James: Gyerekkorom óta követem a Madridot, örülnék, ha Falcao is itt játszana

Az AS és a Radio Caracol közös interjút készítettek a Real Madrid új tízesével. Az egész interjú során rendkívül szimpatikusan és alázatosan válaszolt számtalan kérdésre. Megtudhattuk, hogy 11 éves kora óta minden edzés után tovább dolgozik, hogy nem a vakuvillogás teszi boldoggá és hogy szívesen ajánlja honfitársa és barátja, Falcao szerzõdtetését.

Milyen érzések töltenek el néhány nappal azelõtt, hogy csatlakozol a Real Madridhoz?
Boldog vagyok, mert ezzel egy álmom vált valóra. Remélem, hogy minden jól fog alakulni, tele vagyok motivációval és új reményekkel. Szeretnék kupákat nyerni egy ilyen nagy csapattal.

Kezdjük az elejérõl. Már gyerekként is jól bántál a labdával?
Amióta az eszemet tudom, mindig a legjobb akartam lenni, gólpasszokat adni, és betalálni… Ennek ellenére most úgy érkezem Madridba, hogy egy leszek a sok közül, a sok sztár mellett. Csak segíteni akarom a csapatot.

Mikor kezdett el érdekelni a Madrid?
Zidane, Beckham és Ronaldo – a Galaktikusok – idejében. Gyerekkorom óta követem a Madridot. És mindig nagyon tiszteltem Zidane-t, különleges érzéseket váltott ki belõlem.

Kihez akartál hasonlítani?
Soha nem akartam senkit sem utánozni. Tiszteltem sok játékost, de nem akartam olyan lenni, mint õk. Nagyon kedveltem Zidane, Roberto Carlos és Ronaldo játékát… Õk különlegesek voltak. Most is sokan lenyûgöznek.

Eduardo Lara, akivel bemutatkoztál az U17-es és az U20-as válogatottban, azt mondta, hogy összeveszett veled, mert az edzés után is tovább dolgoztál, pedig másnap meccs volt.
(nevet) Igen, ez igaz. Egész életemben sokat edzettem. Ha most kérdezné meg Eduardót, ugyanezt mondaná. Amikor véget ér az edzés, maradok és folytatom a munkát. Ha nem dolgozom jól, nem vagyok elégedett magammal. Játék közben ez jelenti a különbséget. 11 éves korom óta megvan ez a szokásom, és most már nem fogok változtatni rajta.

Sokat javult a lövõ-technikád…
Ez hosszú és kemény munka eredménye – úgy fizikai, mint szellemi értelemben.

Ki volt az elsõ, aki megkeresett, hogy a Madrid szeretne leigazolni?
Amióta tudom, hogy a Madrid szeretne leigazolni, minden tõlem telhetõt megtettem. Már egy ideje szó volt az átigazolásról, de még semmi sem volt biztos. Egy hónapja jelezték hivatalosan is, hogy szeretnének a csapatban látni. Egy nagyszerû csapatról van szó, ami azt is jelenti, hogy nagyon magas szinten kell teljesítened. Felkészültnek érzem magamat, de szerényen érkezem.

Igaz az, hogy már a Porto óta figyelnek?
Nyilvánvalóan. A Madrid mindig is figyelte a kiemelkedõ fiatal játékosokat. Amikor egyikük berobban, lecsapnak rá. Már egy ideje figyelemmel kísérték a pályafutásomat, és amikor túl voltam egy remek világbajnokságon, megvettek. Tudják, hogy mikor kell játékosokat venni. Már a világbajnokság alatt volt szó a szerzõdtetésemrõl, de igyekeztem nyugodt maradni. Nyerni akartam, és örömet szerezni Kolumbiának. Nem éreztem nyomást, sõt ellenkezõleg, még motiváltabban küzdöttem.

16 évesen gondolkoztál a visszavonuláson. A Monacóban is voltak nehézségek…
A Monacóban nem játszottam sokat az elsõ két és fél hónapban, mert az edzõm szerint bizonyos dolgok hiányoztak belõlem… Ranieri tapasztalt tréner, ha így gondolta, azt tiszteletben kell tartani. Aztán amikor elkezdtem játszani, minden összejött. Sokat tanultam Franciaországban, mert egy nagyon taktikus és fizikális játékot várnak el.

