Frissítve! – Sergio Ramos: Csak a gyõzelem lebeg a szemünk elõtt

Sergio Ramos az UEFA újságírójával beszélgetett az Atlético Madrid elleni BL-negyeddöntõ elsõ mérkõzése elõtt.

A Madrid az Atléticóval találkozik a negyeddöntõben. Mi volt a keret elsõ reakciója, amikor megtudtátok az eredményt?
Hogy õszinte legyek, nem voltunk idegesek, de nem is ugráltunk örömünkben. Ha bajnok akarsz lenni, akkor a legjobb csapatokat is le kell gyõznöd, az Atlético pedig ilyen. Teljesen megérdemelten jutottak el idáig, a sorsolás pedig ilyen. De bárkit is kaptunk volna, ugyanígy készen kellene állnunk, idáig már senki nem jut el véletlenül. Csak az lebeghet a szemünk elõtt, hogy megnyerjük a párharcot és továbbjutunk a következõ körbe, mivel közel vagyunk egy újabb döntõhöz.

Hogy írnád le magad? Milyen vagy az edzéseken és a csapattársaiddal?
Nem szeretek magamról beszélni, ezt meghagyom másoknak. De úgy gondolom, hogy az áldozatkészség, a kemény munka és a javulás iránti vágy a mindennapjaim alapját képezik. Végül mindig az a lényeg, hogy miként tudod legyõzni a kihívásokat, amik nap mint nap szembejönnek.

A tavalyi BL-szezon csodálatosan sikerült a Real Madridnak, neked pedig kulcsszereped volt a Bayern elleni elõdöntõben, amikor két góloddal elnémítottad a stadiont. Milyen emlékeid vannak ezekrõl?
Nem tudtam kiélvezni a pillanatot annyira, amennyire szerettem volna. Akkoriban hunyt el egy jó barátom édesanyja, úgyhogy a két gólt neki ajánlottam. Emlékszem, hogy hihetetlen csend volt, amire senki nem számított. Ha volt olyan eredmény, amit tényleg senki nem várt, akkor az az volt.

A Real Madridnak nagyszerû szezonja volt. Védõként milyen egy olyan klubnál szerepelni, aminél ilyen csodálatos támadók vannak?
A Tizedik gyõzelmekor fejelt gólom az utolsó percbõl mindig velem lesz. De a legfontosabb számomra az, hogy a csapat nyerjen és a lehetõ legjobban játsszon, hogy a Real Madrid szurkolói élvezzék a játékunkat. Tavaly minden tökéletesen alakult, pont ahogy szerettük volna. Én is elértem a csúcsra.

A döntõben a dolgok nem mentek túl jól a Real Madridnak, de aztán a góloddal hirtelen mindent megváltoztattál. Milyen emlékeid vannak arról a pillanatról?
Természetesen mosolyogva emlékszem vissza. Ez egy olyan emlék, ami örökké velem lesz, idõs koromban pedig mutogathatom a fiamnak és az unokáimnak. A Real Madridnál mindig a végsõkig kell harcolnod. A remény hal meg utoljára, a szurkolóink szemében is ezt láttuk: harcos szellemiség, elszántság az utolsó másodpercig, amíg a bíró bele nem fúj a sípjába.

Most megvan az esélyetek, hogy a modern érában elõször megvédjétek a BL-címet.
Mindig azt mondtam, hogy a kihívások azért vannak, hogy teljesítsék õket, a legjobb pedig az, ha ezt a mi csapatunk teszi meg. Rajtunk múlik, hogy megvédjük-e a címünket, hogy az utolsó hónapokban a legjobb formánkat mutatjuk. A Décima a kemény munkánk és az áldozataink gyümölcse volt, most pedig itt az újabb kihívás.

A Real Madrid csapatának alappillérévé nõtted ki magad. Hogy látod ezt a szerepet a csapaton belül?
Ez egy olyan dolog, ami idõvel alakul ki, ahogy tapasztalatra teszel szert. 10 éve vagyok már a klubnál, a kapitányok egyikeként, ez pedig felelõsséggel jár a többi játékos irányába, hiszen tanácsokat adsz azoknak, akik esetleg kevesebb tapasztalattal rendelkeznek, vagy nincsenek a klubnál ilyen régóta. Kiváltságos dolog a világ legjobb klubját képviselni. Számomra megtiszteltetés, hogy megvan a lehetõségem a klub értékeit továbbadni. Ha van valaki, aki belülrõl ismeri ezeket, az Iker és én vagyunk.

Milyen párharcra számítasz?
Hasonlóra ahhoz, mint amit ebben és az elõzõ idényben is tapasztaltunk. Nagyon versenyképes, keményen dolgozó csapat, akik tudnak küzdeni és erõsek együtt. Ez az, ami hozzásegítette az Atléticót, hogy az elmúlt néhány év során elõrelépjen. Ha ezt nézzük, akkor nagyon kemény párharc lesz egy olyan ellenfél ellen, akik meg fogják nehezíteni a dolgunkat. Megpróbálunk a képességeinkhez mérten a legjobban teljesíteni, hatékonyak lenni a kapu elõtt, a lehetõ legtöbbet kihozni a lehetõségeinkbõl és minimalizálni a hibákat, mivel az ilyen találkozókon a hibázási lehetõség minimális.

Mi lehet a Real Madrid gyõzelmének a kulcsa, ha a cél a címvédés?
Lehet, hogy furcsán hangzik, de a fejünkben csak egy mérkõzés lehet egyszerre, mindegyiket döntõként kell felfognunk. Ez az egyetlen módja annak, hogy rekordokat döntsünk és elérjük a célunkat. Nem gondolunk ez elõdöntõre vagy a döntõre, ha még csak a negyeddöntõknél járunk és másodikak vagyunk a bajnokságban. Vagyis csak annyit tehetünk, hogy minden meccset megpróbálunk megnyerni a szezon hátralevõ részében, és már azelõtt a második gól megszerzésére kell törekednünk, hogy az elsõt belõttük volna. Lépésenként kell haladnunk, ami szerintem a siker kulcsa.

78 BL-meccs van a lábadban. Miért fontos számodra ez a sorozat?
Nem gondolom, hogy csak számomra az, minden játékos így gondolkodik. A BL egy plusz motivációt jelent, mivel az egész világon figyelemmel követik. Egy más játékossá változtat téged. Európa topcsapatai ellen játszhatsz, a végén pedig ez az, ami miatt nem átlagos, hanem topjátékos vagy. Ezeken a meccseken jön ki a játékosok igazi személyisége, itt lehet látni a világ legértékesebb futballistáit.

Forrás: uefa.com, realmadrid.com
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK