtt – a meccs végeredményét illetõen!
S.M.:
2:1. Cristiano, Bale, illetve Mandzukic.

L.M.: 2-2. Ronaldo, Benzema, illetve Ribéry, Robben.

Köszönjük, hogy rendelkezésünkre álltatok!

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Xavi
Tovább

Xavi: Győzelmet érdemeltünk volna

A Barcelona vezetőedzőjének nyilatkozata a Real Madrid elleni vereséget követően. „Mindenki láthatta, hogy mi történt. Nyugodtan megbüntethetnek. Ott…