Az edzõd volt Falcioni, Ranieri, Villas-Boas… Kitõl tanultál a legtöbbet?
Õk nagyon fontos edzõk, és mindegyiküktõl tanultam valamit. Az elsõnél még csak 15 éves voltam, akkor nagyon sokat tanultam. Andréval szintén minden nagyszerû volt.

Milyen poszton képzeled el magadat a Madridban?
Ahol az edzõ szeretné. A jobb és a bal szélen és középen is tudok játszani. Minden igyekezetemmel azon leszek, hogy kiharcoljak magamnak egy helyet ennyi zseni mellett.

A kezdõcsapatban látod magadat?
Azért azzal még várjunk. Elõször be kell küzdenem magamat a csapatba. Sokan már évek óta itt vannak, és ezt tiszteletben kell tartani.

Mi a véleményed a csapattársaid dicséreteirõl a közösségi oldalakon?
Nagyon büszke vagyok rá. Nagyon megtisztelõ, hogy ennyi sztár követi a munkádat. Ennyi zseni mellett játszani elképesztõ élmény lesz.

Ha egy számítógépes játékban a Madriddal lennél, hova raknád magad?
A kezdõcsapatba. (nevet)

Beszéltél már Ancelottival?
Még nem. De biztosan fogok, amikor megérkezem.

És a csapattársaiddal?
Cristianóval. Egy ideje már kapcsolatban vagyunk. Egy kiváló ember és egy kiváló játékos. Utoljára a Bayern elleni mérkõzés elõtt találkoztunk. Egy kicsit beszélgettünk. Sok sikert kívánt a világbajnoksághoz.

Milyen volt a bemutatásod és a szerzõdésed aláírásának a napja, 45 ezer szurkolóval a Bernabéuban?
Egy egészen különleges nap volt. Nem lehet minden napunk ilyen. Belépsz egy különleges stadionba, és ennyi embert látsz… Sosem képzeltem volna ezt. Szeretnék történelmet írni Madridban.

Voltál a Bernabéu-túrán, mielõtt Madridba igazoltál?
Nem. Mindig el akartam menni, de vagy idõ, vagy lehetõség nem volt rá. Most mint játékos tehetem meg. Egy olyan együtteshez érkezem, ahol gyõzelmi kényszer van… Én pedig nagyon szeretek gyõzni.

Jellemezd a Real Madridot!
A világ legjobb csapata.

És a Barcelona?
Egy nagyszerû klub, ahonnan sok játékos lenyûgöz. Nyilvánvalóan tisztelem õket.

A bemutatásod elõtt hányszor mondtad, hogy “Hala Madrid”?
Amikor otthon televízión néztem a csapat mérkõzéseit, mindig mondtam, hogy Hala Madrid! Aztán késõbb, 45 ezer ember elõtt kimondani… Nagyon izgultam, de minden jól alakult.

Tudod, hogy mit jelent a Real Madrid 10-ese?
Valami nagyon nagyot. Egy ilyen klubnál együtt kell élni a nyomással, és remélem, hogy meg tudok birkózni vele.

Milyennek képzeled el az elsõ gólodat a Madriddal?
Ahogyan Isten szeretné, de legyen egy gyõztes mérkõzésen.

Beszéljünk most Falcaóról. El tudod képzelni Madridban?
Biztos vagyok benne, hogy képes lenne itt játszani. De nem én vagyok az, aki eldönti, hogy jönni fog-e vagy sem. Ez az elnök döntése. A képzettsége és a gyõzni akarása megvan hozza.

Nagyon boldog lenne Kolumbia, akiknek annyi boldogságra van szükségük, ha együtt láthatnák a két példaképüket, Jamest és Falcaót a Real Madridban, nem?
Mar négy éve ismerem, mint játékostársat. Csak arra az idõre váltunk szét, amikor az Atléticóban szerepelt. Gyõztes mentalitása van, és Madridban ez számít. Remélem, hogy csatlakozhat hozzánk.

Szerinted mikor mutatkozhatsz be?
Holnap utazom Madridba, és szombaton már edzeni fogok. Amikor megvolt a szükséges felkészülés. Kilenc, tíz, tizenkét nap… Amikor Ancelotti azt mondja, hogy játsszak, játszani fogok.

Egy Punta Cana-i utazásról érkeztél ide, korábban pedig a családodat látogattad meg Kolumbiában. Hogyan éli meg a történteket a családod?
Nagyon fontos részei az életemnek, és most egy darabig nem fogom látni õket, ezért nyilván szeretném kihasználni a lehetõséget, hogy minél több idõt töltsek velük. Sok barátom van és sok ember vesz körbe, de amikor a dolgok rosszra fordulnak, a családod az, aki mindig melletted van.

Milyen szerepe van a pályafutásodban az édesanyádnak, Pilarnak?
Nagyon nagy. Amióta játszom, õ mindig támogat.

És a feleségednek, Danielának?
Hét éve, amióta ismerjük egymást, mindig mellettem állt. Amikor rosszul játszottam, sokat beszélt velem. A lányom is egy hatalmas “plusz”.

Ki az, aki kettõjük közül inkább felelõsségre von, amikor a dolgok rosszul mennek?
Daniela. Õ jobban tudja, hogy mikor játszom jól és mikor rosszul. Ez rendben van.

Már megtanítottad a Ras Tas Tas-t a lányodnak, Saloménak?
14 hónapos, és már tökéletesen tudja. (nevet)

Hol tanultál meg ilyen jól táncolni?
Armero vagy Cuadrado mellett könnyû tanulni, sokat táncolnak.

A mostohaapádnak is fontos szerepe volt a karrieredben…
Igen. Hatéves korom óta vele játszottam. Õ íratott be a labdarúgó iskolába. Sokan nem tudják, hogy õ volt az, aki támogatta, hogy labdarúgó legyek. Azt mondta, hogy olyan dolgokat tudok, amiket mások nem. A mai napig ellát tanácsokkal, mert nagyon jól ismeri a labdarúgást.

Hogyan néz ki James egy átlagos napja?
Amikor nincs edzésem, akkor kilenckor kelek fel. Ha tehetem, akkor kolumbiai reggelit eszem, mert furcsa érzés, ha távol vagy a hazádtól. Minden szabadidõmet a szeretteimmel osztom meg.

Hogyan viseled a nyomást a sajtó részérõl?
Nem vagyok oda érte. Kilépsz a lakásodból, és kamerák vesznek körbe. Nincs annál jobb, mint amikor kilépsz az ajtón és nyugalom van. De egy olyan idõszakot élek, amikor ezt nem tehetem meg. Meg kell értenem, és megfelelõen kell kezelnem. Egy népszerû klubnál vagyok, ami körül minden pezseg.

Tudod már, hogy hol fogsz Madridban lakni?
Még nem. Amikor megérkezem, ezen fogok dolgozni keményen. Szívesen élnék egy tágas lakásban, kerttel, ha lehet, akkor medencével, és tudjak grillezni. Erre van szükségem a nyugalomhoz.

Mi a véleményed arról, hogy Cuadrado a Barçába igazolhat?
Remélem, hogy így lesz, mert egy nagyon jó barátom. Ha oda igazol, akkor újabb kapukat nyitunk meg, mert már több nagy csapatban szerepelnénk.

És a sógorod, David Ospina Arsenalba igazolásáról?
Örülök neki, mert egy nagyon jó kapus és kiváló ember. Remélem, hogy sikeres lesz. Szerintem mindene megvan ahhoz, hogy kezdõ legyen az Arsenalban.

Szerinted Pékerman folytatja a kolumbiai válogatott élen vagy sem?
Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy José maradjon. Õ változtatott meg mindent a válogatottnál, és nagyon jól dolgozik. Sok jó átalakítást hajtott végre. Szomorú leszek, ha nem folytatja, és nagy kihívást hagy az utódjának.

Két Madriddal kapcsolatos kérdéssel zárunk. Felkészültél arra az eshetõségre, hogy nem leszel kezdõ a szezon elején?
Nyilvánvalóan igen. Elõször jól kell edzenem, hogy bekerüljek a kezdõcsapatba. A legtöbben három vagy négy éve együtt vannak. Ezt meg kell érteni, és lépésrõl lépésre kell haladni elõre. Amikor pedig megvan a lehetõség, akkor magas szinten kell teljesíteni.

Mit üzennél a madridistáknak?
Hogy legyenek biztosak benne: mindig, mindent meg fogok tenni! Támogassanak minket, hogy sok kupát nyerhessünk.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK