Mi a helyzet az Ultras Surral?

Florentino Pérez és az Ultras Sur ellentéte nem mostanában kezdõdött, de egy évvel ezelõtt, amikor is az elnök kitiltotta a csoportosulás tagjait a stadionból, valamint új szurkolói szektort hozott létre a történelmi Fondo Sur helyén (a stadion déli oldala; itt foglaltak helyet az ultrák, innen jön az elnevezésük), láthatóvá vált, hogy innen nehéz lesz visszatérni.

1980. szeptember 17-én a Castilla a West Hammel csapott össze a Bernabéuban a Recopa torna elsõ selejtezõkörében. Azon a napon az angol csapat huligánjai mindent megrongáltak, ami az útjukba került, folyamatos szóváltásokba keveredtek. Ez a viselkedés szolgált késõbb mintául a Real Madrid ultráinak is. A meccs elõtt és után erõszakos incidensek zajlottak a stadion körül, egy angol szurkoló meg is halt, miután véletlenül elütötte õt egy busz. A mérkõzés közben székek röpködtek és a West Ham radikális drukkerei az elsõ szintrõl a VIP-szektor nézõire vizeltek. Az UEFA Fegyelmi Bizottsága megbüntette az angol csapatot a szurkolók viselkedése miatt: két európai kupameccs erejéig be kellett zárni a stadionjukat, így a visszavágót kénytelenek voltak Londonon kívül játszani.

 

A Las Banderas nevû egyesület – akkoriban a madridisták legfiatalabb csoportja – az eset után radikalizálódott és elkezdte kijelölni a lelátón saját területét a többi rivális szurkolói csoporttal szemben. Az 1982-es kupadöntõ alatt, amikor Valladolidban a Real legyõzte a Sportingot, a Las Banderas rendbontó tagjai is ott voltak a Zorrilla stadionban, ám a többi drukker megelégelte, hogy mellettük vannak és elzavarták õket. Ebbõl a csoportosulásból született meg aztán az „Ultras Sur”, azaz a radikális madridisták csapata, mely szélsõjobboldali nézeteket vallott.

Egy évvel ezelõtt, több mint három évtizeddel megalakulásuk után tömegverekedés tört ki a Real ultrái között székhelyükön, a Drakkar bárban. Ekkorra egyébként már több bûncselekményt is elkövettek. De végül ennek az eseménynek a hatására születetett meg Pérezben a feloszlatás gondolata. Az incidens következtében és az erõszakos megnyilvánulások eldurvulása miatt a klub megvonta a Fondo Sur szurkolóitól elõjogaikat és visszavette kedvezményes áron megvásárolt bérleteiket. Helyükre az úgynevezett „Grada Joven” csoport került.

 
Az Ultras Surnak nem tetszett a lépés

Az idei szezonban a már több mint 20 szurkolói egyesület tagjait magába foglaló csoportot áthelyezték a harmadik és negyedik szint középsõ részére. A királyi gárda vezetõsége kitiltott a Bernabéuból 50 büntetett elõéletû rajongót és a régi ultrák közül mintegy 200 tagot, így megelõzve az esetleges csoportosulásukat. Az új szurkolói szektorban azonban még így is sok erõszakos tevékenységgel felhagyott veterán szélsõséges található és az egykori mozgalom bizonyos gyülekezetei is jelen vannak, mint például a Viking Büszkeség.

A Real Madrid figyelemmel kíséri a potenciális veszélyt jelentõ drukkerek aktáját, ellenõrzi megmozdulásaikat a klub spanyolországi és európai utazásai során és jelent azt az UEFÁ-nak, az antirasszista bizottságnak valamint az ellenfél csapat biztonsági egységeinek. Az elnökség az idei szezon elején egy dokumentumban tájékoztatta a klubtagokat a tiltott szimbólumokról és zászlókról, melyeknek használata büntetéssel jár. Emellett kiemelték, hogy az ezen jelek használatának megkísérlése is fegyelmi eljárást von maga után, ami akár a klubtagság megszüntetésével is végzõdhet. A listán szerepelnek többek között az alkotmányos idõk elõtti és a náci jelképeket ábrázoló zászlók, illetve a rasszista és idegengyûlölõ feliratú transzparensek.

A legerõszakosabb és legkitartóbb Real-ultrák azonban az intézkedések óta is harcolnak Pérez ellen. Két hónapja például olyan sértõ tartalmú plakátokat helyeztek el az M-30-as autóút felüljáróin és a város forgalmas pontjain, melyekben a klub elnökének lemondását követelték, ráadásul több alkalommal is meggyalázták feleségének sírját falfirkákkal. Ennek az agresszív csoportnak a tagjai közül legalább ötven már egy éve ki van tiltva a Bernabéuból. Néhányukat a rendõrség is körözi, vagy már le is tartóztatta jogtalan gyülekezés, rasszista támadás, antifasiszta szervezetek megtámadásáért.

Korábbi cikkünk a témában: Mi lesz veled Ultras Sur?

Forrás: El País
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK