Egytõl egyig: Valencia – Real Madrid

Nem teljesen úgy indult a 2015-ös év a Real Madrid számára, ahogy azt a játékosok és a szurkolók tervezték, illetve szerették volna. A királyi gárda vereséget szenvedett a Mestallában, így 22 gyõztes mérkõzés után a sikerszéria véget ért. Mi ismét megpróbáljuk a mérkõzés képe alapján, egy tízes skálán értékelni a csapatok és a játékosok teljesítményét. Mérkõzés utáni rovatunk következik.

Csapatok

Real Madrid (5)
Éreztem én, hogy nem lesz ez egy egyszerû meccs kedvenceink számára, de õszintén szólva nem gondoltam, hogy így alakul majd a mérkõzés. Egy enervált, fizikailag és mentálisan is fáradt Real Madridot láttam, akik igazán nem is vették komolyan a meccset egészen addig, míg a Valencia meg nem szerezte a vezetést. Igen ám, de ekkor már mind tudtuk, hogy késõ. A védelemnek volt több megingása is, a középpálya pontatlan és lassú volt, a támadóink pedig a helyzetek többségében nem koncentráltak eléggé. Ezeken a tényeken az sem segített, hogy a Valencia minden áron meg akarta nyerni a mérkõzést. Aztán így is történt, teljesen megérdemelten. Kemény sorozat vár a kedvenceinkre, talán nem rosszkor jött a kijózanító pofon, most kell észbe kapni, aztán bedarálni mindenkit. Már csak az a kérdés, hogy a rotáció hiányában rongyosra használt játékosokban mennyi tartalék van még, illetve, hogy Ancelotti mikor és (a rövid kispadnak köszönhetõen) milyen módon próbálja meg pihentetni egy-két kulcsjátékosát. Jelen pillanatban nem érzem azt, hogy ilyen hajtás és kihasználtság mellett végig bírja majd a csapat három fronton. Meglátjuk, minden esetre reméljük a legjobbakat. Ez egy vereség volt, intõ jelek vannak, de még nem kell temetni semmit, csak menni elõre. Hala Madrid!
Az olvasók osztályzata: 4,57

 

Valencia (7)
Meg akarták nyerni a meccset, minden áron. Teljesen mindegy volt számukra, hogy ehhez hány madridit kell felaprítani, mennyit kell csúszni a földön, csak gyõzni akartak, az erõfeszítéseik pedig meghozták a kívánt eredményt. Nem keltették szimpatikus csapat képét, viszont a bennük lévõ akarat megsüvegelendõ. 11 alkalommal lõttek kapura, és azt sem szabad elfelejtenünk, hogy volt az elsõ félidõben egy kapufájuk is. Alakulhatott volna számukra is másképp a meccs, ha Bale belövi a ziccerét, azonban a futballban a ’ha’ nem játszik. Gyõzött a Valencia, megérdemelten, viszont nagyon remélem, hogy a két legnagyobb riválisunk dolgát is megnehezítik majd, nem csak ellenünk készültek vér kortyolása mellett.
Az olvasók osztályzata: 7,65

Játékosok

A Real Madrid legjobbja – Pepe (7,5)
Ezúttal nem a mérkõzés legjobbja címet ítéljük oda, hiszen azt nem vendégjátékos érdemelné ki. A királyi gárdából is nehéz olyan spílert választani, aki kitûnt a többiek közül, talán csak a portugál nyújtott elfogadható teljesítményt. A rajta megpattanó lövésrõl nem tehetett, a védõmunkáját ismét kiemelkedõen látta el. Négy labdaszerzés, öt szerelés és egy blokkolt lövés állt a neve mellett a mérkõzés lefújásakor. Továbbra is kitûnõ formát mutat.
Az olvasók osztályzata: 6,47

Iker Casillas (6,5)
A Kapitány egyik hazai gólról sem tehetett. Amikor munkát adtak neki a Valencia támadói, õ állta a sarat, minden tõle telhetõt megtett. Higgadt volt, több alkalommal is megjátszotta a labdát ahelyett, hogy felívelte volna azt. Ami a középre ívelt labdákat illeti, ezen a téren is magabiztosságot mutatott.
Az olvasók osztályzata: 6,74

Daniel Carvajal (5,5)
A Valencia egyenlítõ góljában nyakig benne volt a saját nevelésû játékosunk,aki egyáltalán nem támadta meg a kapu felé törõ Gayát, területet engedve ezzel neki. Ezen kívül sem hozta a tõle megszokott játékot, bár fáradhatatlanul dolgozott a jobb oldalon, mégsem tudott elegendõt hozzátenni a támadásokhoz, és a védekezésben sem nyújtott kiemelkedõt. Összeszedett egy sárga lapot is, ami miatt a következõ bajnokit kihagyni kényszerül.
Az olvasók osztályzata: 5,93

Sergio Ramos (6)
Öt felszabadítás és két szerelés fûzõdik a nevéhez, valamint közel járt a gólhoz is. Ettõl függetlenül úgy vélem, hiba volt õt pályára küldeni, hiszen minden bizonnyal nem teljesen egészséges, ami a teljesítményén is meglátszott, illetve ezzel kockáztatta Ancelotti egy újabb kulcsjátékosának kiesését. Ezen felül már a meccs elején begyûjtötte szokásos sárga lapját, ami miatt a lefújásig izgulhattunk, hogy vajon mikor állítják ki õt.
Az olvasók osztályzata: 5,86

Marcelo (5)
Carvajalé volt az elsõ, Marcelóé a második hazai gól. Teljesen lemaradt az emberérõl, aki így szabadon kaphatta a labdát, amit végül be is vert Iker hálójába. A meccs egészét tekintve sem villogott, a Valencia gyakran jött el a bal oldalon, ráadásul a kis brazil ezúttal a támadásokban sem nyújtott maradandót (a meccs végi hajtásban voltak ugyan jó megindulásai, de addig semmi).
Az olvasók osztályzata: 6,05

Toni Kroos (6)
Nem volt az igazi, gyakran észrevehetetlenül tette a dolgát, mintha teljesen kikapcsolta volna a hazai középpálya. Pontatlanul játszott, több labdát is elszórt, igaz nála még ez is 88%-os mutatót jelent. Volt egy gyönyörû megindulása, amit egy álompassz követett, de sokkal több momentum nem jut eszembe vele kapcsolatban. Tud õ ettõl ezerszer többet is.
Az olvasók osztályzata: 6,11

Isco (6)
Egyedül rajta éreztem azt tegnap, hogy esetleg képes lehet váratlant húzni, igaz, hogy nem így lett, de majdnem összejött neki a gól (lényegesen megkönnyítette volna a dolgunkat, ha nem Diego Alves kezébe fejeli a labdát). A középpályás védekezésbõl ezúttal nem tudta hatékonyan kivenni a részét, ami azért érzõdött is a játékon, hiszen a hazaiak meglehetõsen könnyedén siklottak át a Real Madrid középsõ csapategységén. Benne is sokkal több van.
Az olvasók osztályzata: 5,83

James Rodríguez (4)
Gyakorlatilag momentuma nem volt a meccsen. Semmi. A pályán volt, hogy tizenegyen legyenek a vendégcsapatban. A védekezéshez semmit nem tett hozzá, kapura lövése nem volt, több labdát is elszórt, és a fontos pillanatokban egyáltalán nem tudott váratlant húzni, megették õt a hazai védõk. Ettõl azért sokkal többet várunk tõle ilyen helyzetekben.
Az olvasók osztályzata: 4,88

Gareth Bale (4)
Érthetetlen, amit csinál már hetek óta, egyszerûen már nem találok rá szavakat. Nem feltétlen azon van a hangsúly, hogy képes eltûnni fél órákra, hiszen ilyenkor is az van az emberben, hogy õ Gareth Bale, aki bármikor eldöntheti a meccset. Igen ám, de az a bizonyos walesi egy életbevágóan fontos passzal is képes lenne dönteni, azonban õ elfelejtette a passz és az assziszt fogalmát, számára ez nem létezik. Sokkal jobb és értékesebb, ha belevezeti a labdát a kapusba, amikor a társ tisztán érkezik középen. Ez történt most is és már nagyon sokszor. Ezzel persze nem azt mondom, hogy rajta ment el a meccs, viszont döntõ pillanatban volt önzõ. Nem bánnám, ha lassan összeszedné magát, mert jelenleg a sebességén kívül semmi pozitív nincs a játékában.
Az olvasók osztályzata: 4,04

Cristiano Ronaldo (4)
Lõtt egy gólt büntetõbõl, ám ezen kívül csak néhány veszélytelen próbálkozása volt. A csodát ma õ sem volt képes elhozni. Bár akart, mégsem játszott jól. Néhány hete úgy tûnik, mintha nem lenne vele minden rendben, nem tudom, mi lehet ennek a hátterében, de nem az igazi mostanában. Az is lehet, hogy nagyon magasra rakta a lécet az elmúlt hónapokban, de mind tudjuk, hogy tõle ettõl sokkal több várható.
Az olvasók osztályzata: 5,48

Karim Benzema (4)
Meglehetõsen mélyen játszott, mintha támadó középpályás lett volna. Kevésszer került a kapu elõterébe, szinte lövése is alig volt (ami volt, az sem sikerült jól…). Egy csatár játéka nagyban függ a társakétól, akiktõl Karim ma igen kevés támogatást kapott. Számra sem ez lesz a szezon legemlékezetesebb mérkõzése.
Az olvasók osztályzata: 4,15

Cserejátékosok

Jesé Rodríguez (5)
Megkapta a lehetõséget arra, hogy ismét õ legyen a megváltó, ám ezúttal nem sikerült. A lendülete nem kopott, azonban érzõdik rajta a hosszú kihagyás, még mindig nem meri igazán bevállalni az egy az egy elleni szituációkat. Idõre van szüksége, de nincs kétségem afelõl, hogy hamarosan újra a régi fényében tündököl majd.
Az olvasók osztályzata: 4,98

Sami Khedira (5)
Azért küldte õt be Ancelotti, hogy stabilizálja a középpályás védekezést, amire pályára lépése után nem is igazán volt szükség, hiszen a Valencia teljesen visszahúzódott. A támadásokból nem tudta kivenni a részét, viszont ismét megcsodálhattuk bámulatos labdaérzékét.
Az olvasók osztályzata: 4,26

Chicharito (-)
Tíz percet kapott, ám semmi emlékezeteset nem csinált, ami miatt értékelhetnénk.
Az olvasók osztályzata: 4,5

Játékvezetõ

Gil Manzano (2)
Nem õ tehet arról, hogy a Real Madrid vereséget szenvedett! Ezzel a mondattal kell kezdenem, de ettõl függetlenül nem érdemel egyetlen elismerõ szót sem a sípmester. Már a mérkõzés elején látszott, hogy rossz taktikát választott, felvette a játékosok által diktált harapós, agresszív stílust. Ahelyett, hogy nyugtatta volna a futballistákat, inkább leállt vitatkozni, minden ítéletet hevesen gesztikulálva magyarázott meg és nem partnerként, hanem alárendelt félként kezelte a labdarúgókat mindkét oldalon. A mérkõzés elején megítélt büntetõ több mint véleményes, hisz Negredo megpróbálta elhúzni a kezét – amely amúgy is testéhez közel volt – egy elõtte, mindössze egy méterrel irányt változtató, belõtt labda útjából. A megítélt büntetõ mellé azonban a szituáció (ígéretes támadás megakadályozása) miatt, ha már lefújta, járt volna a sárga kártya. Ezzel szemben, pár perccel késõbb Ramos kezezésénél indokolatlan volt a lap, majd Bale belõtt labdája után egy egyértelmû 11-es maradt el, hisz a testtõl távol lévõ kezet találta el a walesi beadása. Mindezeken kívül rengeteg szabálytalanság megítélésénél hibázott, asszisztensei se voltak túl nagy segítségére, kényes les-nem les szituációban is tévedtek több alkalommal, de még a tartalék játékvezetõ sem tudott kellõképp segíteni kollégájának a kispadok elõtt történt szabálytalanságok megítélésében. Szórta a kártyákat, mintha egy pókerasztalnál ülne, több lap jogossága is megkérdõjelezhetõ, és olyan cselekedet is akadt, melyet igen is sárgával kellett volna büntetni. A kapusok játékát is rendkívül rosszul kontrollálta, amit a hazaiak hálóõre jó érzékkel ki is használt. Teljesítménye méltatlan volt mind a spanyol elsõ osztályhoz, mind a FIFA jelvényéhez. Sokszor téma volt már, hogy a hispán sípmesterek – finoman fogalmazva – nem a szakma “csúcstermékei”, ezt sajnos ma Gil Manzano sporttárs is bebizonyította. Rendkívül gyenge teljesítményt láthattunk.

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Tovább

Aki láthatatlanul vált legendává…

Toni Kroos a mai napon bejelentette visszavonulását. Eme szubjektív szösszenet ennek margójára készült, pusztán érzelmi felindulásból. Szubjektivitását ajánlott…