James Rodríguez: Az Envigadótól a Real Madridig

Toni Kroos után az idei világbajnokság másik sztárja, James Rodríguez is a Real Madrid játékosa lett. A fiatal kolumbiait a jelenlegi korszak egyik legnagyobb tehetségének tartják, minden eddigi csapatában meghatározó szerepet töltött be. Saját elmondása szerint is imádja a Real Madridot, vagyis kijelenthetjük, a legjobb helyre került. De hogy is jutott el a királyi gárdáig? Lássuk.

James David Rodríguez Rubio 1991 július 12-én látta meg a napvilágot Cúcutában, Kolumbiában. Édesapja Wilson James Rodríguez Bedolla, édesanyja, akinek köszönhetõen elindult futballkarrierje, Maria del Pilar Rubio. Õ volt az, aki már kisgyermek korában is a legjobb futballiskolákba járatta kisfiát, ennek pedig meg is lett az eredménye. A Tolimense focisulival 2004-ben õ lett a kolumbiai Pony Fútbol torna legjobb játékosa (Kolumbia utánpótlás-nevelésének legfontosabb eleme ez a 13 év alattiak számára 1985 óta megrendezésre kerülõ sportesemény), miután hozzásegítette csapatát a torna megnyeréséhez és a döntõben szögletbõl szerzett gólt 12 évesen. (Videó)

Klubcsapatai:
2007-ben az Envigado FC csapatához került a kolumbiai másodosztályba, az együttes pedig a következõ évben már az elsõ osztályban játszott. Debütáló évében 8 meccsen jutott szóhoz, az elsõ osztályban azonban már 22 alkalommal, ráadásul 9 gólt is szerzett.

2008-ban az argentin C.A. Banfield csapatához igazolt, ahol két szezon alatt 49 meccsen 9 gólt és 4 gólpasszt számlált. Az F.C. Porto itt figyelt fel az akkor 18 éves tehetségre, akit 5,1 millió euróért igazoltak le. Már az elsõ évében megemelték fizetését, illetve a kezdeti 30 millió eurós kivásárlási árát 45 millió euróra tornászták fel. Tudhattak valamit, hiszen három remek év után (105 meccs, 32 gól, 21 gólpassz) pontosan ennyiért vitte el a Monaco, amivel nem csak a francia klub, de a bajnokság történetének addigi legdrágább igazolása is lett. A francia együtteshez 2018-ig írt alá, itt egy szezon alatt 38 mérkõzésen 10 gólt szerzett és 12 gólpasszt osztott ki.

Válogatott:
2007-ben az U17-es kolumbiai válogatott tagja volt, csapatával második helyen végzett a dél-amerikai korosztályos csapatoknak rendezett tornán, amit három góllal zárt. Késõbb az U17-es világbajnokságon is hozzásegítette csapatát, hogy továbbjussanak a csoportkörbõl, végül a késõbbi gyõztes, Nigéria állította meg õket.
Az U20-as válogatottal 2011-ben szerepelt a Touloni Ifjúsági Tornán, ahol két góllal és három gólpasszal mutatkozott be. Jamest a torna legjobbjának választották, a döntõben pedig tizenegyesekkel gyõzték le Franciaországot, õ értékesítette saját büntetõjét. Ugyanebben az évben az U20-as világbajnokságon is ott lehetett, ráadásul csapatkapitányként. Három gólpassza volt a tornán. Bár a negyeddöntõben kiesett a csapata, több európai klub is felfigyelt rá, többek között Alex Ferguson is méltatta.

A felnõtt csapatba 2011 szeptember 29-én hívták be elõször, október 11-én pedig játszott is Bolívia ellen, ahol azonnal a meccs emberének választották. Õ készítette elõ a mérkõzés gyõztes gólját, késõbb pedig a Mexikó elleni 2-0-s gyõzelem alkalmával is magára vállalta ezt a szerepet, mindkét találat elõtt. Elsõ gólját Peru ellen szerezte a válogatottban, azon a meccsen a gyõzelem egy helyes elõrelépést jelentett Kolumbiának a vb-selejtezõ csoportban. Késõbb Uruguay ellen két gólpasszt adott, Chile ellen hatalmas szabadrúgásgóllal villant meg, Paraguay ellen két gólt is õ készített elõ, Brazília ellen pedig a döntetlent érõ gól elõtt õ adta a gólpasszt.
2013-ban a selejtezõk második fordulójában Bolívia ellen õt válaszották a meccs emberének, a találkozó egyébként 5-0-ra végzõdött. Argentína ellen megsérült, emiatt kihagyta a Peru elleni mérkõzést. Visszatérésekor azonnal gyõztes gólt szerzett Ecuador ellen. Az utolsó, mindent eldöntõ meccsen két tizenegyest is kiharcolt, amivel együttese végül 3-3-ra mentette a mérkõzést, így pedig Kolumbia válogatottja 16 év után ismét kijutott a világbajnokságra. A felkészülési meccseken még kiosztott néhány gólpasszt, gólokat szerzett, és többször is a meccs emberének választották.

