Toni Kroos elsõi

A Real Madrid német középpályása, Toni Kroos a német szövetség honlapján mesélt élete néhány fontos pontjáról, az úgynevezett "elsõirõl".

Az elsõ mezem: Az elsõ igazi egy 10-es számú, Johan Micoud mez volt a Werder Bremenes idejébõl. Mindig felnéztem rá, mert egy igazi karmestere volt a csapatának. Õ az egyik legnagyobb játékos számomra.

Az elsõ klubom: A Greifswalder SC volt az elsõ csapatom. Az öcsémmel, Felixszel játszott akkoriban egy csapatban, majd késõbb mindketten az FC Hansa Rostockba igazoltunk.


Toni a Greifswald játékosaként

Az elsõ edzõm: Az édesapám, Roland Kroos, elõször otthon majd késõbb a Greifswaldban. Birkózó volt mielõtt futballal kezdett foglalkozni. Fiatalon Felix és én együtt edzettünk édesapánkkal. Még futni is alig tudtunk, de már rúgtuk a bõrt a pályán. Most õ az FC Hansa U19-es csapatának az edzõje.

Az elsõ posztom: Eleinte támadó középpályás voltam. Nagyon szeretek a középpályán játszani. Ott történik a legtöbb dolog és mindig közel vagy a labdához. Gólt szerezni sem túl nehéz onnan és a korai éveimben elég sokszor voltam eredményes és rengeteg tapasztalatot is szereztem.

Az elsõ példaképem: Ahogy korábban is említettem, Johan Micoud játéka mindig lenyûgözött. Brémában is játszott, ami nem is volt olyan messze tõlünk.


Johan Micoud, az elsõ példakép

Az elsõ címem: Az elsõ, amire vissza tudok emlékezni a 2005-ös Pape-kupa volt, Magdeburgban. A Hansával megnyertük a tornát és akkor én lettem a legjobb játékos és a gólkirály is. Ilyen dolgokat nem felejt el az ember.

Az elsõ stadion amiben jártam: Biztosan a Hansa stadionja volt. Viszonylag könnyû volt jegyet szereznem, mivel az utánpótlás csapatban játszottam. Emlékszem egy Bayern elleni meccsre, amit a ZDF sportstúdiójában néztünk pár évvel korábban. A stáb kérdezte a fiatalokat (minket), hogy milyen eredményre számítunk, és mint vérbeli rostocki, természetesen 1-0-t mondtam a Hansának. (nevet)

Az elsõ Bundesliga meccsem: Elõször 2007. szeptember 26-án voltam benne az FC Bayern keretében, a Bundesligában. Ottmar Hitzfeld becserélt Zé Roberto helyére a 72. percben és Klose két góljában is segítettem, amivel elõször 4-0, majd végül 5-0 lett az eredmény.


Debütálás a Bundesligában

Az elsõ profi gólom: 2007. október 25-e volt. Idegenben játszottunk a Red Star Belgrade ellen az UEFA kupa csoportkörében. A belgradi Marakana elég ellenséges volt akkor. Kilenc perccel a lefújás elõtt cseréltek be, és rögtön gólpasszt adtam Klosénak. Aztán következett a hosszabbítás. Szabadrúgáshoz jutottunk, amit csak be akartam ívelni a kapu elé. A labda mindenki felett elszállt, beleértve a szerb kapust is. Gyõztes gól volt, 3-2-re nyertünk.

Az elsõ nemzetközi szereplésem: 2010. március 3. – 1-0-ra kikaptunk Argentína ellen Münchenben. Thomas Müller helyére érkeztem a 67. percben. Késõbb a 2010-es Dél-afrikai világbajnokságon is a német keret tagja voltam.

Forrás: DFB
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK