Taktikai szemmel: Real Madrid – Granada

Ezzel a cikkel igyekszünk azoknak kedveskedni, akik szeretnek mélyebben is elemezni egy találkozót, és megérteni a játéknak egy olyan fontos elemét, mint a taktika. Míg az Egytõl egyig címû rovatunkban az egyéni teljesítményekre koncentráltunk, addig itt igyekszünk a játékosok csapatban betöltött szerepére fókuszálni. A két cikk elolvasásával remélhetõleg teljes képet kap a szurkoló arról, miért alakult úgy a meccs, ahogy.

Ahogy a vereségeket követõen mondani szoktuk, „ezt gyorsan el kell felejteni”! Lehet örömködni (kell is), hisz nem mindennapos, hogy egy ilyen színvonalú bajnokságban kilenc találatot érjen el egy csapat, de helyén kell kezelni a dolgokat. A Real Madrid gyakorlatilag brutálisan kivégezte ellenfelét és 9-1 arányban diadalmaskodott soros bajnokiján a Granada csapatával szemben. Egyértelmû osztálykülönbség van a két gárda között, de a nagyarányú gyõzelem nem csak ennek az eredménye, a visszatérõ sérültek kezdenek magukra találni, ez pedig rendkívül jó hatással van a csapat játékára.

A dicsõség természetesen az öt találatot jegyzõ Cristiano Ronaldóé, de nem mehetünk el szó nélkül további három futballista teljesítménye mellett. Marcelo, Modric és Benzema voltak azok, akik mind játékban, mind a befejezések terén rengeteget tettek hozzá a csapat játékához, gyakorlatilag õk „ágyaztak meg” a portugál klasszis ötösének. Marcelo szinte a teljes baloldalt bejátszotta, 3 gólban is benne volt és 40 méteres, világklasszis labdákat osztogatott. A támadásba való átmenetet nagyon jól oldja meg, és ha nem is adott olyan mélységet, mint más meccseken, amikor felért, veszélyt teremtett és nagyszerû beadásai voltak. Nagyon jó formában van a brazil válogatott futballista. A középpályáról egyértelmûen Modricot kell kiemelnünk, amióta a horvát visszatért, “megette” Kroost szervezésben. Sokkal erõsebb a jelenléte és az egy-egy elleni szituációkban is jobb. Két beadásából született a két utolsó gól. Egyre jobb formában van és kulcsjátékos lesz az idény hátralévõ részére. Már sérülése ideje alatt is tudtuk, mennyit jelent hiánya a csapat szempontjából, de taktikailag és a játék képét tekintve most tûnik fel igazán, hogy vele mennyivel másabb és mennyivel jobb ez a Real Madrid, mint nélküle. Végül pedig ott a támadó szekció és Benzema. Akár betalál, akár nem (15-nél jár a bajnokságban), a francia jelenléte kulcsfontosságú a csapat számára. Az elindulásai, labda nélküli játéka, az érzéke az összjátékhoz mindig segítik a csapattársait abban, hogy jó megoldást válasszanak. Nagyon hasznos a kreatív zónában, rendre megteremti a lehetõséget a 2-1, 2-2 elleni játékoknál ahhoz, hogy gyorsan és jól hozzák ki a labdát egy-egy csapdázási kísérletbõl, vagy passzsávok zárásából.

Ahogy ezt a három futballistát figyeljük (kiegészülve természetesen Cristianóval) egyértelmûen látszik a befolyásolási zóna holléte. A Real Madrid ezekkel a futballistákkal a pályán egyértelmûen egy bal szárnyhoz tolódott támadógépezetet varázsol. A támadások többsége a baloldalon zajlott, mind Benzema, mind Modric ezt a szélt preferálták, ezzel kisegítve Ronaldót és a felfutó Marcelót egyaránt. Természetesen azt sem szabad elfelejteni, hogy a jobb szél „gyengeségét” egyértelmûen eredményezi Carvajal hiánya, hisz Arbeloa még úgy sem képes érdemben hozzátenni a támadójátékhoz, hogy egy Granada szintû csapat ellenében kell bizonyítania. Egy ilyen együttessel szemben adva volt a lehetõség, hisz az alap beindulási pont – a magasan feltolt védelem miatt – a saját alapvonalától nagyjából 30 méterre, az ellenfél büntetõterületéhez rendkívül közel volt. Arbeloa így sem tudta kellõképp segíteni a támadásokat, ez is közrejátszott a „balra billenõ” csapatképben.

James személyében újabb visszatérõt köszönthetett a Bernabéu népe. A kolumbiai válogatott futballistának pont egy ilyen meccsre volt szüksége, ahol visszarázódhatott a játékba és megkapta a kellõ terhelést. Egy órát futballozott és aktívan kivette a részét mind támadásban, mind védekezésben a csapat játékából. Felépülésével Ancelotti kellemes gondokkal nézhet szembe, hisz a jó formában futballozó Isco is pályázik a kezdõ tagságra, a nyár bombaigazolása mellett. A kolumbiai lecserélését követõen szerkezetet is váltott a talján tréner és a személyi változtatások eredményeképp átalakult a támadó gépezet.

Modric visszahúzódott a mélységi irányító pozíciójába, így közelebb futballozhatott a hátsó alakzathoz és hasznosabb tagja volt csapatának védekezésben, Illarra párjaként. A Modric által elõzõleg befolyásolt zóna irányítását Bale kapta meg, aki behúzódott a jobb oldalról, helyére pedig Jesé lépett. Bale nem csak James és Modric szerepkörét volt hivatott ellátni, de a Benzema féle visszalépések során teremtett variációs lehetõségeket is neki kellett kialakítani azzal, hogy a francia helyén Chicharito kapott szerepet. A mexikói válogatott kiválósága ugyanis egyértelmûen center pozícióba érkezett és Ancelotti azzal a feladattal küldte pályára, hogy minél magasabban tartsa a nyomást az ellenfél védelmén, ezzel területet nyitva Ronaldónak és Jesének a két szárnyon. Az említett „szárnyak” a cseréket követõen rengetegszer módosultak, Ronaldo és Jesé bátran váltogattak oldalt mögöttes elfutásokkal vagy egyszerû váltásokkal, ezzel is megkavarva az ellenfél védõit és megosztva a figyelmet. A találkozó záró harmada amolyan taktikai foci suli képet festett ezen húzások pályára varázsolásával, ehhez pedig a Granada csak asszisztálni tudott, mintha egy utánpótlás bajnokin szerepeltek volna.

 

Forrás: penamadridista.hu
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK
Endrick
Tovább

Endrick: Levél az öcsémnek

A brazil tehetség a Players Tribune hasábjain tett közzé egy levelet, amelyet jelenleg 4 éves öccsének írt, és…
Rodrygo Goes
Tovább

Rodrygo: Soha nem elégszem meg a vereséggel

A Real Madrid brazil kiválósága egy angol lapnak adott interjút, amelyben beszélt a válogatottról, rasszizmusról, félelmekről… Válogatott „Sokkal…