A 2014-es világbajnokságot remekül kezdte. A nyitómeccsen rögtön gólt szerzett, illetve kettõt elõ is készített, aminek köszönhetõen a meccs emberének választották. A második mérkõzésen is gólt fejelt, a második, gyõztes találatot pedig elõkészítette. Az utolsó csoportmeccsen csereként állt be, két gólpasszal és egy góllal koronázta meg a teljesítményét. A csoportkör végén a FIFA õt választotta a legjobb játékosnak.

Az egyenes kieséses szakaszban kétszer zörgette meg Uruguay hálóját, aminek köszönhetõen csapata elõször jutott el negyeddöntõig a vb-k történetében. Ronaldo és Rivaldo óta õ volt az elsõ olyan játékos, aki csapata elsõ négy világbajnoki mérkõzésén gólt tudott szerezni. Az Uguguay elleni kapásgólját a világbajnokságok történetének egyik legszebb találataként emlegetik. A találkozón a meccs emberének választották, ami egyébként négy vb-mérkõzésbõl háromszor történt meg. Brazília ellen aztán megszerezte hatodik gólját a tornán, de csapata végül búcsúzni kényszerült. A közönség állva tapsolta, elsõ világbajnokságán hat gólig és két gólpasszig jutott. A torna Aranylabdájára is nevezték, végül pedig hat góljának köszönhetõen õ nyerte a vb Aranycipõjét. A FIFA Castrol Index alapján bekerült a statisztikai rendszer alapján összeállított álomcsapatba.

Real Madrid:
James neve komolyabban elõször 2014 februárjában merült fel a Real Madrid kapcsán, akit az akkori pletykák alapján Di María helyére szemelt ki a királyi gárda. Ezután többen is megszólaltak a játékossal kapcsolatban, olyan legendák méltatták, mint Roberto Carlos vagy Ronaldo. A Marca szerint ráadásul a klub már 2007 óta figyelte a játékos fejlõdését, akit akkoriban azonban túl fiatalnak tartottak, helyette igazolták le például Mesut Özilt. Késõbb záporoztak a hírek: a Monaco 45 millióért vette, legalább ennyit kér érte, aztán elindultunk felfelé: 55 millió euró, 75 millió euró, 85 millió euró… A játékos nem titkolta, hogy a Real Madridért dobog a szíve, nagy álma, hogy egyszer a habfehéreknél játszhasson, lényegében Florentino Pérezre bízta magát, bizonyos hírek szerint még a monacói fizetésébõl is hajlandó lett volna engedni. A játékossal tehát nem volt nehéz megegyezni, a Monaco azonban keményebb falatnak bizonyult, hiszen nem akart engedni a 85 millió eurós árból, viszont Florentino Pérez végül ki tudott harcolni egy mindkét fél számára megfelelõ megállapodást, ami a pletykák szerint 75 millió euró opciókkal! A Real Madrid végül 2014.07.22-én, kora délután jelentette be az átigazolás tényét, az elõzetes találgatások pedig arra mutatnak, hogy a játékos végül a Mesut Özil óta gazdátlanul álló 10-es mezt kapja meg, annak ellenére, hogy spanyol lapok nyár elején még Karim Benzema mezváltásával kapcsolatban emlegették ezt a szerelést. James végül hat évre írt alá, évi nettó 7 millió eurós fizetésért.

Magánélet:

Bár Cúcutában született, fiatalon Ibague városába költöztek. Nevét James Bondról kapta.

Édesapja az Independiente Medellín játékosa volt, de édesanyja és keresztapja, Juan Carlos Restrepo voltak azok, aki gyerekkorában karrierjét igazgatták.

Kissrácként nem egy nagy sztár volt a példaképe, mint például Valreddama vagy Asprilla, hanem a Super Campeones nevû focis rajzfilm egyik karaktere.

James 2011 óta házas ember, felesége Daniela Ospina, akivel 2013-ban megszületett közös gyermekük, Salome. Daniela egyébként David Ospina testvére, aki James jó barátja és válogatott csapattársa.

Eddigi eredményei:

Klubcsapatok:
Envigado:
Bajnok a másodosztályban (2007)

Banfield:
Argentin bajnok (2009)

Porto:
Portugál bajnok: 2011, 2012, 2013
Portugál kupa-gyõztes: 2011
Portugál szuperkupa-gyõztes: 2010, 2011, 2012
UEFA Európa-liga-gyõztes: 2011

Válogatott:
U20-as csapattal megnyerte a Touloni Ifjúsági Tornát 2011-ben

Egyéni címek:
A portugál kupa 2011-es döntõjén a meccs embere lett.
A 2011-12-es szezonban a portugál bajnokság legjobb újonca.
2012-ben kétszer is a hónap játékosa Portugáliában.
A portugál Record beválasztotta az év csapatába: 2012, 2013
A portugál O Jogo beválasztotta az év csapatába: 2012, 2013
Portugál Aranylabda-gyõztes: 2012
A francia bajnokság gólpassz-királya: 2013-14-es szezon
A francia labdarúgók szövetsége beválasztotta az év csapatába a 2013-14-es szezonban
Az AS Monaco év játékosa: 2013-14-es szezon alapján
Világbajnoki aranycipõs: 2014
A világbajnokság all-star csapatának tagja: 2014
A világbajnokságon háromszor is a meccs embere: Görögország, Elefántcsontpart, Uruguay ellen.
A világbajnokság legszebb gólja: 2014 (Uruguay ellen)

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK