Benzema sokat profitálhat Benítez érkezésébõl

Rob Train, a Madridban élõ szabadúszó író az ESPN számára elemezte a Real Madrid jelenlegi helyzetét, valamint a sokat vitatott új taktikát. Az úriember szerint a helyzet korántsem annyira vészes, ráadásul megpróbál rávilágítani arra, hogy milyen fontos szerepe lehet Karim Benzemának.

Ha Rafa Benítez arra számított, hogy nehéz dolga lesz a Real Madridnál, a Bajnokok Ligája döntõjét követõen úgy tûnhet, hogy alábecsülte a helyzetet. A Barcelona nem csak könnyedén legyõzte a Juventust, a Messi, Neymar és Suárez fémjelezte támadósor pusztító offenzívái láthatóan feladták a leckét az olasz bajnoknak.

Történt mindez úgy, hogy a Juventus nem újoncokból összeállíott védelemmel futott ki a pályára, hiszen a hátsó négyes összesen 242 európai, valamint 233 válogatott mérkõzést tudhatott magáénak. A döntõig vezetõ úton a Barcelona megsemmisítette az angol, a francia és a német bajnokot is a kieséses szakaszban. Egyedül a Bayern volt képes valamelyest feltartóztatni Luis Enrique alakulatát. Ha az elmúlt idényeket vesszük alapul, akkor Beníteznek sokkal gyakrabban véghez kell majd vinnie ezt, ha címeket akar szerezni.

A Real Madridnak az elmúlt idényekben nem volt problémája a gólszerzéssel: ebben a szezonban 118 bajnoki góljukkal mindössze három találattal maradtak le a 2011/12-es, rekordot jelentõ 121 találattól. Ezzel szemben a Barcelona „mindössze” 110 szerzett góllal megnyerte a ligát. A Messi-Neymar-Suárez hármas minden sorozatot figyelembe véve 122 találatig jutott úgy, hogy október végéig nem is tudtak együtt játszani az uruguayi eltiltása miatt. Cristiano, Benzema és Bale szép, kerek számot hoztak össze, hiszen 100 alkalommal zörgették meg az ellenfelek hálóját, azonban a Madrid a középpályáról sokkal több támogatást kapott James személyében, aki 17 találatával egymaga több gólt szerzett, mint a Barcelona teljes középpályája.

Nem biztos, hogy a Real Madrid tervez komolyabb erõsítést a nyáron, hiszen Benítez a bemutatásán azt mondta, hogy nehéz javítani azon a kereten, amely jelenleg a rendelkezésére áll. Valószínûleg csak a csapat felállásában lesz a legnagyobb változás, nem pedig a keret összetételében. Köztudott, hogy Benítez leginkább kedvelt felállása a 4-2-3-1-es hadrend, amely a Valencia csapatánál eredményre vezetett, hiszen két bajnoki címet nyert, valamint három egymást követõ idényben is övé volt a liga legjobb védelme. Benítez Liverpoolja az ott töltött hat idényébõl ötször a négy legjobb között volt, ha a rögzített szituációkból kapott gólok számát tekintjük, két alkalommal ráadásul a lista élén is végzett ebben a tekintetben, ugyanazt a formációt alkalmazva, mint a denevéreknél. Kétség sem férhet hozzá, a spanyol szakember képes jól megszervezni a védekezést.

Ugyanakkor a spanyol tréner azt mondta, hogy a célja az lesz a Real Madriddal, hogy lesöpörjék a soros ellenfelet a pályáról. „Ha van egy csapatod ennyi minõséggel, akkor támadnod kell. Azt szeretném, ha a csapat szórakoztatná a szurkolókat. Gólokat kell szereznünk. Az emberek azt mondják, hogy egy védekezõ felfogású edzõ vagyok, de a Napolinál megdöntöttük a klubrekordot a szerzett gólok tekintetében, két egymást követõ idényben is.”

Benítez mindezt a 4-2-3-1-es felállással érte el, kihasználva Higuaín sebességét és ösztöneit. A Liverpoolnál Fernando Torres a csúcson volt a kezei alatt. A Valencia csapatánál ugyebár szintén erre a formációra támaszkodott, ahol David Albelda és Rubén Baraja félelmetes kettõse lõtte sorra a gólokat. Mista a 2003/04-es idényben végzett a házi góllövõlista élén 19 találattal, a Valencia pedig megnyerte a bajnokságot.

Benítez nem véletlen kapta az Arrigo Benítez becenevet. A spanyol a castillás évei után a Milan korábbi menedzsere, Arrigo Sacchi módszereit figyelhette elsõ kézbõl, majd alkalmazhatta a Mestallában.

A Madridban rendelkezésére álló keret számára nem új a 4-2-3-1-es hadrend, hiszen korábban José Mourinho is alkalmazta már ezt a spanyol fõvárosban. A kérdés csak az, hogy Benítez hol kívánja játszatni Cristiano Ronaldót. Egyelõre megosztja a szurkolókat a tény, hogy a portugál csatárként szerepel majd, ezt igazolja, hogy elsõ sajtótájékoztatóján is ez volt a felé irányított elsõ kérdés.

Gyorsan fel is röppentek a pletykák, melyek szerint Benzemát eladják a Manchester Unitednek, bevonva a De Gea-üzletbe. „Én még egyetlen klubbal sem találkoztam, se a Uniteddel, sem mással. Nem beszéltünk senkivel sem a Real Madridon kívül. Karim innen szeretne visszavonulni.” – meséli Karim Djaziri, a francia támadó ügynöke, aki hozzátette, hogy „ha Karim távozik, az azért lesz, mert a Real Madridnak nincs rá többé szüksége. Magától ez eszébe sem jutna.”

Miért is kellene? Benzema 27 éves, vitathatatlanul karrierje csúcsán van, ráadásul immár a Bernabéu is mögötte áll, a kezdeti nehézségek ellenére. Még akkor sem feltétlen lenne mellõzött, ha a csapat szakítana a 4-3-3-as hadrenddel. Benzema fejlõdése során láthattuk, hogy mélyen visszajár labdákért, a tizenhatos körüli munkája olyan mértékben javult, hogy immár õ az egyik legjobb „összekötõ” támadó a világon. A Granada elleni mérkõzésen Jamesnek adott gólpassza igazi mûalkotás.

A gólszerzéshez is nagyon ért: 281 mérkõzésen szerzett 133 találata ezt bizonyítja, ráadásul a francia a nagy mérkõzések embere. A Bajnokok Ligájában 73 mérkõzésen 42 találatnál jár, madridi mezben 56 meccsen 31 gólt lõtt a legrangosabb sorozatban, ezzel pedig a BL történetének 12. legjobb góllövõje. Eddigi, 0,58-as gól/meccs átlagát csak Messi, Ronaldo, Nistelrooy, Di Stéfano és Eusébio tudta fölülmúlni.

Benzema könnyen képes lehet Ronaldo mögött játszani, Bale-lel a bal oldalán, valamint Jamesszel a jobbon. A franciával a keretben Beníteznek több variációs lehetõsége is lenne, ami nem utolsó szempont a sérülések és eltiltások esetében sem.

A Barcelona támadótriója leginkább Messitõl, Neymartól és Suáreztõl függ, egyedül Pedro tud beszállni a padról. A Real Madrid támadó erõforrásai az új hadrendben igen komoly pofonként sülhetnek el az ellenfelekre nézve. Mindaddig, amíg errõl, valamint a kapuskérdésrõl vitáznak az emberek, biztosak lehetünk benne, hogy Benítez már mindenre tudja a választ.

Forrás: ESPN
Szólj hozzá te is!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

TÉMÁBA VÁGÓ CIKKEK