Aitor Karanka: Ha nincs Mourinho, a Barca újabb hat címet nyert volna

Aitor Karanka, a José Mourinho korábbi segédedzõje az ABC-nek adott hosszabb interjút, melyben a Real Madridnál töltött idõkrõl beszélt. Kifejtette véleményét a vitás kérdésekkel kapcsolatban, de elárulta azt is, hogy milyennek látja Ancelotti csapatát.

A tapasztalatáról és a Mourinhóval való kapcsolatáról: „Josétól megtanultam, hogy mi az alapvetõ ahhoz, hogy a játékosok jól érezzék magukat. Támogatott engem, mikor ide érkeztem. Azt mondta, hogy ez egy jó hely a fejlõdésre, itt kiteljesedhetek. A Chelsea három játékost is kölcsönadott nekünk. Minden egyes mérkõzés után beszélünk, üzeneteket váltunk. Tanácsokat ad nekem. A legjobb dolog, amit megtanultam tõle,a mikor három csodálatos évet dolgoztunk együtt a Real Madridnál, hogy a csapat az egyének fölött áll.”

Mourinho, az edzõ: „Õ a világ legjobb edzõje, ezt már megmutatta. Taktikailag száz lépéssel a többiek elõtt jár. Kiváló taktikai tervei voltak a Real Madridnál. Amikor változtatnunk kellett, az újítása forradalmi volt. Emlékszem a Manchester United elleni meccsre az Old Traffordon. A United vezetett 1-0-ra, Mourinho be akarta küldeni Benzemát, pont akkor, amikor Nanit kiállították. Abban a pillanatban leültette Karimot, majd azt mondta, hogy Modric fog játszani Arbeloa helyett. Luka volt a kulcs a gyõzelemhez, hiszen õ egyenlített. José azt mondta, hogy egyszerû változtatásokat csinál, olyat, amikre senki sem gondolna. Cserélt, majd megmondta, hogy mi fog történni. És úgy lett.”

A történelem legjobb Barcelonája elleni küzdelem: „Sikerült megállítani õket. Azt követõen érkezett, hogy elõtte az Interrel legyõzte a Barcelonát. A Barca hat címet nyert, majd José megállította õket. Ha õ nincs, a Barca újabb hat címet nyert volna. Mourinho elsõ szezonjában 5-0-ra veszítettünk idegenben, ami sok kárt tett bennünk, de utána elkezdett változtatni a dinamikán. Megnyertük a Király-kupát a Barcelona ellen, majd a ligát úgy, hogy rekordot döntöttünk, majdnem minden hazai meccset megnyerve. Látványos volt. Nem nyertük meg a Bajnokok Ligáját, ahol büntetõkkel kaptunk ki a Bayern ellen a Bernabéuban. Szégyen volt. De ha valaki, akkor Mourinho tehet arról, hogy véget ért a Barcelona fölénye.”

A sajtó kritikája: „Érkezése óta támadta õt a sajtó, de a Real Madrid szurkolói értékelik a sikereit. A bajnoki gyõzelem óriási volt, az egész csapat nagyszerûen játszott. Összetartó társaság volt. A sajtó olyan dolgokat jelentetett meg, amelyek nem voltak igazak. Arról beszéltek, ami meg sem történt. De José nagyon kemény volt. A támadások nem hatottak rá, éppen ellenkezõleg. Ahelyett, hogy összeomlott volna, még erõsebb lett és tovább fejlõdött.”

Iker Casillasról: „Az idõ mindig megadja a választ. Támadták Mourinhót miatta, majd négy hónappal késõbb érkezett egy új edzõ, Ancelotti, aki úgy döntött, hogy továbbra is López lesz a kezdõ, Casillas pedig csere. Megtagadta, hogy Iker legyen az elsõ számú kapus, a csapat érdekei miatt. Nem volt a legjobb formában, nem azok voltak a legjobb pillanatai. Ancelotti döntése megadta a választ.”

Ancelotti Real Madridja: „Nagyon jól játszanak, messze felülmúlják a többi csapatot. A mi idõnkben a Barcelona sem ugyanaz volt, ami most, jelenleg nem a legjobb pillanataikat élik. A Madrid végre megnyerte a Tizediket, így a szorongás, amit sok éven át éreztek, elmúlt. Ancelotti jó menedzsere a csapatnak. Értékelni kell azt, ahogy a csapat dolgozik, ahogy azt is, ahogy megoldotta Di María és Xabi távozása után a játékosok pótlását. Nézem õt és tanulok tõle. A játékosok úgy szeretik õt, ahogy Mourinhót szerették. Azt mondták, hogy José nem beszélt a csapattal, de ez hazugság. Maga Iker mondta, hogy José minden nap foglalkozott vele.”

Cristiano vagy Messi? „Ha azt mondtam, hogy Cristiano a legjobb, amikor Messi sorozatban nyerte az Aranylabdákat, akkor mit gondolhatok most… Az idõ megadta a választ. Kétségtelen, Cristiano a legjobb. Furcsa volt, hogy Messi négy Aranylabdát kapott, míg Cristiano csak egyet. Most Ronaldónak kettõ van, és meg kellene nyernie a harmadikat is.”

Luis Enrique: „Jó munkát végzett a Barca B-nél és a Celtánál. Karakteres, jó edzõ, ráadásul olyan jó játékosokkal dolgozhat, mint Neymar, Luis Suárez, Busquets és a többiek.”

A konfliktus Del Bosque, Mourinho és Diego Costa között: „Diego nem mehetett a válogatottba, mert még nem tudott két egymást követõ meccsen játszani a Chelseaben. Ez az, amit José mondott. Amikor Diego két mérkõzést játszott egymás után a válogatottban, nem volt képes ugyanerre a klubjában. Nem Vicente volt gyenge Joséval szemben. Ezt meg kellett tenni.”

Most a Middlesbrough edzõje vagy. Mit adott ez neked? „Munkát. Angliában menedzser vagyok, nem csak egy edzõ. Az akadémiától kezdve az átigazolásokig, mindenre figyelnem kell.”

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK