Del Piero: Biztosan élveztem volna a játékot a Zidane, Ronaldo, Figo fémjelezte Madridban

Alessandro Del Piero, a Juventus korábbi legendája is megszólalt a ma esti összecsapás elõtt, ahol az olasz bajnok 2-1-es elõny tudatában várja majd a kezdõsípszót.

Mit gondolsz? A Juventus túljuthat a Real Madridon?
Ha egyszer az elõdöntõbe már eljutsz… Miután legyõztük a Borussiát a negyeddöntõben, vagy korábban, amikor az Olympiacos ellen támadtunk fel, valami beleégett a játékosok fejébe. Most sokkal felszabadultabbak.

A catenaccio már a múlté? Olaszországban már másképp játszanak?
A labdarúgás Olaszországban nagyon taktikus. Néha nagyobb a hangsúly a kiegyensúlyozottságon és a rendezett vonalakon. De az, hogy mirõl híres az olasz foci, a mi játékunkat nem befolyásolja. Nemzetközi szinten és klubszinten is próbáljuk a saját stílusunkat hozni. Csaknem húsz évvel ezelõtt igazi támadófocival nyertük meg a Bajnokok Ligáját Rómában, három támadóval, akik nagyon technikásak voltak és remekül mozogtak labdával: Vialli, Ravanelli és Padovano.

Megbántad, hogy olyan sokáig maradtál a Juve játékosa?
Be kell vallanom, hogy voltak pillanatok, amikor szívesebben játszottam volna egy technikásabb csapatban. Biztosan nagyon élveztem volna a játékot a Ronaldo, Figo és Zidane fémjelezte Madridban, õk mûvészek voltak. De nem bántam meg semmit. Nincs okom panaszra a Juvénál töltött idõszakom miatt.

Mik az elsõ emlékeid a Real Madridról?
A 80-as években lenyûgözött az a csapat, amelyben Butragueño is játszott, a kapu elõtti ravaszsága. Csodáltam azt a csapatot, néztem õket a tévében. Buyo, Chendo, Camacho, Sanchís, Míchel, Hugo Sánchez…

Milyen érzés volt, amikor a Bernabéu állva tapsolt téged 2008-ban?
Ha focizol, akkor nyerhetsz, élvezheted a játékot, szórakozhatsz és szórakoztathatsz másokat. De az, hogy ezt mind egy meccsen meg tudd tenni… Akkor ez történt. A közönség reakciója csodálatos volt. Amikor lecseréltek, 1,95 magasnak éreztem magam, pedig csak 1,74 vagyok. (nevet)

Hogy érezted magad, mielõtt pályára léptél a Bernabéuban?
Ez nagyon furcsa érzés. Egy kicsit olyan, mintha a világ legnagyobb presztízzsel rendelkezõ színpadára lépnél ki, a legnagyobb elvárásokat támasztó közönség elé. A Bernabéu egy legendás stadion.

Mit mondanál a Juve játékosainak, mielõtt kilépnek a pályára?
Azt, hogy megvan az esélyük arra, hogy egy újabb oldalt írjanak a klub csodás történelemkönyvébe. A nagy elõadóknak mindig teljesíteniük kell a nagy színpadokon, erre pedig nincs jobb hely, mint a Bernabéu.

Milyen volt a kapcsolatod Ancelottival a Juvénál?
Csodálatos. Amikor megérkezett, épp a rehabilitációmat kezdtem egy komoly térdsérülés után, ami miatt kihagytam a fél szezont. Várt rám és azzá a játékossá tett, aki elõtte is voltam. Nem volt könnyû, de mindig tudtam, hogy tisztel engem és csodál. Nagyszerû edzõ, remek ember.

Mit tanultál tõle?
Rengeteget. Az egyik ilyen dolog az, hogy anélkül is lehetsz remek vezetõ, hogy ordibálsz és kiabálsz másokkal. Vagy anélkül, hogy egyáltalán észrevegyék a többiek. Ancelotti még most is ugyanolyan kiegyensúlyozott és tanult ember, mint régen, aki eléri, hogy tekintélye legyen a játékosai körében.

Mely Madrid-játékosok keltették fel a figyelmed?
Sok bajnok van a csapatukban, igazi öröm nézni a játékukat. Mindig kíváncsi voltam Jamesre, nagyon szívesen figyelem, ahogy játszik. A világbajnokságon akadt meg rajta a szemem. Több tapasztalattal kivételes játékos válik belõle.

Mit gondolsz Iscóról?
Tudom, hogy Carlo hisz benne. Õ is egy nagy jövõ elõtt álló játékos, még nem bontakozott ki teljesen.

Gondolod, hogy a Madrid középpályája szilárd?
Xabit nehéz pótolni. De minden nagyszerû csapatnak meg kell újulnia; ez az íratlan szabály a topcsapatoknál. Úgy gondolom, hogy Modric sérülése ártott nekik.

Mit gondolsz a Cristiano és Messi között zajló versenyrõl?
Szerintem mindkettõ arra sarkallja a másikat, hogy jobb legyen, mint ahogy a többi ilyen legendás párharc esetében is láthattuk a sport világában: McEnroe vs. Borg, Federer vs. Nadal…

Ki a jobb?
Ez olyan, mintha azt kérdeznék tõlem, hogy édesanyámat vagy édesapámat szeretem-e jobban. (nevet) Erre nem tudok válaszolni.

Mi a helyzet Pogba jövõjével?
Pogba a jövõ játékosa a technikai tudása, fizikai ereje miatt. Az NBA csúcsjátékosainak szintjén áll. Kirívóan modern, az a célja, hogy a posztján a világ legjobbja legyen. Már most is nagyon jól halad, hogy ezt elérje.

Forrás: AS
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK