James: Ez egy valóra vált álom

Percekkel azután, hogy átvette a díjat Madridban, a FIFA.com exkluzív interjút készített a Real Madrid új játékosával Kolumbia szereplésérõl a világbajnokságon, kiemelkedõ teljesítményérõl és az ezzel járó személyes elismeréseirõl.

Kolumbia az 1990-es években három egymást követõ FIFA világbajnokságon vett részt, elõször az Olaszországban megrendezetten 1990-ben, aztán az USA-ban 1994-ben, majd Franciaországban 1998-ban. Ez alatt az idõ alatt egy hat éves kolumbiai fiú, név szerint James Rodríguez – apja ösztönzésére – elkezdte rugdosni a labdát. 16 év kellett ahhoz, hogy a Los Cafeteros visszatérjen a nagyszínpadra, s amikor ez bekövetkezett, James, a cúcutai fiú vezette a megmérettetésüket. 

James, a FIFA U-17-es világbajnokság és a 2007-es, valamint 2011-es U-20-as világbajnokság veteránjának nemzetközi bemutatkozására a 2014-es brazil világbajnokság selejtezõinek nyitómérkõzésén került sor. A legendás Carlos Valderrama tízes számú mezét megörökölve a középpályás 15 mérkõzés alatt három gólt szerzett a selejtezõk alatt, beleértve az elsõt Jose Pekerman vezetésével, mikor legyõzték Perut 1-0-ra. Eközben megalapozta jövõjét a portugál óriásnál, a Portónál, mielõtt csatlakozott volna a Monacóhoz 2013-ban. Egy jó szezon után az elsõ ligában a feltörekvõ James készen állt a világ meghódítására, mikor megérkezett Brazíliába.

A sérülés megfosztotta Pekermant Radamel Falcao szolgálataitól, s bár a selejtezõkön õ szerezte a legtöbb gólt a csapatnak, James sikeresen pótolta hiányát. Mindig az ellenfél kapujának közelében, hihetetlen formában játszott, s Kolumbia vébé alatti öt mérkõzésének mindegyikén gólt szerzett. Ez alatt bemutatta készségeinek teljes repertoárját, többféleképpen jutatta a labdát a hálóba, beleértve azt a mennydörgõ bombát, amivel elnyerte a torna góljának járó elismerést. Hat találatának köszönhetõen megnyerte az áhított Adidas Aranycipõt, megelõzve ezzel a 2010-es afrikai gyõztes Thomas Müllert, valamint Lionel Messit és Neymart.

Két hónap telt el a brazil vb kezdete óta. Sikerült feldolgozni a sikereidet?
Remek tornán vagyok túl és sikerült Kolumbiát a negyeddöntõbe segítenem. Ennél is tovább szerettünk volna jutni, de Brazília lett az ellenfelünk. Kiváló játékosaik vannak és a mi álmunk véget ért.

Nem kevesebb, mint hat gólt szereztél. Melyik a kedvenced, és miért?
Mind a hatot kedvelem. Mindegyik fontos volt, mivel gyõzelemhez segítették a csapatot. Mindegyik különleges volt, mivel gólt szerezni egy ilyen nagyszabású versenyen egyedülálló élmény.

Az internetezõk a te Uruguay elleni gólodat választották meg a torna góljának. Azóta hányszor nézted meg? Ha még 100 alkalommal megpróbálnád azt a mozdulatot, mit gondolsz, hányszor sikerülne?
Körülbelül…(megáll és mosolyog) 20 alkalommal láttam. Az edzéseken mindig megpróbálom. Megpróbálod 100 alkalommal és kétszer megy be. Ezúttal bement, és ráadásul egyenesen a sarokba, bár én a Japán elleni gólomat kedvelem a legjobban. Sokkal ízlésesebbnek találom, és volt benne valami varázslatos. Szép gól volt.

Radamel Falcao, Kolumbia legfõbb gólszerzõjének hiánya hozzájárult ahhoz, hogy kiemelkedõbb szerepet vállalj a támadásokban?
Olyankor is, mikor Falcao a közelben van, megpróbálom magamra vállalni a gólszerzés felelõsségét. Õ sok gólt szerez és nagyon fontos nekünk. Nagyon hiányzott a csapatnak. Mindig megpróbáltam hozzá hasonlóan gólokat szerezni.

Említetted a Brazília elleni mérkõzést. A végén David Luiz odament hozzád, hogy megvigasztaljon és arra kérte a rajongókat a stadionban, hogy tapsoljanak meg. Pontosan mit mondott neked?
Az volt az álmom, hogy bejutunk az elõdöntõbe vagy akár a döntõbe, õ csak próbálta tartani bennem a lelket. Ez olyasmi, amit a játékosok és társak általában tenni szoktak, de mégis olyan élmény, amit sosem fogok elfelejteni.

Az, ahogy Brazília kiesett Németország ellen, okot adott számodra, hogy még jobban bánd Kolumbia kiesését?
Nem, ez a futball. Minden nap más. Egyik nap jól teljesítesz, a másikon már nem annyira. Az egy dolog, hogy súlyosan kikaptak, ez néha megtörténhet.

Szerinted Németország megérdemelte a gyõzelmet?
Németország méltó bajnok és kitûnõ játékosaik vannak. Mind a négyen, akik bejutottak az elõdöntõbe, megérdemelten voltak ott.

Csak hat éves voltál, mikor Kolumbia utoljára játszott világbajnokságon 1998-ban. Emlékszel valamire?
Pár dologra emlékszem. Az egész csapat és egész Kolumbia arról álmodott, hogy kijussunk Brazíliába. Történelmet akartunk írni és sikerült. Ez olyasmi, ami örökké élni fog.

Követted a tornát Kolumbia kiesését követõen? Figyelted Thomas Müllert és Lionel Messit, akik szintén versenyben voltak az Aranycipõért?
Próbáltam nem túlságosan közelrõl követni, de lehetetlen volt, mivel meg akartam nyerni. Az Aranycipõ egy valóra vált álom.

Hol fogod tartani az Aranycipõdet?
Haza fogom vinni és ott is fog maradni. Ez egy életre szól.
 

Forrás: fifa.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK