Taktikai variációk James érkezésével

James Rodríguez tegnap aláírta szerzõdését a Real Madriddal, így a királyi gárda egy újabb támadó szellemû játékossal bõvült. Ez minden bizonnyal a taktika módosítására fogja kényszeríteni Carlo Ancelottit. Nézzük meg, milyen lehetõségei lesznek.

Alig több mint egy évvel ezelõtt, egy bámulatosan tehetséges támadó középpályás érkezett a Santiago Bernabéu-stadionba, több milliós átigazolási díj ellenében, nemzetközi kupaporondon való szerepléssel a háta mögött.

Isco a spanyolok U21-es válogatottjának egyik csillaga volt a 2013-as Európa-bajnokságon Izraelben. Úgy tûnt, hogy az egész világ a lábai elõtt hever, amikor elhagyta a Málaga csapatát a Real Madrid kedvéért. Bár karrierje brilliánsan indult a spanyol fõvárosban, Isco nem volt képes állandó helyet kiharcolni magának a királyi gárda kezdõcsapatában.

Carlo Ancelotti felállásában nem volt helye az ifjú csillagnak, azonban 13 hónap elteltével kénytelen lesz helyet találni James Rodrígueznek, a klub legújabb sztárigazolásának, elvégre Florentino Pérez nem azért költött ennyi pénzt a kolumbiai támadóért, hogy a padon ücsörögjön. Jamesnek játszania kell.

A hírek szerint Ancelotti már gondolkodott azon, miként vehetné legnagyobb hasznát a világbajnokság gólkirályának. Nagyon úgy tûnik, hogy a Milan korábbi trénere két variáció közül választhat majd.

Könnyen lehet, hogy Carlo úgy dönt, marad a hagyományos 4-3-3-as rendszernél, egy James, Kroos és Modric alkotta középpályával. A Monaco egykori játékosa elméletileg akár a jobb oldalon is bevethetõ lehet, de kizárólag abban az esetben, ha hagyják, hogy a szélrõl indulva behúzódjon a középcsatár mögötti üres területre, hogy azt tegye, amihez a legjobban ért: zavart keltsen a védelemben. Csak a jobb szélen játszani hiba lenne, hiszen a védekezés nem az erõssége. Azonban ha a mester biztosítja számára a szabadságot a pályán, az nagyobb nyomást helyezhet Kroosra és Modricra, akiknek nem csak a támadásra, de a védekezésre is figyelniük kell. A gond természetesen az, hogy sem Kroos, sem pedig Modric nem vérbeli védekezõ középpályás, ami talán gyenge középpályát eredményezhet a Real Madridnak.

A másik probléma a középpálya korlátozottsága lehet. Di María középre vonása jó döntésnek bizonyult az elmúlt idényben. Mivel az argentin eredeti posztja szélsõ, így képes volt kiszélesíteni mindkét irányba a középpályát, ha arra volt szükség. Képes volt továbbá felvenni a balszélsõ pozícióját, ha Cristiano Ronaldo középre húzódott a támadások során, valamint ellátta a bal oldali védekezõ feladatokat is. Mivel James nem érzi magát teljesen jól a széleken, így Ancelottinak egy opciója marad arra, hogy a számára legmegfelelõbb pozícióban játszassa a kolumbiait: visszavont ékként, Karim Benzema mögött. Nyilván James is úgy érzi, hogy ez a variáció lenne a legotthonosabb számára, míg a széleken Cristiano Ronaldo és Gareth Bale rohamoznának. Ezzel megint csak az a probléma, hogy míg Bale, aki korábban szélsõ hátvédként is tevékenykedett, képes lenne visszazárni védekezni, Ronaldo azonban kevés figyelmet fordít erre a feladatra, így a Real Madrid különösen sérülékeny lehet a bal oldalon. Ezzel a megoldással is hiányos maradna tehát a középpálya, ráadásul ebben a variációban sincs egy igazi labdaszerzõ középpályás.

A Real Madrid számára minden bizonnyal még nem zárt be az átigazolási piac. Ancelotti és a Real Madrid szerencsésnek tûnhet, hogy egy újabb drága játékszert kapott, azonban fennáll annak a veszélye, hogy az ifjú titán helyét nem fogják megtalálni a csapatban. Olyan megoldást kell választani, ami a csapat érdekeit szolgálja. Kíváncsian várjuk, hogyan oldja meg Carlo ezt a feladatot.
 

Forrás: goal.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK