Egytõl egyig: Bayern München – Real Madrid

A Real Madrid az Alianz Arena gyepén alázta meg az elõzõ kiírás gyõztesét, és 5-0-s összesítéssel bejutott a Bajnokok Ligája döntõjébe. Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján egy tizes skálán értékelni a játékosok teljesítményét. Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (10)
Ennek a csapatnak bizony jár a tíz pont, hiszen ezt az eredményt EGYÜTT, egy csapatként érték el. Mindenki akarta, mindenki tett érte. Öröm volt nézni. Annyira összhangban voltak a pályán, mint talán még soha. Pont erre volt szükség tegnap este, és ugyanilyen mentalitásra lesz szükség majd Lisszabonban is. Ha a védelem ennyire együtt fog mozogni és ugyanúgy lehozza (szinte hiba nélkül) azt a 90 percet is, mint az elõdöntõ két mérkõzésén, akkor piszok nehéz dolga lesz az ellenfélnek. Ha a középpályások ugyanúgy fogják támogatni a védõket és a támadósort is egyaránt, mint az elmúlt két meccsen, akkor bármire van esélyünk. Ancelotti elérte a célját, amit nem hiába hangsúlyozott minden interjún legalább kétszer: megteremtette az egyensúlyt. Bizony. Ez a csapat együtt támad és együtt védekezik, a játékosok együtt lélegeznek. Öröm nézni. Lehet, hogy keveset birtokoltuk a labdát, az is lehet, hogy támadásban lehettünk volna hatékonyabbak, de kérdem én, melyik csapat lenne képes véghezvinni ugyanazt, amit a Real Madrid véghezvitt? Egyik sem. Megérdemelten vagyunk ott a döntõben. Nem volt könnyû az út. Innen muszáj behúzni. Hala Madrid!

Bayern München (5)
Egy dologban múlták felül ismét a Real Madridot: labdabirtoklásban. A játék többi elemében alulmaradtak. Jól tették-vették a labdát, azonban annyira jól zárt a Ancelotti csapatának a védelme, hogy egyszerûen nem tudtak semmit kezdeni a helyzettel. Próbálkoztak ugyan kapura lövésekkel, egészen pontosan 19 alkalommal, de ezek nagy többsége veszélytelen volt, csak egy-egy alkalommal kellett izgulnunk. Elmondhatjuk, hogy ez a Bayern nem a tavalyi Bayern. Azt mindenki döntse el maga, hogy miért. Nem biztos, hogy jó irány nekik ez a tiki-taka, ami talán rájuk van erõltetve. Nem tudom, de õszintén, jelen pillanatban nem is érdekel. Õk voltak kikiáltva Európa legjobb csapatának, de sikerült õket oda-vissza elverni, és nem is akárhogyan. Ettõl függetlenül gratulálok a németeknek, hiszen nem egyszerû hazai pályán, ekkora vereséget elszenvedni. Ribéryn kívül szimpatikus vesztesek voltak (a francia remélem kap majd egy sokkal nagyobb sallert, mint amit õ osztott ki a mi Daninknak…).

Játékosok

A mérkõzés legjobbja – Sergio Ramos (11)
Tizes skálán szoktam osztályozni ugyan, de ezúttal kivételt teszek. Ez az ember úgy játszott tegnap este, mint egy igazi vezér. Minden tiszteletet megérdemel. Lélektanilag rendkívül fontos gólokat szerzett, melyekkel gyakorlatilag eldöntötte a párharcot. Két éve megremegett a lába, talán most ezért is bizonyítani akart. Sikerült. Nem csak a két találat miatt. Védekezésben is óriási teljesítményt nyújtott, 11 alkalommal tisztázott, ötször szerelt és két lövést blokkolt. Fontos megemlíteni, hogy úgy sikerült sárgalap nélkül lehoznia a találkozót (bár Ancelotti a biztonság kedvéért lecserélte), hogy közben mindent beleadott. Köszönjük, Sergio, és nem csak ezt a meccset, hanem azt is, hogy minden mérkõzésen szívvel-lélekkel küzdesz a gyõzelemért!

Iker Casillas (7)
Nem volt sok védenivalója, hiszen a Bayern csak négy alkalommal találta el a kaput, de amikor szükség volt rá, a helyén volt. Nagy bravúrt ezúttal nem kellett bemutatnia, ez a csapat érdeme. A játékkal folyamatosan együtt élt, rendszeresen kommunikált a társakkal, irányította õket. Érdekes volt a lefújás pillanata, több csapattárs is õt ölelte meg elõször. Egyre inkább vallom, hogy rengeteget számít a többieknek az õ jelenléte.

Daniel Carvajal (9)
Nagyon jó mérkõzést hozott, hiba nélkül játszotta végig a találkozót. Úgy semlegesítette Riberyt, ahogyan azt kell, a franciának azon kívül, hogy felpofozta emberét, nem nagyon volt momentuma. Carvajal négyszer szerelt és négyszer tisztázott, több alkalommal is bekapcsolódott a támadásokba. Egyetlen egy rossz meccse volt az idényben (a Barcelona elleni bajnoki), de ezt is elfelejtjük neki. Úgy érzem, õ volt a hiányzó láncszem a védelemben. Idei teljesítménye után megérdemelne egy meghívót Brazíliába…

Pepe (10)
Zseniális. Ezzel a szóval tudnám jellemezni a portugál tegnapi teljesítményét, de ugyanez igaz az idei szezonjára is. Egyszerûen elképesztõ, amit meccsrõl meccsre mutat. Pepe jelenleg a világ egyik legjobb védõje, még akkor is, ha ezt rengetegen képtelenek elismerni a régmúlt történései miatt. Mára megnyugodott, sallangmentessé vált a játéka, és rendkívül fontos építõeleme a jelen Real Madridjának. Tegnap este kilenc alkalommal szerelt, 11-szer tisztázott és három lövést is blokkolt. Hihetetlen. Óriási érdemei vannak abban, hogy a csapat a döntõbe jutott.

Fabio Coentrao (9)
Ismét kiváló védõteljesítményt nyújtott a portugál balbekk. A támadásokhoz most nem tudott annyit hozzátenni, mint az odavágón, de a védõteljesítménye mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Még akkor sem, ha Robben többször megnehezítette a dolgát. Coentrao az esetek túlnyomó többségében állta a sarat, három szereléssel és öt tisztázással járult hozzá a kapott gólnélküli meccshez. Elismerésre méltó a teljesítménye, hiszen a szezon nagy részét a padon töltötte.

Xabi Alonso (8)
A teljesítményével igazából semmi problémám nincs, hiszen remekül mozgatta a csapatot, szervezte a játékot, segített a védekezésben, és egyáltalán nem ütközött ki a sebességbeli hátránya, hiszen jól kompenzálta ezt a hiányosságát a rutinjával. De kérdem én, miért volt szükség arra a sárga lapra? Kicsit feleslegesnek éreztem már akkor is azt a szabálytalanságot, a sárga pedig jogosan villant. Nem bánom, hogy nem húzta vissza a lábát, amikor szerelni kellet, viszont ez a lap elkerülhetõ lett volna. A rutinja nagyon hiányozhat a döntõben.

Luka Modric (9)
Hat szerelés, két tisztázás, egy blokk, egy kulcspassz, egy gólpassz. Több magyarázatra nem is lenne szükség. A Real Madrid jó szereplésének az egyik kulcsfigurája. Elévülhetetlen érdemei vannak abban, hogy a csapat így teljesít. Remekül mozgatja a csapatot, kitûnõen lát a pályán, és ha kell, hátára veszi a csapatot. Lehet, hogy tegnapi játéka nem volt túl látványos, mégis rendkívül hasznosan futballozott. Nagyon örülök a szereplésének.

Ángel Di María (8)
Rengeteg mozgással, futással jelentkezett ismét. Az õ középpályán való szerepeltetése lendületet az a csapat középsõ részének. Sokkal dinamikusabb vele ez a csapatrész, mint nélküle. Ez tegnap is szembetûnt. Amellett, hogy folyamatosan veszélyt tud teremteni gyorsaságával, ezen képességét remekül használja a védekezéseknél is. Folyamatosan fel-alá futkározik, ezt tette tegnap is, aminek meg is lett az eredménye.

Gareth Bale (9)
Kiosztott egy gyönyörû gólpasszt, nagyon önzetlen volt, ráadásul elõtte remekül alakította ki a helyzetet, ismét kihasználta sebességbeli fölényét. Kicsit visszavontabban játszott a 4-4-2-es rendszernek köszönhetõen, de kiválóan oldotta meg feladatát. Több alkalommal is be kellett segíteni a védekezésbe, talán most hasznát vette annak, hogy pályafutását szélsõ hátvédként kezdte. Bale hat alkalommal szerelt, egyszer tisztázott, támadásban pedig a gólpassza mellé még egy kulcspasszt is adott. Jól teljesített, még akkor is, ha nem volt nagyon látványos a játéka.

Karim Benzema (7,5)
Nem sikerült gólt szereznie, de még csak lövést kialakítania sem. Ez nem az õ hibája, hiszen viszonylag kevés labda jutott el hozzá. Azt viszont megfigyelhettük, hogy amikor megkapta a bogyót, remekül tartotta azt meg és osztotta ki a társaknak. Folyamatosan lekötötte a védõk figyelmét, jó helyezkedésével pedig több alkalommal is teret nyitott Ronaldo elõtt. Nem mindig a lõtt gólok számítanak, Karim ezúttal sokat segített a csapaton gól nélkül is.

Cristiano Ronaldo (10)
Nagyon akart. Látszott rajta. Két évvel ezelõtt úgy fogalmazott, hogy tartozik nekünk egy döntõvel. Most segített elérni. Folyamatos veszélyt jelentett a támadásokban, szerzett két gólt, ráadásul a szabadrúgása nagyon pimasz és okos volt. Igazi vezérként játszott õ is, és ismét hátára vette a csapatot. Külön motiváció lesz számára, hogy hazai terepen játszhatja majd a döntõt. Ne legyen kétsége senkinek sem afelõl, hogy nem fog mindent beleadni (kinek lenne?), hiszen egy álma válna valóra, ha otthon nyerhetné meg a Bajnokok Ligáját.

Cserejátékosok

Raphael Varane (6)
Ramos biztonsági cseréjeként lépett pályára, és nem okozott csalódást. Igaz, hogy a Bayern támadásai nem voltak hatékonyak a mérkõzés ezen szakaszán, de Varane-on látszott a magabiztosság. Várom már a következõ szezont, hogy végre csúcsformában lehessen.

Isco (-)
Volt egy-két szép megmozdulása, de nagyon kevés alkalommal került hozzá a labda. Nem töltött elég idõt a pályán ahhoz, hogy értékelni lehessen.

Casemiro (-)
Növelte egyel a Bajnokok Ligájában lejátszott mérkõzéseinek számát, de a labdával mindössze négy alkalommal találkozott.

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK