Mi történt a Bajnokok Ligája gyõztesével? Hol romlott el a dolog?

Florentino Pérez nyilvános támogatása ellenére még mindig veszélyeztetve van Carlo Ancelotti jövõje a közelmúltban elszenvedett vereségek miatt. Annak ellenére, hogy a múlt szezonban megnyerte a Bajnokok Ligáját, még nem biztos, hogy az elnök õszintén hisz abban, hogy Ancelotti a megfelelõ ember a klub további irányítására, és a tavaly 22 meccses gyõzelmi sorozattal és egy klubvilágbajnoki címmel büszkélkedõ csapat számára a téli szünet után rossz irányt vettek az események.

Bár Pérez azt állította, “történjék bármi”, az edzõ a klubnál marad ebben a szezonban, Ancelotti jövõje igencsak bizonytalan a spanyol fõvárosban abban az esetben, ha nem tudja megfordítani a jelenlegi formát, amely a Barcelona mögé kényszerítette a csapatot a bajnokságban, miután 1-1-et játszottak a Villareallal, majd 1-0-s vereséget szenvedtek az Athletic Bilbao ellen. Mindezek mellett a csapat majdnem elbúcsúzhatott a Bajnokok Ligájától, miután a Schalke legyõzte õket 4-3-ra, így éppen, hogy sikerült összekaparniuk a továbbjutást az 5-4-es összesítéssel. De hol romlottak el a Bajnokok Ligája címvédõjének dolgai?

Navas jegelése
Úgy tûnik mostanában, hogy valahányszor a kamerák a veterán kapust, Iker Casillast veszik, õt állítják be bûnösnek. A spanyol válogatott kapusnak meglehetõsen kiegyensúlyozott szezonja van, de a szerda esti teljesítménye a Schalke ellen a 2014-es világbajnokságon nyújtott lehangoló teljesítményére emlékeztetett, mikor három mérkõzés után kiestek a csoportkörbõl és ez erõsen megkérdõjelezte Iker képességeit. A Real Madrid legendája vitathatatlanul hibás volt az elsõ két gólnál, és a Leroy Sané által megeresztett lövést még csak észre sem vette egészen addig, amíg a hálójába nem repült. Az egész világ számára úgy tûnt, hogy miután Diego Lopez az AC Milanhoz igazolt, a nyáron szerzõdtetett Keylor Navas lesz a Madrid elsõ számú kapusa, ezzel szemben csak kétszer lépett pályára a bajnokságban. Mindezt azok után, hogy egy figyelemre méltó szezont követõen (2013-14) a Levantéban megkapta az év kapusa díjat, valamint a legjobb kapusnak járó értékelést Európa öt legjobb bajnokságában a WhoScored.com szerint (7.23), továbbá a legjobb védési mutatóval büszkélkedhet a La Ligában (76.6 %). Casillas is egy tiszteletre méltó 70.7 %-al rendelkezik, de biztosan elérkezett annak az ideje, hogy Navas is képbe kerüljön. 

Ramos visszatérése 
Sergio Ramos sérülése, melyet az elõzõ hónapban szerzett korábbi klubja, a Sevilla legyõzése közben, igencsak meggyengítette a Real védelmét. Mi sem bizonyította ezt jobban, mint a csúfos 4-0-s vereség az Atlético ellen, rögtön a sérülését követõ elsõ meccsen, valamint a Schalkétól kapott további négy találat. A csapat már 10 gólt kapott az elsõszámú középhátvédje nélkül. Ramos hiánya mindig problémát okoz Ancelottinak annak ellenére is, hogy Pepe és Raphael Varane a rendelkezésére áll. A Real bajnoki mérkõzéseinek nagy részét elveszítette, 21.4%-ban vereséget szenvedett azokon a meccseken, amelyekrõl Ramos hiányzott, ezzel szemben ez az érték 14 % volt abban az esetben, mikor a kezdõcsapat tagja volt. Az õ közelgõ visszatérése kulcsfontosságú lesz.

Modric hiánya
Az egyik személy, aki visszatérhetett a kispadról, Luka Modric volt, az õ érkezése pedig biztosan erõsíteni fogja a csapatot. A horvát kitûnõ formában volt, melyet a WhoScored 7.54-es értékeléssel jutalmazott. A játékosok, akik korábban pótolni próbálták – Asier llarramendi (6.55), Lucas Silva (6.42) és Sami Khedira (6.30) – meg sem közelítették Modric mostani teljesítményét. Ez azt jelentette, hogy Toni Kroosra hatalmas nyomás hárult – õ az a játékos, aki végigjátszotta Németország színeiben a gyõzelmükhöz vezetõ mérkõzések minden egyes percét, és most haladéktalanul próbál alkalmazkodni egy új bajnoksághoz és egy új stílushoz. A 25 éves játékos ebben a szezonban a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában 2871 percet játszott a lehetséges 3060-ból, ami 94 %-ot jelent, így megbocsátható számára, ha a fáradtság néha kiüt rajta.

A “BBC” rossz teljesítménye
Vitathatatlan tény, hogy a Real Madrid támadói messze vannak a félelmetes legjobb formájuktól. Bár Cristiano Ronaldo és Karim Benzema is gólt szerzett a Schalke ellen, közel sincsenek olyan jó formában, mint a téli szünet elõtt. Benzemának legalább 14 gólhoz volt köze 15-bõl a bajnokságban és a Bajnokok Ligájában a szünet elõtt, de az új évben csak hat alkalommal jött ez össze. Cristiano Ronaldo esetében elmondható, hogy a ligában és a BL-ben a gól/mérkõzés átlaga 1.5-rõl 0.7-re csökkent a szünet után.  A legsúlyosabb formahanyatlás azonban Gareth Bale nevéhez fûzõdik, aki rengeteg kritikát kapott a szurkolóktól és a spanyol sajtótól. Bár az elmúlt nyolc mérkõzés minden percét végigjátszotta, egyszer sem sikerült gólt szereznie.  Miután már háromszor is hetesnél alacsonyabb értékelést kapott a WhoScoredtól, úgy tûnik, Bale-re ráférne egy kis pihenés, vagy egy nagy adag motiváció annak ellenére, hogy Ancelotti szerint a Benzema-Bale-Cristiano kombináció “nem képezi vita tárgyát”.

A hétvégén kötelezõ gyõzelmet kell aratniuk a Levante fölött, amit egy utazás követ a Camp Nou-ba, az El Clásico miatt. E két mérkõzés egyikének elvesztése esetén Pérez türelme és hite újból tesztelésre kerül.

Forrás: espnfc.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK